Böcker

Edsinger vill gå till botten med vad Bibeln säger om manligt och kvinnligt

Kjell-Erik Selin har läst “Olika och jämlika” av Olof Edsinger.

Olof Edsinger utforskar vad Bibeln säger om manligt och kvinnligt. Dagens recensent Kjell-Erik Selin tycker att han har lyckats.

Titel: Olika och jämlika: manligt och kvinnligt ur ett kristet perspektiv

Författare: Olof Edsinger

Förlag: Apologia (295 sidor)

Genre: Teologi

I sin nya bok “Olika och jämlika” ger Olof Edsinger sig in på ett viktigt och aktuellt ämne, nämligen manligt och kvinnligt utifrån ett bibliskt perspektiv. Och redan från start anger han tonen genom att ta upp “problemet” med att kvinnan skapades av mannens revben.

Ordet revben kan på hebreiska betyda “sida” som står för samhörighet och jämlikhet. Kvinnan skapades inte av mannens huvud för att styras av honom, inte heller av hans fötter för att trampas ned av honom, däremot under hans arm för att bli beskyddad och nära hans hjärta. För att bli älskad.

Edsingers ambition är tydlig: att formulera en vision om hur kvinnor och män ska kunna blomstra tillsammans, inte som androgyna subjekt utan som kvinnor och män i hemmet, samhället och i kyrkan. Det är nog ingen djärv gissning att anta att vissa delar av texten kommer att uppfattas som kontroversiell, vilket kan bero på att Sverige, efter 60-talets revolutionära stämningar, räknas som världens kanske mest frigjorda och individualistiska land.

I boken presenterar Edsinger fyra viktiga grundstenar för att uppnå goda relationer i exempelvis ett äktenskap. Var och en av dessa grundstenar utgår från bibliska principer. Det bibliska synsättet jämförs med det traditionella eller vanliga. Här finns många exempel att ta till sig.

Omslag Olika och jämlika - bok av Olof Edsinger

Författaren väjer verkligen inte för svåra texter när han tar spjärn från bibelcitat. Till exempel välkända 1 Kor 11:3 där Paulus skriver: “Nu vill jag att ni ska veta att Kristus är varje mans huvud, att mannen är kvinnans huvud och att Gud är Kristi huvud.” Här citeras även: “Ni hustrur underordna er era män såsom ni underordnar er Herren.” Med andra ord, inte särskilt lätthanterliga bibelcitat när det ska skrivas en inneslutande bok om manligt och kvinnligt. Edsingers metod för att få läsaren att förstå är att problematisera budskapet genom att ställa egna följdfrågor och själv besvara dessa.

Boken famnar många stora och viktiga frågeställningar inom området manligt och kvinnligt. Ett särskilt avsnitt handlar specifikt om kvinnligt ledarskap med praktisk tillämpning på kyrka och församling. Edsinger visar att redan i urkyrkans ledarskap utövades en slags teamkonstellation som Gud lagt ned i gemenskapen. Denna nytestamentliga modell för ledarskap inkluderade och gjorde inte skillnad på män och kvinnor. Något att lära av i vår tid.

Att gå i närkamp med tidsaktuella och viktiga frågor utifrån ett bibliskt synsätt är förstås inte lätt vilket inte minst gäller området manligt och kvinnligt. Extra besvärligt kanske när man som denna boks författare utgår från ett fundamentalistiskt synsätt. Men Edsinger är kunnig och beläst vilket skapar en attraktiv bredd på framställningen. Han bjuder även på en lång rad experter, allt ifrån Aristoteles och Simone de Beauvoir till nutida tänkare, såväl troende som sekulära. Många av dessa är hans meningsmotståndare, vilket blir särskilt uppenbart när resonemanget om exempelvis radikalfeminism liksom statsfeminism kommer på tal.

Det man kan sakna är ett vidare resonemang kring huruvida trohet mot Bibelns budskap i dessa frågor har relevans för människans tro och frälsning.

Vilka ska då läsa boken? Kanske unga vuxna i församlingen som behöver hjälp med sina existentiella funderingar. En del lämnar den kristna gemenskapen och ett av skälen lär vara att man saknar en fast förankring i bibelordet.

Fler artiklar för dig