Böcker

Recension: Smittande kärlek till den judiska traditionen

Anna Sophia Bonde har läst “Läs Bibeln med Rabbi Jesus” av Lois Tverberg

Titel: Läs Bibeln med Rabbi Jesus

Författare: Lois Tverberg

Förlag: Sjöbergs förlag (262 sidor)

Genre: Teologi

I dystra stunder kan jag få för mig att USA är sina tv-serier, sin skräpmat, skrävel och skryt. Det är därför alltid roligt när bilden breddas och fördjupas, som i boken Läs Bibeln med Rabbi Jesus av Lois Tverberg.

Tverberg är en amerikansk biolog som för tjugo år sedan lämnade forskarvärlden för att på heltid gräva i kristendomens judiska ursprung. (På engelska finns två tidigare bästsäljande böcker på samma tema.) En ungdomsdröm hade släckts av den tidens akademiska exegetik som menade att det var ett oöverstigligt avstånd mellan “den historiske Jesus” och den önsketänkandets teologi kyrkan skapat kring honom. Men som vuxen åkte Tverberg till Israel för att ta igen skadan.

Hennes idé med just den här boken är att ge tips för den vanlige kristne som, i likhet med somliga exegeter, tycker det är för stort avstånd mellan nutiden och Bibelns värld för att Ordet ska kunna bli levande. Till exempel gör hon en lista med 30 hebreiska ord vars innebörd kan öppna bibeltexten. Hon skriver med lätt hand, ibland kanske lite slängigt. Man kan reta sig på storvulna formuleringar som “Hur ett judiskt perspektiv kan ge dig helt nya insikter” eller hur en upplevelse beskrivs som “garanterat unik”. Å andra sidan är det svårt att inte bli charmad av bokens inledning, där författaren jämför läsning av Bibeln med ätande av pitabröd och vilken skillnad det är att bli bjuden på riktig pita av riktiga beduiner, jämfört med att köpa plastförpackat från snabbköpet.

Tverbergs glädje i Ordet skulle kunna gagna såväl vana som mindre vana bibelläsare. Och, för den som misströstar om det stora landet i väster: det här är också USA! Lois Tverberg bjuder på sin kunskap utan att snobba och jag är övertygad om att även vi i Sverige kan behöva smittas av hennes kärlek till den judiska traditionen.

Fler artiklar för dig