Böcker

Recension: Nytt och överraskande sätt att närma sig Bibeln

Kjell-Erik Selin har läst “Från Eden till Ararat” av Pier Seger

Titel: Från Eden till Ararat

Författare: Pier Seger

Förlag: Pärlan (330 sidor)

Genre: Skönlitteratur

Du som nu läser den här recensionen är troligen en van bibelläsare som även läst böcker som inspirerats av Bibeln. Författarens uttalade ambition, enligt förordet, är att göra skapelseberättelsen mer logisk och fylld med innehåll. Förlaget definierar boken som en bibelhistorisk roman.

Efter att först ha sträckläst de 330 sidorna – det var inte svårt – vill jag beteckna boken som en, i ordets bästa bemärkelse, sagolik fiktion om skapelsen och den första tiden: Händelseförloppet och språket doftar saga och äventyr.

Genom fantasins förbryllande värld får vi en inblick i tiden före skapelsen. Himlen finns, den treenige Guden finns, men allt är inte perfekt. Här finns även Lucifer och de fallna änglarna. De bråkar med Gud för att han är så övertygad om sin allmakt. Enok, den sjunde patriarken efter Adam, blir efter avslutad jordevandring, av ängeln Uriel, förd bakåt i tiden till den himmelska Rådssalen där Gud planerar sin skapelse. Sonen, som senare i sitt jordiska liv kallas Adnai, får information om sitt svåra uppdrag på jorden. Efter skapelsen är det framför allt i Edens lustgård som saker sker. Gud skapar människan och livet fylls av glädje och harmoni. Fram till syndafallet och utdrivningen ur Lustgården. Då inleds en farlig tid på jorden med allehanda hemskheter.

Något som skaver? Det beror nog på vem som läser. Några kan störa sig på de frispråkiga berättelserna från tiden efter syndafallet. Kanske även hur kärleken, den fysiska, mellan Adam och Eva beskrivs. För andra blir det säkert tvärtom. Frågan är vilka som kommer att omfamna berättelsen? Klart är att romanen närmar sig Bibelns berättelse på ett nytt och överraskande sätt. Det är spännande.


Fler artiklar för dig