Böcker

Recension: Naket och tonsäkert om åldrandet

Dagen recenserar “Mer levande med åren” av Patricia Tudor-Sandahl

Titel: Mer levande med åren

Författare: Patricia Tudor-Sandahl

Förlag: Libris (207 sidor)

Genre: Livskunskap / Psykologi

Mer levande med åren kan ses som en sammanfattning av Patricia Tudor-Sandahls långa liv som psykoterapeut, författare, föreläsare och radioröst. Men den är mer än så.

Boken fokuserar på åldrandet utifrån ett existentiellt perspektiv. Här skiljer sig boken på bland annat en punkt från andra böcker i ämnet. Hon har inte så mycket till övers för dem som förespråkar att bästa sättet att möta åldrandet är att försöka fortsätta vara ung. Ett ytligt exempel på detta är att gamla damer kallar sina lika gamla väninnor för tjejer. Att vara gammal kan vara en mycket bra del av livet och innebär många möjligheter till att leva ett rikt liv tack vare all kunskap och alla erfarenheter man samlat på sig. Som gammal kan man förmedla livsmod och lust till den yngre generationen. “Det är det bästa arv vi kan lämna efter oss.”

Efter varje berättelse eller klok tanke följer väl valda citat från oftast kända kollegor och inte minst omtyckta poeter. Syftet är uppenbarligen att förstärka budskapet, vilket det gör. Men dessutom får läsaren, liksom på köpet, bekanta sig med ett stort antal kloka psykologer och poeter, svenska och internationella storheter. En av favoritpoeterna är, inte oväntat, Thomas Tranströmer. Alla sådana citat är med stor tonsäkerhet placerade exakt rätt i den löpande texten. Någon kanske invänder att de många citaten stör läsrytmen och att det blir lite hackigt. Må så vara. Hellre det och få del av så många insiktsfulla reflektioner och poetiska formuleringar.

Redan tidigt i boken berättar hon att hon vid 40 års ålder, mitt i en lyckosam och framgångsrik period, hittade tillbaka till en tro. Därmed var hon bättre rustad när smällarna och motgångarna kom. Som författare är hon naket ärlig om smärta, glädje och tillförsikt.

Bokomslag
Fler artiklar för dig