Kultur

Victor Ternvall: ”Om Gud kan få röra vid ett hjärta, då är jag tacksam”

Festivalen Skärgårdssångs yngste artist Victor Ternvall backas upp av symfoniorkester.

Årets upplaga av festivalen Skärgårdssång blir den första med en hel symfoniorkester. Det blir också första gången som klassiskt skolade sångaren Victor Ternvall medverkar som soloartist. Kombinationen av en ung röst på uppåtgående och en anrik orkester hoppas arrangörerna ytterligare ska bredda och fördjupa festivalens repertoar.

Att sänka festivalbesökarnas medelålder utan att för den skull tappa greppet om sin redan trogna publik har i flera år varit en uttalad ambition för Skärgårdssång, den kristna musikfestivalen som 2015 hade svensk premiär.

Efter tre år i Halmstad arena flyttar Skärgårdssång i augusti in i Frihamnskyrkan i Göteborg. Festivalchefen är också ny och som Dagen tidigare rapporterat heter han Lennarth Hambre och är väl förankrad i frikyrkomyllan. Med ett hjärta som alltid klappat för den kristna musiken finns också erfarenhet av vad som går hem hos publiken och du kan nog väcka honom när som helst mitt i natten och han skulle ändå kunna prata sig varm för vilken som helst av årets artistbokningar. Lite extra stolt är han nog ändå över Smyrna symfoniorkester, en konstellation som under många decennier och i en rad mer eller mindre högtidliga sammanhang klätt evangeliet i himmelska toner.

– Skärgårdssång har som ambition att ge en bredd av kristen sång och musik i en mångfald av språkdräkter. Genom Smyrna symfoniorkester får vi en ännu större bredd och djup i de musikaliska uttrycken. Deras medverkan kommer dessutom att lyfta fram en rad solister med skilda klangbottnar. Vi tror att lördagens konsert kommer att framstå som en höjdpunkt, säger festivalchefen Lennarth Hambre.

Lennarth Hambre.

”Nashville öppnade dörrarna”

Och på tal om solister. Victor Ternvall, 31, är en heltidssatsande sångare vars namn många upptäckte för första gången i samband med den Nashvilleinspelade tv-serien Alla tiders sånger.

– För mig har det verkligen öppnat dörrar, berättar Victor Ternvall som fått en hel del respons efter att serien 2023 lades upp på TBN Nordics playkanal.

– Någon var så fin och sa att ”det är så härligt att se dig bli berörd av andras berättelser och sånger”. Det ger mig en sådan inspiration och då har jag ändå bara suttit där och låtit mig bli berörd.

För två år sedan var han med och sjöng på Skärgårdssång med en rad andra Alla tiders sånger-artister, men i år är första gången han är annonserad i eget namn.

Smyrna symfoniorkester från Göteborg.

Du har ju sjungit en hel del tidigare med Smyrna symfoniorkester, men hur känns det att få göra det på Skärgårdssång?

– Fantastiskt! Det är ju något jag själv går i gång på och uppskattar – dels att lyssna till musiker som kan sitt hantverk oavsett genre och dels att veta att det finns en substans i det som framförs och hos personerna som medverkar. Den kombinationen gör att det blir tidlöst. En sådan musikupplevelse går hem hos alla generationer och ett sådant koncept vill jag gärna vara en del av, säger Victor Ternvall.

Vad gör det med dig som sångare att ha en hel orkester i ryggen?

– Det finns något i det där att få luta sig mot en klangbild, en ljudbild som bara en orkester kan ge. Att få musicera tillsammans med den stora massan, men där varje instrument fyller en otroligt viktig funktion. När jag sjunger med en orkester brukar jag ta fram partituret och titta igenom det. Finns det något instrument som jag kan förhålla mig till? Man kan hitta inspiration i olika stämmor. En flöjt gör en insats som jag kan kroka i, sedan kommer fagotten och spelar något som jag kan jamma med i. Det blir så spännande att jobba med en orkester, att gå in i musiken på det sättet. Det är också lite nördigt att göra så, erkänner Victor Ternvall.

Sångaren och musikern Victor Ternvall.

Men om man jobbar heltid med musik som du gör så är man väl en nörd?

– Så är det. Och jag tror det är avgörande. Musiken blir ett språk, ett sätt att kommunicera.

Du är en uttalat förkunnande sångare. Hur lätt eller svårt är det att ta plats i svensk frikyrkas musikliv år 2025?

– Jag tackar Gud att jag har så många olika färger att måla med. I vissa sammanhang får jag använda några färger lite extra. I andra sammanhang är det andra färger som gäller. Ibland är det svårt att använda alla färger i ett sammanhang. Det blir inte bra. Det blir färgglatt, men inte vackert. När jag får måla med de färger som jag tror att jag ska, så står jag i den funktion där jag ska vara. Men olika sånger har olika funktion.

Är det lättare med de klassiska sångerna i Svenska kyrkan?

– Jo, om man bara pratar genrer och går in i klassisk musik och sångtradition som Mozart, Bach, Gabriel Fauré, den typen av kyrkomusik. Då är det lättare. Men har man också med det förkunnande och själva lovsången, då är det inte lika lätt om man ska vara väldigt krass.

Det jag tycker är viktigt är hur sången landar i varje lyssnare, om Gud kan få röra vid ett hjärta.

—  Victor Ternvall


Sångaren och musikern Victor Ternvall.

Skärgårdssång samlar alltid mer än 1 000 personer. Vad betyder det att få sjunga för så många på en gång?

– Genom åren har jag lärt mig att mängden är oväsentligt. Det jag tycker är viktigt är hur sången landar i varje lyssnare, om Gud kan få röra vid ett hjärta. Då är jag tacksam. Men om jag värderar mina uppdrag utifrån hur många som lyssnar, då tappar jag inriktning och fokus i det jag gör. Sedan inspirerar det mig att sjunga för många, för det finns något kollektivt i att sjunga. Ibland kan det nästan vara svårare att sjunga för en handfull människor, för det blir så sårbart på ett annat sätt, förklarar Victor Ternvall.

Jag tänker ändå att möta en stor skara är som att knacka på många dörrar samtidigt?

– Åh, jag älskar den bilden. Och därför går jag in i projektet med en vördnad för uppdraget. Att Gud kan få använda det här sammanhanget för något större. Jag vet nu inte vad det är. Det kan vara att jag kommer med ett ord, ett budskap, musikalitet, en ton och beroende på vem som öppnar den dörren jag knackar på, så kan det leda till något fantastiskt. Det tycker jag är storheten i mötet med människor i sådana här sammanhang.

Sångaren och musikern Victor Ternvall.

På en familjär festival som Skärgårdssång är det lätt för artisterna att mingla med publiken. Tänker du att det kan bli ett utbyte före och efter där?

– Det är väl det jag längtar efter. Det finns någonting pastoralt i det där, att få vara i ett sammanhang där musiken blir verktyget. Det är fortfarande ett möte mellan människor som får dela livserfarenheter och gudserfarenheter. Det ger mig en drivkraft framåt.

Med sina 31 år är Victor Ternvall den yngste artisten på Skärgårdssång 2025. Han är klassiskt skolad med en kandidatexamen i opera vid Högskolan för scen och musik och Göteborg. Han är även utbildad sångpedagog.

Du har en ålder som oftast förknippas med andra musikgenre än klassiskt och opera. Hur bred är du som sångare?

– Jag är bred. Däremot kommer man alltid att höra mitt musikaliska dna i det jag gör. Jag har ju under 10–12 års tid förvaltat en röstteknik som krävt viss träning. De vore konstigt om det inte hörs att det är något jag lagt både tid och pengar på. Sedan har jag fler verktyg i min låda som gör att jag kan röra mig ganska brett, men man kommer alltid att höra att det är Victor. Det är någonting jag vill vårda, men också en utmaning att inte trilla in i mängden.

– Det har också med det rent mänskliga att göra. Känslan av tillhörighet, vilket kräver att man ser över sitt syfte: Vad ska jag bidra med i den här världen. Rent mänskligt handlar det om att hitta sin plats.

Jag jobbade med en repetitör på ett operahus som sa att ”det är något varmt i din röst som stör mig lite. Det låter för generöst, vi skulle behöva polera bort det.

—  Victor Ternvall

Beskriv ditt musikaliska dna?

– Svår fråga. Om man lyssnar på mig tror jag att man hör en ganska generös röst där det finns ganska mycket att ta av. Färgrik. Den har möjlighet att expandera. Det är ganska orubblig, kraftfull. Men någonstans tror jag man hör värme. Jag jobbade med en repetitör på ett operahus som sa att ”det är något varmt i din röst som stör mig lite. Det låter för generöst, vi skulle behöva polera bort det”. Först blev jag störd, men sedan blir det ju spännande: Gud, vad gör du? Vad är det som sjunger egentligen? Det var ju för att hjälpa mig som repetitören sa det han sa, för att karaktären i rollen jag skulle spela krävde ett råare ljud. För att rent sångtekniskt höras över orkestern behövde jag hitta en annan ton. Jag tror till och med att han nämnde ordet frikyrklig. Jag tror att det var något som rörde vid hans hjärta även fast jag sjöng opera på italienska, funderar Victor Ternvall.

Sångaren och musikern Victor Ternvall.

Vilken repertoar kommer publiken på Skärgårdssång att få höra från dig?

– Jag hoppas hitta en blandning mellan nyskrivet och väckelsesånger i olika orkesterarrangemang, säger Victor Ternvall.

Han är inte den ende solisten som kommer att uppträda med Smyrna symfoniorkester på Skärgårdssång. Även Maria Gustin Bergström och norske Sveinung Hølmebakk står på programmet.

Sören Runsteen är en av ledarna för Smyrna symfoniorkester som funnits sedan mitten av 1940-talet då den växte fram i Smyrnaförsamlingen, Göteborg, som en gradvis utveckling från den gamla strängmusiken. Fortfarande är orkestern mycket aktiv och den samarbetar kontinuerligt med orkestermusiker från Jönköping Pingst. Tillsammans är 70–80 musiker när de gör sina största projekt. Riktigt så många kommer de inte att vara på Skärgårdssång, men Sören Runsteen försäkrar att orkestern ser fram emot att göra debut på festivalen.

– Det känns jätteroligt. Otroligt meningsfullt, säger han.

---

Fakta: Victor Ternvall

  • Ålder: 31 år.
  • Bor: Lägenhet i Göteborg.
  • Familj: Mamma, pappa och två syskon. Victor är mellanbarn.
  • Gör: Frilansar på heltid som musiker, sångare, sångpedagog och dirigent. ”Jag har den senaste tiden börjat kalla mig för konsult”, säger han med ett skratt. ”Jag åker runt i församlingar och jobbar med musikliv och tillbedjan.”
  • Intresse utöver musiken: Laga mat och äta mat. ”Jag älskar att stå i köket. Som kuriosa kan jag berätta att jag jobbat som kock i Frölunda Pingsts lunchrestaurang Fyren.”
  • Aktuell: Yngsta artisten på Skärgårdssång som arrangeras 15–17 augusti i Frihamnskyrkan i Göteborg. Har under våren även släppt några egenskrivna låtar på Spotify.

---

Fler artiklar för dig