Hur mycket ska man låta barnen sitta framför paddan eller scrolla på telefonen? Och vad kan man som förälder göra för att föregå med gott exempel? Podden Dagens föräldrar bjöd in Josefine Arenius, föreläsare om generationskrockar, för att dryfta de svåra frågorna om skärmtid.
Sämre sömn, för mycket stillasittande och ökad rastlöshet – det finns många välkända baksidor av för mycket skärmanvändande. Ändå fortsätter både barn och vuxna att ägna mycket av sin vakna tid framför paddor och smarta telefoner. I höstas gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer gällande barns skärmtid. Socialminister Jakob Forssmed menade att det finns flera oroande trender som kan kopplas till ett ökat skärmanvändande.
Kollar regelbundet vad som skrivs
Hur kan man då som förälder sätta rimliga gränser för sina barn? Josefine Arenius, som föreläser om generations – och kulturkrockar i organisationer, är själv mamma till två barn, 10 och 12 år gamla. Hon och hennes man Johan har valt att ha begränsad skärmtid för barnen – den tar slut efter två timmar, och ibland kan det bli mer om barnen ber om det och föräldrarna tycker att det passar.
– De fick en egen telefon på våren när de gick i tvåan eftersom de då börjar cykla hem från skolan själva, säger Josefine Arenius.
– Men de får inte ha en hemlig kod; jag måste kunna komma in på deras telefoner för att ha koll på vad de gör och skriver där.
Detta har Josefine Arenius varit tydlig med från början – och även fått kritik för av andra föräldrar som menat att det är integritetskränkande. Det håller hon inte med om.
– Jag är beredd att ta skit för detta, men jag har varit tydlig från början med våra barn att jag kollar igenom deras telefoner när och vad jag vill. För mig finns det inget som heter integritet när det kommer till barn och telefoner.
– Däremot är jag noga med hur jag hanterar informationen, jag säger ju inte till vår dotter ”Jag läste att du tycker han och han är gullig”, till exempel. Men redan i fyran fick de sin första dickpick – sådant är ju bra att ha koll på som förälder så att man kan prata om det.
Josefine Arenius tror att barnen framför allt ser det som en trygghet, att mamma har koll. Dessutom slipper de ”mörka” kring olika saker, som vilka slags spel de spelar, eller vilka appar som används – de vet att föräldrarna vet.
Lyssna på podden
Stå tillsammans med andra
Hon tipsar också om att gå samman med andra föräldrar, för att lättare kunna stå emot barnens propåer om mer skärmtid och tjat om att till exempel få ladda ner en viss app. Själv ingår Josefine Arenius i några olika föräldragrupper, kopplade till skolan, hemmet och kyrkan, för att på så sätt lättare kunna hjälpas åt att vara en sund motkraft och stå upp tillsammans.
– Jag tror på föräldrakollektiv, då är det lättare att hålla på reglerna. Har man samma regler hjälper man varandra, men så fort någon ger med sig så faller dominobrickorna en efter en i snabb takt.
I den församling som Josefine Arenius tillhör, Immanuelskyrkan i Örebro, har man en nystartad tweeniegrupp, och där har man tillsammans bestämt att telefonerna inte får vara med.
– Men det får förstås inte heller bli att allt som görs med telefonen är kopplat till skuld och skam – för det finns ju förstås mycket som är roligt och bra med skärm också! tillägger hon.
[ När jag lade bort mobilen tyckte jag mig se lättnad i mina vänners ögon ]
---
Fakta: Barn och ungas skärmtid
- Folkhälsomyndigheten gick under hösten 2024 ut med några rekommendationer gällande barns skärmtid. Det var bland annat:
- Barn mellan 0-2 år bör inte använda digitala skärmar överhuvudtaget.
- Att inte använda skärmar innan läggdags utan lägga bort dessa 30-60 minuter innan man ska sova. Mobilen får gärna lämnas utanför sovrummet under natten.
- Barn i åldrarna 2-5 år bör titta tillsammans med en förälder, som styr vilket innehåll barnet tar del av.
- Även föräldrar till barn i åldrarna 6-12 år bör styra vilket innehåll barnen tar del av, och även prata om vad barnen gör och hur de kan påverkas av digitala medier. Rekommendationen är att föräldern förklarar vad man behöver för att må bra och hjälper till att skapa goda vanor.
---