Kultur

Sverige blir ny mötesplats för internationellt gospelprojekt

Stefanie Sporre: I Sverige finns en otroligt gedigen gospeltradition.

Donald Lawrence är en amerikansk gospelstjärna som brinner för att stärka gemenskapen över nationsgränserna mellan genrens utövare. Stefanie Sporre är nybliven pastor i Equmeniakyrkan med ett brinnande engagemang för gospelmusiken. Tillsammans hjälps de åt att organisera Stockholms första Music & Arts någonsin, en helg där gospelutövare från hela Europa möts interagerar med varandra.

Så sent som oktober 2023 var Donald Lawrence i Sverige senast. Då som draglok till en helg med gospelmusik i Filadelfiakyrkan i Stockholm tillsammans med kören The Master´s Voice som då fortfarande leddes av Stefanie Sporre. Första helgen i maj är han alltså tillbaka och den här gången kommer han inte ensam. För nu vill han utnyttja det faktum att svenskarna har ett stort intresse för gospel genom att här göra nästa stopp på den europeiska kartan för att bygga vidare på det uppdrag som han tagit över från Edwin Hawkins. I en intervju med Donald Lawrence publicerad 13 oktober 2023 berättade han för Dagens läsare om hur han bara några dagar före Hawkins död lovade sin vän att förvalta Music & Arts.

Edwin Hawkins, mest känd för gospelklassikern Oh, Happy Day, hade i många år samlat gospelsångare för att inspirera nya generationer att ta vid, men också få sångare från olika länder att mötas. Lawrence tog uppdraget på största allvar och bestämde sig för att även involvera den europeiska gospelfamiljen. Våren 2023 möttes därför Music & Arts för första gången den här sidan Atlanten i London. Nu samlas Music & Art för andra gången i Europa och det sker på samma plats där Donald medverkade förra gången, alltså i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Blev Lawrence förlängda arm

Det var under eventet i London som Stefanie Sporre på allvar lärde känna Donald Lawrence, vilket ledde till att amerikanen så småningom frågade henne: Vad tror du, Stefanie, skulle man kunna ha Music & Arts i Stockholm?

Ni anar svaret, för om bara några veckor händer det, många hundra gospelsångare från hela Europa kommer inresande och det börjar bli bråda dagar för Stefanie Sporre och hennes man Filip som är med och organiserar konferensen. Förra sommaren släppte hon visserligen taget som körledare för The Master´s Voice, efter tio år, men gospel ligger henne fortfarande varmt om hjärtat. Och hon vet bättre än de flesta vad det där med att förena människor kan betyda. Stefanie är född och uppvuxen i Österrike men kärleken gjorde att hon 2009 hamnade i Sverige och blev kvar.

Att Donald Lawrence väljer att sätta ner foten i Sverige för att bygga vidare på sitt musikaliska uppdrag kan ha sin förklaring i gospelmusikens ställning här, menar Stefanie Sporre.

Stefanie Sporre, pastor i Stuvstakyrkan, Stockholm (Equmeniaförsamling). Tidigare ledare för kören The Master´s Voice..

– I Sverige finns en otroligt gedigen gospeltradition som är väldigt, väldigt lång. Jag kan ju bara jämföra med Österrike där jag är född, där är gospelmusiken inte alls förankrad i samma utsträckning. Här har man ju till exempel tagit gospellåtar och översatt dem till svenska, man har fått hit musiken väldigt tidigt och man har knutit de här kontakterna, konstaterar hon.

Tv och allsång betydelsefullt

Stefanie Sporre pekar också på tv-program som haft betydelse för att sprida den andliga sången, i synnerhet Minns du sången där det förekom en del gospelmusik i slutet av 1990-talet.

– Sedan är ju svenskarna över lag ett väldigt sångglatt folk. De älskar att sjunga och det finns många körer här. Det finns en allsångstradition och folk vill gärna haka på och vara med, inte bara titta på när andra sjunger.

En konsekvens av att Music & Arts har börjat operera utanför USA är att körer från hela Europa möter varandra, säger hon.

Music & Arts festival i London 2023.

Stefanie Sporre förklarar att det är just detta som göra att Music & Arts skiljer sig från de annars inte helt ovanliga Sverigebesöken där kända amerikanska gospelprofiler kommer över och tränar med en eller flera körer för att sedan göra framträdanden tillsammans. Att som svensk körsångare få möta likasinnade från andra kulturer och få sjunga med sångare från i princip hela världen är en alldeles speciell erfarenhet, menar hon. Stefanie Sporre minns hur berörd hon själv kände att hon blev när hon stod och sjöng tillsammans med mellan 600 och 700 människor på Music & Arts i London för två år sedan.

“Nästan ett fredsevent”

– Alla stod där och kände samma sak. Det spelar ingen roll vad vi tänker politiskt eller ideologiskt. Vi behövde inte gå in på teologiska skillnader. Det var en sådan kärlek och närvaro i rummet där så många människor var förenade genom musiken att det blev nästan ett fredsevent på något sätt.

Därmed kommer vi in på själva tajmingen för konferensen. Att den händer just som världen skakar i sina grundvalar mer än den gjort på många decennier.

– Varje gång vi kan få människor att mötas och fokusera på medmänsklighet, kärlek och gudsnärvaro, så tror jag att det är ett steg i rätt riktning. Det är också ett steg till barmhärtighet mot varandra. Att möta människor i samma ögonhöjd. I vårt samhälle finns mycket fokus på det onda just nu, därför behöver vi de här sammankomsterna. Att gå in i något där vi får fylla på med Ande, kärlek, ljus och hopp. Det gör skillnad.

---

Fakta: Music & Arts

  • En ideell amerikansk organisation som har som mål att förena gospelsångare över hela världen samt väcka intresse för musiken hos den uppväxande generationen.
  • Den 1-3 maj samlas Music & Arts i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Det blir seminarier, gemenskap och massor med sång. Fredag och lördag kväll hålls offentliga konserter.
  • En av föreläsarna är Dr. Alisha Jones som presenterar unik forskning ”om svart sakral musik och gospelmusikens bakgrund”.
  • I samband med konferensen släpps ett livealbum inspelat på Music & Arts senaste konferens i London. Båda konserterna i Stockholm kommer även den att spelas in för att bli en framtida liveskiva.

---

Fler artiklar för dig