Kultur

”Genom psalmer får man in mycket av tron in i kroppen”

Prästen och poeten Bertil Murray har skapat en mötesplats för kyrkomusiker, som annars kan riskera att känna sig ensamma.

Svenska kyrkans främsta musikskapare samlas för att utbyta erfarenheter – och ge församlingen en möjlighet att sjunga nya psalmer för första gången i Sankt Ansgar.
– Vi hoppas på en fantastisk sångglädje, säger prästen och poeten Bertil Murray, initiativtagare till symposiet.

Det var i samband med att Bertil Murray skulle fylla sjuttiofem som tanken att samla kyrkomusiker till en inspirationsträff i Sankt Ansgar kyrka i Uppsala föddes. Bertil – till vardags präst i Svenska kyrkan – är själv psalmförfattare och de musiker som bjudits in har tidigare tonsatt hans texter. Bland dessa finns Maria Löfberg, Per Harling, Britta Snickars och Lars Hernqvist.

Tanken är att skapa en mötesplats åt musikskaparna själva, som för första gången får mötas för att utbyta erfarenheter.

– För kyrkomusiker och församlingsarbetare över huvud taget kan det vara lite ensamt ibland. Förhoppningen är att det här ska bli inspirerande för dem, säger Bertil.

Tillägg till psalmboken

Men symposiet innebär också en möjlighet för församlingen och andra intresserade att lära känna den nya gudstjänstmusik som föds i vår tid. Svenska kyrkan har inlett ett arbete med ett tillägg till den ordinarie psalmboken. Även om symposiet inte har någon formell koppling till det arbetet berättar Bertil att flera av de medverkande musikerna kommer att finnas med i det tillägget.

– De tillhör de främsta musikskaparna i Svenska kyrkan i dag. Det är väldigt spännande att de får träffas och dela erfarenheter, säger Bertil.

Psalmboken är en slags katekes som man inte behöver råpluggga utan lär sig automatiskt.

—  Bertil Murray

Psalmen som katekes

Bertil menar att sången alltid varit viktig i kyrkans historia men att psalmen också är ett ovanligt bra sätt att lära sig texter.

– Genom psalmen får man in mycket av tron in i kroppen. Psalmboken är en slags katekes som man inte behöver råplugga utan lär sig automatiskt, säger Bertil.

Tonsatta texter fastnar i medvetandet på ett annat sätt än vanlig inlärning, menar Bertil. På så sätt undervisar psalmsång i den kristna tron.

– Psalmen handlar inte bara om vår kärlek till Gud utan den lär oss något om vår relation till Gud och till andra människor, säger Bertil.

Varierande tonspråk

Den som besöker symposiet kan förvänta sig en varierad klangbotten. Bertil Murray nämner att den kyrkomusik som skrivs i dag kan innehålla allt från folkton, klassisk musik och lite jazzigare melodier.

– Ibland tänker man kanske bara på orgel och piano när det gäller psalmer, men här kommer det även att finnas blås- och stråkinstrument. Det blir lite av varje, säger Bertil.

Församlingen sjunger med

Under symposiets första del, som är ett internt seminarium för musikerna själva, kommer bland annat Susanne Wigorts Yngvesson, hymnolog och professor vid Enskilda Högskolan, att hålla i samlingarna. Senare på eftermiddagen är det öppet för allmänheten då några av musikerna kommer att dela med sig av sina tankar kring att skapa kristen musik. Dagen avslutas med en psalmgudstjänst där församlingen får vara med och sjunga 10–15 helt nyskrivna psalmer, författade av Bertil Murray själv. Några av dessa kommer troligen att komma med i förslaget till tillägget av psalmboken. Även söndagens mässa kommer att präglas av symposiet.

– Det blir jättespännande för mig att få pröva de här psalmerna tillsammans med församlingen. Jag hoppas att det ska bli en erfarenhet som ger mersmak att få sjunga nya psalmer på ett lite organiserat sätt, säger Bertil.

Maria Löfberg

---

Fakta: En sjungande församling – psalmsångens plats i liturgin

  • Endagssymposium, anordnat av Sankt Ansgars stiftelse med stöd från Segelbergska stiftelsen för liturgivetenskaplig forskning i Sankt Ansgars kyrka, lördagen den 22 mars.
  • Den offentliga delen av symposiet börjar klockan 15:00. Lördagens psalmgudstjänst tillsammans med församlingen börjar 18:00.
  • Även vid söndagens mässa medverkar musiker från symposiet.

---

Fler artiklar för dig