Lennarth Hambre älskar rollen som rookie. Den livsinställningen har gett honom massor av kunskap och ett brett kontaktnät. Nu har han sagt ja till att gå i bräschen för svenska Skärgårdssång.
– Jag vill utmana mig själv genom att våga ge ett bidrag in i sammanhang jag inte har koll på, säger den nye festivalchefen.
Det är ingen överdrift att säga att Lennarth Hambre har koll på frikyrkan. Han har varit evangelist, pastor, församlingsplanterare och till och med ledare för ett samfund. Evangeliska frikyrkan. Men mellan varven har han också kastat sig in sammanhang som inte tidigare haft koll på.
– En gång köpte jag ett bageri. Och jag hoppade in i bokförlaget Libris för att hjälpa dem, trots att jag inte är någon stor profil när det gäller böcker. Jag hade inte skrivit en ledare när jag hamnade på Dagen, som ledarskribent, berättar Lennarth Hambre och konstaterar att det är lätt att bli insorterad i ett fack.
Vill gärna bidra
Själv är han svårplacerad. Eller snarare bred när det gäller kompetens och kontakter. Flexibel kanske är bästa ordet. Fyllda 67 men fortfarande aktiv i arbetslivet. Betoningen ligger, som den alltid gjort för Lennarth på att bidra in i ett sammanhang. För närvarande hjälper han Salemkyrkan i Edsbyn, en årslång pastorsinsats som han kommer att avrunda i mars.
Musik har alltid varit ett stort intresse hos Lennarth Hambre som berättar att han varit på Skärgårdssång fyra gånger.
– Jag tycker att både Skärgårdssång och Alla tiders sånger är bra och viktiga begrepp. I den lokala församlingen har jag en stor överlåtelse till lovsång och det sättet att uttrycka sig i bön och tillbedjan. Men jag har också en stark tilltro till den förkunnande sången. Jag är präglad av Curt & Roland och deras väckelsekampanjer. Jag växte upp med dem och jag har burit med mig värdet av dem. Musikspråket som förkunnelse kan nå in i människor som vi inte annars når in till, resonerar han.
Brinner för förkunnande sång
Och det är här hans nya engagemang i den kristna musikfestivalen Skärgårdssång kommer in.
– Det är viktigt att ge de förkunnande sångarna och musikerna som har en gåvan tillgång till plattformen.
Lennarth Hambre ser sitt breda nätverk, sin relation med många av kyrkans aktiva sångare och musiker samt sin förmåga att kommunicera som tillgångar i uppgiften som festivalchef.
– Jag har inget stort behov av att synas och höras på scenen, jag gör gärna mina uppgifter bakom kulisserna. Jag ser till helheten och vill vara med och ge ett bidrag, ge energi in i det här projektet. Samtidigt är det en stor glädje att Maria Gustin Bergström fortsätter som konferencier. På så sätt kan det bli en bra kombination, säger Lennarth Hambre.
Vad tänker du om att Skärgårdssång flyttar till Göteborg och arrangeras i en kyrka för första gången?
– Man skulle kunna fråga sig, blir det bra? Men just att det är Frihamnskyrkan, som dels är känd för sitt sociala engagemang som ju fick starkt genomslag före jul, och dels är känd för att Tomas Sjödin finns där, gör att jag verkligen tror på det. Jag tror att kombinationen av en fräsch lokal och vissa händelser och personer kan hjälpa människor som inte kyrkvana att slinka in.
– Dessutom ligger Frihamnskyrkan i ett geografiskt betydligt bredare upptagningsområde bland kyrkfolk än Halmstad, tillägger han.
Hur skulle du vilja utveckla festivalen?
– Vi skulle behöva ha en approach som också kan attrahera lite yngre än nuvarande majoriteten som är från plus 55. Jag skulle gärna vilja se husbandets musikaliska profil i en kombo med en av få frikyrkliga symfoniorkestrar som finns kvar, alltså Smyrnas symfoniorkester. Sedan finns det en handfull artister som gott kunde komma tillbaka, men jag behöver lyssna in programarbetet.
Hur ser det ut med din egen musikalitet?
– Jag spelade bas en gång i tiden och jag har en elbas som står här hemma. Jag började som evangelist en gång i tiden, så reste jag med en riksevangelist och vi spelade en del ihop. Sedan har jag en son som är gitarrpedagog men också rektor för Rytmus i Örebro. Han har lagt några gitarrslingor på Lalehs nya låt, säger Lennarth Hambre med faderlig stolthet.
[ Skärgårdssång lämnar Halmstad: Flyttar in i en kyrka ]
Vad ligger högt på din spellista just nu?
– Sveinung Hølmebakk och Michael W Smith. Även Emilia Lindberg. Hon bor granne med Salemkyrkan här i Edsbyn. Min bästa musik verkar ha någon form av countrygospelprofil.
Vilken är den senaste konsert du var på?
– Jag tror att det var Bengt Johansson och Emilia Lindberg på Torpkonferensen i somras. Innan dess var jag på en konsert med gospelkungen Samuel Ljungblahd på Örebro konserthus. Nu har jag bokat biljetter till Helen Sjöholm och Tommy Körberg på Dalhalla i slutet av juli.
---
Fakta: Lennarth Hambre
- Ålder: 67 år.
- Familj: Gift, fyra vuxna barn. Sju barnbarn.
- Bor: Lägenhet i Kumla och ett fritidsboende i Askersund.
- Aktuell: Efterträder Maria Gustin Bergström som festivalchef för Skärgårdssång som hålls 15–17 augusti.
---