Kultur

Israels ambassadör överraskade besökarna i Uppsala pingst

Ziv Nevo Kulmans medverkan vid bokreleasen i Uppsala Pingst fick hållas hemlig in i det sista

Under fem dagar har Simon Holst, Eva Skog och Roar Sørensen besökt fem olika städer och hållit release för boken ”Folket som överlevde”. På kvällen i Pingstkyrkan i Uppsala gästades man bland annat av Israels ambassadör, Ziv Nevo Kulman.

I samband med Förintelsens minnesdag och åttioårsminnet av Auschwitz befrielse släpptes boken ”Folket som överlevde”. Författartrion har besökt Skövde, Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö och flera namnkunniga gäster har medverkat under releasekvällarna.

I Uppsala gästades man dessutom av Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman som medverkade i ett samtal från scenen.

Ziv Nevo Kulman i samtal med Felicia Ferreira.

– På grund av säkerhetsläget var det hemligt och besökarna till kyrkan fick visiteras på väg in. Det är tragiskt att det ska behöva vara på det sättet. Men det var tydligt att besöket var uppskattat både för dem som var där och för ambassadören själv, berättar pastorn Simon Holst som varit redaktör för boken.

Att få vara i ett rum med svenskar och bemötas med värme och respekt är tyvärr inte en självklarhet för dem alla gånger.

Var det första gången ambassadören besökte en pingstkyrka?

– Det vågar jag inte svara på. Men det märktes att han och delegationen från ambassaden blev berörda av det positiva gensvaret. Att få vara i ett rum med svenskar och bemötas med värme och respekt är tyvärr inte en självklarhet för dem alla gånger.

Simon Holst, föreståndare i Bet:L Skövde.

Starkt möte med överlevare

Andra gäster under releaseturnén var bland annat prästen Anders Petter Sjödin, Israelguiden Christina Toledano Åsbrink, journalisten och politikern Lars Adaktusson, den judiske läraren Peter Vig samt Ulf Cahn, mångårig generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen.

Men ett av de starkaste mötena för Simon Holst själv skedde mellan samlingarna, då han fick äta lunch med förintelseöverlevaren Egon Brill, 98 år.

Engagemanget väcktes i barndomen

Simon Holst berättar att hans mamma Rigmor Holst ofta arrangerade minneskvällar under hans uppväxt där hon bjöd in förintelseöverlevare som föreläste och även ofta sov över hos familjen i samband med besöket. Det var också där Simon Holst eget engagemang mot antisemitism väcktes.

Ziv Nevo Kulman.

– Boken är dedikerad till de tre överlevarna som brukade besöka oss, och just Egon Brill lärde vi verkligen känna och han stannade ofta kvar flera dagar hos oss. Han blir snart 99 år och i samband med besöket i Stockholm fick jag och min mamma möjlighet att äta lunch med honom och överräcka boken. Det var verkligen en höjdpunkt under de här dagarna, berättar Simon Holst.

Osäkerhet bland många judar i Sverige

Förutom att det är 80 år sedan Auschwitz befriades är det i år också 250 år sedan judar fick bosätta sig i Sverige utan krav på att konvertera.

– Det är verkligen värt att högtidlighålla. Den här boken har velat lyfta fram just det judiska livet. Det finns ljusa stråk i den ofta tragiska historien och det känns väldigt viktigt att få förmedla det.

– Samtidigt är det tragiskt att tänka på att häften av alla judar i Sverige i dag funderar över om de har en framtid här i landet, säger Simon Holst.

---

Fakta: Folket som överlevde

  • ”Folket som överlevde – Judiska folkets historia från år 70 till 7 oktober” (Libris förlag), är skriven av Eva Skog. Simon Holst är redaktör och Roar Sørensen är faktaredaktör.
  • Idén föddes ur podden med samma namn, som Simon och Roar haft i två års tid. Boken innehåller 27 skönlitterära kapitel med efterföljande faktadelar.
  • I samband med releasen gjorde trion en turné med inbjudna gäster i Skövde, Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö.

---

Fler artiklar för dig