Kultur

De hedrar Samuelsons med sitt coverband

Initiativtagaren Stig Lindell: Vi vill ge dem den uppmuntran de förtjänar

En engångsspelning i Norge. Det var hela planen. Men budskapet om att några tidigare kompmusiker från Samuelsons gjort en tributekonsert spred sig via Youtube och plötsligt började bokningsförfrågningarna att trilla in från olika håll.

Tributebandet kallar sig The Sound of Samuelsons och sju av dess åtta medlemmar har i olika perioder agerat kompmusiker åt brödragruppen. Originalgruppen med Rolf, Kjell, Olle och Jard var verksam från 1971 fram till Rolfs död 1981. De tre bröderna fortsatte sedan spela tillsammans till 1992 då gruppen gjorde sitt sista tv-framträdande.

Musikern och producenten Stig Lindell har spelat en hel del med Samuelsons och senare även turnerat med både Kjell och Jard som soloartister. En dag för några år sedan konstaterade en av Stigs musikervänner: ”Du, det är mycket tributes nu till folk som är döda, men Samuelsons lever ju fortfarande.” Samtalet mynnade ut i den gemensamma frågeställningen: Vore det inte läge att göra en hyllningskonsert för Samuelsons medan de är i livet?

Sagt och gjort. Stig Lindell presenterade idén för sin norske vän, musikalsångaren Morten Gjerløw Larsen, som aldrig hade hört talas om den svenska gruppen Samuelsons. Efter samtalet satte han direkt i gång att lyssna på låtar med Samuelsons och ringde sedan tillbaka till Stig: ”Dette må vi gjøre! Det høres jo helt fantastisk ut!”

– Vi bestämde då att vi sätter ihop ett band med musiker som arbetat med bröderna. Det skulle vara kriteriet tyckte jag, så att man förstår deras sound. För det går inte att förklara hur man ska spela Samuelsons så att det låter Samuelsons, man måste ha varit med, säger Stig Lindell.

Stig Lindell, musiker, producent och initiativtagare till coverbandet The Sound of Samuelsons.

Konsert i Norge

Den ende i The Sound of Samuelsons som inte spelat med originalbandet är just Morten Gjerløw Larsen, som fått till uppgift att sköta sången. Gruppen formerades våren 2022 och arren till ett gäng låtar sattes ihop ”snabbt som ögat” med siktet inställt på en spelning i augusti utanför Fredriksstad i Norge.

– Det fanns inga andra planer än att göra denna enda konsert, försäkrar Stig Lindell.

Spelningen genomfördes under en helg där också många andra artister uppträdde, bland annat den populära norska singer-songwritern Solveig Leithaug, som slog igenom i mitten av 1980-talet.

– Vi märkte på publikreaktionerna att musiken hade berört. Det kom fram så mycket folk efteråt och berättade om sina minnen. Många hade varit på Löttorp.

Minns mötestältet på Löttorp

Löttorps camping på Öland drevs på 1970-talet av bröderna Samuelson och det stora mötestältet på campingområdet var deras självklara hemmaarena, där de spelade varje kväll då det var väckelsemöte.

Blev du förvånad över responsen?

– Musikaliskt sett blev jag inte förvånad, för jag visste att vi var ett bra gäng. Men däremot blev jag lyckligt förvånad att människor kom fram och hade upplevt något när de lyssnade. Att de blev berörda. Det berörde mig.

Tänkte ni då att ni kanske skulle göra om konserten någon annanstans?

– Nej, det fanns inga planer. Men 2023 ringde en kille från Vasa i Finland. Han har sett konserten på Youtube och säger att han vet inte hur många gånger han tittat på den. Han är så berörd att han gråter. ”Kan ni tänka er att komma till Vasa?”, undrar han.

Coverbandet The Sound of Samuelsons. Från vänster: Rodney Alfvén, Morten Gjerløw Larsen, PM Karlsson, Dan Edvinsson, Joakim Sundler, Frode Moltemyr, Per-Arne Pettersson, Stig Lindell.

Färöarna kallade

Så Stig Lindell drog ihop bandet igen för att åka till Finland och plötsligt blir han kontaktad igen. Den här gången från Färöarna där några människor också har sett konserten från Norge på Youtube.

– Därefter blev vi kallade tillbaka till Fredriksstad för att göra samma sak igen. Sedan hörde Torpkonferensen av sig och sedan pratade jag med Löttorp: ”Tänk om vi skulle komma och göra som det lät när campingen startade”.

Alla dessa spelningar blev av under 2024 och inför det nya året är elva spelningar redan bokade i samarbete med Erikshjälpen.

Men vad hände egentligen på Löttorpsspelningen? Jo, tänka sig. I publiken satt alla de tre originalmedlemmarna som fortfarande är i livet, Kjell, Olle och Jard med sina familjer. För Olle, som för länge sedan emigrerade till USA, var det första gången på 20 år som han besökte Sverige. Bröderna hedrades av publiken med stående ovationer som nästan aldrig ville ta slut. Nästan som den legendariska presentationen av Börje Salming i Canada Cup 1976.

“Gör det på vårt sätt”

– Sedan fick vi sitta ner och fika tillsammans i den vackra sommarkvällen. Något som berörde mig var när Jards fru Carina kom fram till mig efter vår spelning och sa: ”Du Stig, de här låtarna som jag har hört och kan och vuxit upp med, de fick en ny innebörd för mig i kväll.” Sådant är det finaste man kan få höra. Inte för att vi gör dem bättre, men vi gör dem på vårt sätt, förklarar Stig Lindell.

– Vi är ju vuxna karlar allihop och ingen av våra livsvägar har varit helt okomplicerad. Men tänk att få stå där i 60-årsåldern med sina ärr och ändå kunna sjunga Min Jesus lever, därför vill jag leva. Det är ju en bekännelse som verkligen har blivit prövad genom livet.

Gospelsångarna Kjell & Rolf Samuelson. EP från 1967. Inspelad i RCA Victor studios i Nashville. Skivomslag.

När jag ställer frågan vad som kännetecknar Samuelsons sound faller Stig Lindell in i historielärarens roll. Han påminner om att det pågick en musikrevolution i Nashville i mitten av 1960-talet när bröderna Kjell och Rolf kom dit första gången. Brödernas svenska gospelduo blev snabbt populär och de lärde känna en rad inflytelserika kristna musiker som de influerades av. Exempelvis serverade Bill Gaither dem en rad sånger som han föreslog att bröderna skulle översätta till svenska, däribland ovan nämnda som i original heter Because He Lives.

Dolly Parton och Oak Ridge Boys

– Kjell och Rolf kom till en levande musikmiljö och med sig hade de läsarsånger från Sverige. Deras sound blev en blandning mellan country och southern gospel som möter vår frikyrkoarv, den skandinaviska musiken. Dels körde de sina läsarsånger, men de tog också väldigt mycket intryck av Imperials. De hade jobbat med Elvis och när han började spela i Las Vegas blev det mycket mera blås. Mer orkestrerat. Fetare. Inte så mycket traditionell country, utan då var det mer gospel.

– När de sedan åkte tillbaka till USA tidigt 1970-tal var de fyra bröder. Då var det The Samuelson Brothers och det blev många turnéer med bland andra Pat Boone, Dolly Parton, Oak Ridge Boys och andra. Detta långt före det så kallade svenska musikundret lät höra tala om sig.

Samuelsons. Bröderna Samuelsons

Hur förändrades soundet när Samuelsons blev en kvartett?

– Då gick det från duettsång och läsarsånger till countryinspirerat. Samuelsons började på allvar satsa på southern gospel, med tre stämmor på toppen och sedan basen. The Jordanaires, Imperials, The Stamps och Oak Ridge Boys utgjorde en era med den fyrstämmiga sången från södern. Det som senare också blev Bill Gaithers stora framgång bottnar i det sångsättet, förklarar Stig Lindell.

Denna musikstil fick de svenska bröderna alltså vara med och inspirera till och responsen var överväldigande. Enligt Wikipedia har Samuelsons sålt runt 1,5 miljoner skivor på svenska och engelska. De har spelat på såväl Wembley Stadium i London som Grand Ole Opry i Nashville. Stig Lindell vill gärna lyfta fram Samuelsons fokus på evangeliet. Att bröderna alltid månat om att texterna ska kommunicera Jesu budskap om omvändelse och upprättelse.

– Drivkraften finns där hela tiden, och även om de packar in det i ett lättsamt format, så finns det ett enormt allvar bakom. Jag tror inte folk förstår det. Många vill se Samuelsons musik som något lättviktigt svängigt och lite ytligt, men det är precis tvärtom.

Fortfarande verkar musiken gå hem i alla läger, ty för ett tag sedan hörde dansbandsgurun Jörgen Anemar av sig till The Sound of Samuelsons. Anemar, som varit med och lanserat band som Vikingarna och Sven-Ingvars, erbjöd sin hjälp: “Det här ska ni inte bara göra i kyrkor, det här ska ni ut med på konserthus och andra stället. Jag kan hjälpa er.”

“Fostrat många unga musiker”

Många av de musiker som genom åren turnerat med Samuelsons fick sedan en egen musikkarriär. Rodney Alfvén fick sitt första speljobb som keyboardist i Samuelsons. Han var 16 år när han fick frågan första gången, men då fick han inte åka för mamma och pappa. När han var 18 blev han erbjuden på nytt och då blev det grönt ljus. Rodney valde för egen del en helt annan karriärväg, men pratar varmt om vad Samuelsons betytt för många unga musikers möjlighet att få fart på sin karriär.

– Samuelsons har varit en fostran för en mängd musiker i Sverige, konstaterar han och tillägger att spela med det nya coverbandet är det roligaste han gjort på många år.

The Sound of Samuelson vill belysa både glädjen och allvaret i bröderna Samuelsons musik. Bandet vill också hedra deras musikaliska gärning.

– Det var en av de stora orsakerna till att jag ville göra detta. Genom åren har vi i frikyrkan gett uppmuntran till Roland Utbult, Curt & Roland, Jerusalem och andra. Men jag har aldrig hört att Samuelsons fått något offentlig uppmuntran på riktigt. Vi vill ge dem den uppmuntran de förtjänar. Klart att vi måste placera Samuelsons på kartan också, utan att förminska de andra artisterna. Vi älskar dem också, betygar Stig Lindell.

---

Fakta: The Sound of Samuelsons

  • Ett tributeband som bildades 2022 för att hedra gruppen Samuelsons från 1970- och 1980-talen.
  • Gruppen består av: Jocke Sundler, trummor, Perra Pettersson, bas, PM Karlsson, gitarr, Rodney Alfvén, keyboard, Dan Edvinsson, sång, Morten Gjerløv Larsen, sång, Frode Moltemyr, sång, Stig Lindell, piano.
  • Aktuella: Har elva spelningar bokade hittills i år. Den första är fredag den 31 januari i Haninge strax söder om Stockholm.

---

Fler artiklar för dig