Kultur

Kirk Franklin delade klipp med svensk tonårskör - ungdomarna möttes av hån

Svenska sångerskan Gladys del Pilar till Dagen: Skulle vilja veta vad Kirk Franklin menade med sitt inlägg.

Ett klipp med en svensk ungdomskör nådde plötsligt miljonpublik när det lades upp av gospellegendaren Kirk Franklin i sociala medier. Bland de över 11 000 kommentarerna som strömmat in finns hån, men också försvar av körens tolkning av Kirk Franklins låt ”Revolution”.

Nyligen lade en av gospelmusikens största stjärnor, Kirk Franklin upp ett Instagraminlägg där han skrivit texten “Good night” och lagt in klippet från en kyrka i Falkenberg där en svensk ungdomskör framför Kirk Franklins låt Revolution.

Kommentarerna strömmade in, och långt ifrån alla var positiva. Hån mot själva framförandet varvades med kritik mot att de vita ungdomarna i klippet inte verkade bottna i textrader om rasism, kriminalitet och barn som växer upp utan sina pappor.

Till sist kommenterade körens tidigare pianist och ledare:

“Att det här klippet skulle hamna på Kirk Franklins Instagram är något vi aldrig väntat oss. Efter att ha läst kommentarerna kan jag förstå att det skulle kunna vara olämpligt för en västerländsk/vit kör att framföra den här låten, när vi inte till fullo kan förstå innebörden. Anledningen att vi valde den var helt enkelt för att visa vår respekt för Kirks musik och introducera gospelmusik för unga människor i Svenska kyrkan”.

Körledaren fortsätter med att be om ursäkt om någon tagit illa vid sig av framförandet och att det aldrig varit körens mening.

Efter denna kommentar vändes delvis tongångarna och många började hylla framförandet:

“Nej, sluta inte. Fortsätta att sjung Kirk!!”, skriver någon.

“Låt oss vara väldigt tydliga. Du och alla andra har rätt att lovsjunga Herren med vilken sång ni vill oavsett er etnicitet. Himlen kommer inte att delas upp, vi är alla Guds skapelse. Fortsätt lovsjunga...” fortsätter en annan.

”Gospelmusiken tillhör alla”

En som sett inlägget och de efterföljande kommentarerna är svenska artisten och gospelprofilen Gladys del Pilar. Hon reagerar starkt på kommentarerna från en del av Kirk Franklins följare om att vita personer inte skulle ha rätt att sjunga gospel.

– Jag har jobbat med gospel i Sverige under många år och jag tycker att gospelmusiken och dess budskap tillhör alla oavsett hudfärg.

– Sedan finns det en historisk koppling hur gospeln växte fram i USA:s svarta befolkning, men det betyder ju inte att man inte andra också ska kunna sjunga gospel, säger hon.

Gladys del Pilar.

Gladys del Pilar, som bland annat vunnit Melodifestivalen och spelat huvudrollen i musikalversionen av “En värsting till syster” menar att Sverige är ett ”gospeltätt land” med en lång tradition av gospelkörer.

– Gospeln är jättestor här i Sverige. Självklart håller olika körer olika kvalitet, men det viktiga är att människor får uppleva gospelns glada och hoppfulla budskap, säger hon.

Jag känner starkt för de som var med och sjöng, att de ska behöva gå in och läsa sådant här.

—  Mikaela Häger, Gospelverkstaden

Det upplagda klippet i fråga är flera år gammalt och ungdomskören är i dag inte längre aktiv. Hur klippet nådde från Falkenberg hela vägen till Kirk Franklins Instagram och vad som var hans intention med att lägga upp det är fortfarande en gåta för många.

– Jag tycker att man skulle vilja veta mer om vad Kirk Franklin menade med sitt inlägg och hur han reagerar på de här kommentarerna som kommit, säger Gladys del Pilar.

Hon får medhåll av Mikaela Häger, som är verksamhetschef för Svenska gospelverkstaden.

– Jag känner till den här ungdomskören och känner starkt för de som var med och sjöng, att de ska behöva gå in och läsa sådant här.

Mikaela Häger, verksamhetschef för Gospelverkstaden och körledare för Vasa Gospel.

– För oss som arbetar med gospel i Sverige är det självklart att också vilja utbilda om gospelmusikens historia och rötter. Gospelmusik har funnits i så otroligt många år här och den skänker glädje till så många. Det här vet ju också Kirk Franklin själv och många andra amerikanska gospelartister som varit här i Sverige, fortsätter hon.

---

Fakta: Kirk Franklin

  • Ålder. Fyller 55 år den 26 januari.
  • Gör: Amerikansk gospelartist och körledare.
  • Har bland annat gjort låtarna “My Desire”, “I Smile” och “Together”.
  • Kirk Franklin har fått en rad priser för sin musik och ses som en av de stora kristna artisterna i vår nutid.
  • Kirk Franklin har besökt Sverige fyra gånger.

---

Fler artiklar för dig