Kultur

”Det finns många falska narrativ om judarna”

En podd om judarnas historia, av Simon Holst och Roar Sørensen, lade grunden för den bok som Eva Skog nu skrivit.

Eva Skog, redaktör på Dagen och författare till boken "Folket som överlevde – judiska folkets historia från år 70 till 7 oktober".
Personerna bakom bokprojektet Folket som överlevde - Judiska folkets historia från år 70 till 7 oktober hoppas att den ska få ge ett bredare perspektiv på judarnas historia och den aktuella Israelkonflikten.
- Vi vill hjälpa människor att bättre förstå konflikten, som pågått under enormt lång tid. Det är folkbildning på ett skönlitterärt sätt, säger Eva Skog, författare.

När Eva Skog fick frågan om att vara med och skriva en bok om judarnas historia behövde hon knappast någon betänketid. Hon har alltid älskat historia, och hyser ett särskilt intresse för landet Israel och judarna.

– Dels är ämnet otroligt intressant, dels är det kopplat till min personliga tro på Jesus. Han är min frälsare och kommer från det judiska folket. För mig blev detta en möjlighet att tränga djupare in i det judiska folkets historia.

Skrivit för ungdomar

Folket som överlevde är Eva Skogs första utgivna bok, men det skrivna ordet har funnits med henne så länge hon kunnat hålla i en penna. Till vardags är hon sedan flera år debattredaktör på Dagen, men hon älskar att skriva även på sin fritid. Bland annat har hon författat en ungdomsroman i tre delar, men på grund av den låga efterfrågan på ungdomsböcker har den inte getts ut. Däremot var det just ungdomsromanen som gjorde att Libris förlagschef Johan Ericson fick upp ögonen för henne.

Folket som överlevde

Tanken med den nya boken var nämligen att blanda fakta med skönlitterära berättelser, för att på så sätt ge kött och blod åt några av den judiska historiens frontfigurer.

Oväntat extra kapitel

Händelserna den 7 oktober 2023 då Hamas attackerade Israel, och kriget som följde, har oavsiktligt gett boken en aktualitet som ingen från början hade räknat med. Sedan dess har antisemitismen vuxit sig starkare i samhället och just därför behövs en bok om judarna mer än någonsin, menar Eva Skog.

– Det finns väldigt mycket okunskap, både om judarna som folk och om Israels historia. Falska narrativ figurerar och vår förhoppning är att boken ska hjälpa människor att bättre förstå konflikten, som har djupa rötter och som pågått under enormt lång tid. Det är folkbildning på ett skönlitterärt sätt.

Hon är medveten om att ämnesvalet kan väcka åsikter och känslor, och troligtvis finns det läsare som tycker att de borde fokuserat mer eller mindre på olika händelser eller personer.

– Men vi har valt att skriva utifrån det judiska folkets perspektiv och vill någon annan skriva utifrån det palestinska folkets perspektiv så är det välkommet. Jag tror tyvärr att många är fastlåsta i sina åsikter, och att konflikten berör på ett sätt som andra konflikter inte gör, men vi har i alla fall gjort vårt bästa för att göra de historiska personerna och händelserna rättvisa här.

Jag tror tyvärr att många är fastlåsta i sina åsikter, och att konflikten berör på ett sätt som andra konflikter inte gör.

—  Eva Skog

Det är annars Simon Holst, pingstpastor i Skövde, som är initiativtagare till boken. För två år sedan startade han en podd tillsammans med Roar Sørensen, med samma namn som boken. Simon Holst säger att idén föddes ur frustrationen över den utbredda historielösheten.

Simon Holst, föreståndare i Bet:L Skövde.

– Kristna har sällan så bra koll efter biblisk tid. Kanske vet man att templet förstördes år 70 och att judarna förskingrades. Sedan kom Förintelsen, Israel blev ett land och i dag verkar de ockupera Palestina, typ, vilket är långt från hela berättelsen.

– De första 2000 åren kan vi läsa om i Bibeln, men nästföljande 2000 år är ett blankt blad för många, säger han.

Bred läsekrets

Efter två år av poddande, där responsen varit god, har han höga förväntningar på bokens mottagande.

– Vi vet redan att många med Israelintresse har en stor förväntan, men vi hoppas nå bredare läsekretsar bland kristna från alla samfund som kanske tyckt att ämnet varit svårt att närma sig med polariserande röster.

Arbetet med att skriva de skönlitterära kapitlen har Eva Skog skött parallellt med arbetet som debattredaktör på Dagen. Ett intensivt 1,5 år konstaterar hon.

– Det känns, lätt överdrivet, som att jag studerat 2 000 år av judisk historia, vilket har varit otroligt berikande för mig personligen. Det hoppas jag läsaren också ska känna.

---

Fakta: Folket som överlevde

  • Boken Folket som överlevde – Judiska folkets historia från år 70 till 7 oktober, utgiven på Libris förlag, är skriven av Eva Skog. Simon Holst är redaktör och Roar Sørensen är faktaredaktör.
  • Idén föddes ur podden med samma namn, som Simon och Roar haft i två års tid. Boken innehåller 27 skönlitterära kapitel med efterföljande faktadelar.
  • Under slutet av januari gör trion en turné med inbjudna gäster för att tala om det judiska folkets situation, med början i Skövde den 26/1 och avslut i Malmö den 30/1.

---

Fler artiklar för dig