Alla som sysslar med musikskapande i dag, även kristna låtskrivare, behöver förhålla sig till AI-verktyget med alla dess risker och förtjänster. Det är en av de slutsatser man kan dra utifrån de samtal Dagen haft med två kristna artister, en lärare och en musikproducent.
Nyheten häromveckan om hur en person som kallar sig Evan Tunes i kända artisters namn skapat lovsånger och tillhörande videor med hjälp av AI och sedan publicerat dessa på Youtube har fått stor spridning. En de utnyttjade är Ed Sheeran. Somliga blev glada eftersom de trodde att Ed Sheeran gjort en kristen omvändelse, men många ilsknade till när de förstod att låtarna bara var skapade av en dator och alltså marknadsförda under falsk flagg.
Joakim Sandström arbetar som musikproducent och Medina, Sebastian Stakset, Dan Ådahl och Sarah Lindberg är några av de artister han jobbat med. Han är även låtskrivare och 2020 fick han tillsammans med sin fru Therése Utbultstipendiet för sin duo kallad Hope.
Joakim Sandström reagerar också på de AI-skapade lovsångerna.
– Det är ju att kränka någons upphovsrätt. Den som gjort det kommer nog att få ganska stora problem, bedömer musikproducenten.
Han berättar att han själv har testat att använda AI i sitt arbete med musik, men mest för att ”pröva själva funktionen”.
– Ibland när jag gjort någon profan låt där det inte är lika viktigt med hjärtat bakom har jag kunnat be om en musikidé som jag sedan kunnat förfina själv. säger han.
Och frågar du Joakim Sandström så är det så han själv föredrar att AI-verktyget används när det gäller låtskrivande.

– Att till exempel skriva till AI: ”Hej, jag har kört fast i den här låtidén. Ge mig några alternativ.” Det är ungefär som att bolla med en annan låtskrivare. Men att låta AI göra en hel låt och sedan sätta sitt namn på den, det tycker jag bara är falskt, förklarar Joakim Sandström.
När det sedan handlar om lovsång och annan musik med kristna förtecken ser han en än skarpare gräns.
– Jag menar så här: Vad vill Gud ha av oss? Han vill ha ett förkrossat hjärta. Han vill ha vår kärlek, vårt ja. Att vi använder en dator för att säga det till Gud, det går inte ihop för mig. Jag tror att det kommer att underhålla människor, men det är inte ett välbehagligt offer till Gud.
[ Jesuslåt av Ed Sheeran spreds som löpeld - men var gjord av AI ]
”Behöver bli vän med AI, även vi kreatörer”
Artisten och låtskrivaren Terese Fredenwall tog 2021 examen vid Musikhögskolan i Malmö och har sedan dess undervisat i bland annat låtskrivande på Mellansels folkhögskola, Musikmakarna i Örnsköldsvik samt på Musikhögskolan i Malmö. 2012 tilldelades hon Utbultstipendiet och året därpå tävlade hon i Melodifestivalen med en egenskriven låt.

I sitt arbete som musiklärare möter Terese Fredenwall ständigt frågeställningarna kring att använda AI-verktyget i musikskapandet. Själv har hon bara nosat på AI när det kommer till eget användande. Som inspiration för att kicka i gång kreativiteten.
– Vi behöver bli vän med AI, även vi som är kreatörer, konstaterar hon. Utmaningen just nu är att vi behöver landa i de upphovsrättsliga frågorna kring detta. Tekniken ligger före etiken som så många gånger tidigare.
Terese Fredenwall påpekar att frågorna är svårsorterade eftersom AI är ett verktyg som samlar information som upphovspersoner, alltså levande människor, tagit fram.
Pratar ni mycket om AI på låtskrivarutbildningen?
– Jag undervisar en ny generation låtskrivare där AI är högst relevant. Alla kommer att ställas inför det. Jag märker ju på mina studenter att det är ett verktyg man använder på olika sätt. Och står det inte att du inte får använda AI i en uppgift så kan du räkna med att någon kommer att använda det. Så AI är högst närvarande i skolan.
Ibland kan det vara svårt att avgöra om AI ligger bakom en text eller en melodi, konstaterar Terese Fredenwall, men förklarar i nästa andetag att själva vetskapen gör något med hennes inställning till verket.
– Det är först när jag vet att det är AI som ligger bakom som jag blir irriterad, om jag ska vara ärlig. Jag blir lite ledsen. Det känns tomt. Hade jag inte vetat så vet jag inte om jag hade upplevt den tomheten. Det är inte en svartvit fråga, säger hon självrannsakande.
[ AI kan både förebygga pandemier och utplåna mänskligheten ]
Konsten sätter ord på saker där språket tagit slut
Frågan engagerar henne och som artist och låtskrivare fyller den henne med känslor.
– Utifrån att jag har en konstnärs hjärta tycker jag instinktivt att det är jättehemskt. Men man behöver samtidigt omvärdera det några varv. Det finns en vinst i att jag får sätta ord på mina saker och att min publik vet att det var jag som gjorde det. Det kommer alltid att finnas ett värde i det.
[ Fler artiklar om Artificiell intelligens ]
Hon jämför med känslan som uppfyller många när eftertexterna berättar att filmen är ”based on a true story” (baserad på en sann historia). Eller när man ställs inför skickligt hantverk som bär på en lång historia.
– Att skapa musik handlar – som med all konst – om mitt behov som människa att sätta ord på saker där språket tagit slut. All konst handlar om att uttrycka ytterligare en dimension. Det behovet kommer inte att försvinna bara för att AI kliver in, säger Terese Fredenwall.