På Grammisgalan 1988 vägrade Uno Svenningsson och de andra i popgruppen Freda’ att ta emot pris i kategorin “Årets religiösa” för albumet Tusen eldar. Protesten var en markering mot en klåfingrig iver att “boxa in” kultur i religiöst och icke religiöst. Året därpå var kategorin skrotad.
De följande årtiondena kom att präglas av en påtaglig försiktighet bland troende kulturutövare, där många såg en tydlig kristen koppling som en belastning för karriären.
Men under de senaste åren tycks något ha förändrats. Bland unga finns i dag en allt större nyfikenhet på religion och kristen tro. Jättestudien Ungdomsbarometern, som utgår från intervjuer med 17 000 unga, förutspår “Jesus” som en av nästa års viktigaste trender.
“Hur kommer det sig att flera unga säger att Jesus kommer bli nästa års stora trend? Ungas intresse för religion har bubblat ett tag och 2025 verkar vara året då fler hittar till tron på högre makter, enligt unga själva”, skriver man i rapporten och konstaterar vidare att tron hjälper unga att finna en mening i vardagen och stöd i livets svårare frågor.
Fördomspoddens trendkänslige programledare Emil Persson frågar närmast chockat om det blivit coolt bland unga att vara kristen.
Den här rörelsen märks inte minst bland de unga kulturutövarna. Inför Idolfinalen i TV4 mötte jag finalisten Joel Nordenberg som genom hela säsongen kombinerat några av tävlingens mest bejublade framträdanden med ett tydligt kristet fokus.
”Jag har en känsla av att jag har blivit förberedd för det här hela mitt liv. Jag har fått en så stor plattform och jag ser det som en förmån att vara typ en av de första personerna i Idols historia som lyfter Jesus”, sa han i intervjun.
Samma radikala inställning märks hos rapparen Simon Möller, som tilldelades årets Utbultstipendium på Dagengalan.
“Relationen med Jesus är på riktigt och jag har brunnit för Herren och att få evangelisera”, konstaterade stipendiaten.
[ Jesus och andlighet trendar bland unga under 2025 ]
I senaste avsnittet av populära Fördomspodden redogör skådespelaren Liv Mjönes för förändringen i ungas syn på tro och religion. Hon beskriver att hon själv har en kristen uppväxt, men slutat gå i kyrkan. Däremot menar hon att hennes barn har en mycket mer positiv syn på kristen tro. Som exempel nämner hon sin tonårsson som håller på med boxning och ständigt ser sina förebilder peka uppåt och ge Gud äran efter matcherna.
Fördomspoddens trendkänslige programledare Emil Persson frågar närmast chockat om det blivit coolt bland unga att vara kristen.
2024 har kantats av flera liknande exempel på en ny slags nyfikenhet och frimodighet kring kristen tro:
- Vinnaren av Lilla Augustpriset, Marcus Hägglund, 19, berättade i Dagen om vad kyrkan betyder för honom och tackar kristna Läsarpodden för inspirationen.
- Artisten Estraden delade i Så mycket bättre med sig av om vad uppväxten i kyrkan betytt för hennes musikaliska skolning.
- Konstnären Oscar Furbackens existentiella verk hyllades av konstkritiker och tog plats på självaste Nationalmuseum i Stockholm.
- Tomas Andersson Wij presenterades som nästa års författare av ärkebiskopens fastebok. Under 2025 reser han dessutom ut på en omfattande kyrkoturné.
- Författaren och journalisten Hanna Hellquist skrev en lång kulturessä om sin längtan efter en tro.
Det är svårt att dra någon annan slutsats än att 2024, trettiofem år efter nedläggningen av den religiösa Grammiskategorin, blev året då det slutade att betraktas som skämmigt att stå för sin tro i Sverige.