Hur sammanfattar man ett musikår? Ett sätt är att studera alla listor som Spotifys AI-tjänst serverar alla sina lyssnare så här års. Under begreppet wrapped kan man ta del av vilka låtar och genre både man själv och andra lyssnat på det gångna året. Men säger det verkligen så mycket? Själv förvånas jag över vissa namn och titlar på listan. Jag vet att jag lyssnat en del på dem, men att just de skulle ligga i topp hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig.
Det viktigaste är väl snarare vilka låtar man tar med sig från det nya året. Vilka nya artister som man fått upp ögonen för. Och, framför allt, vilka sånger som verkligen fått betyda något i mitt liv. Som berört på djupet.
Journalisten i mig letar också efter linjerna. Finns det något i den samlade utgivningen som sammanfaller på ett sådant sätt att man kan kalla det för en trend? Finns det ledtrådar som ger en hint om att musiken kanske tagit en ny riktning? Vid närmare eftertanke tycker jag mig se några sådana spår, även om de är mer subjektiva än glasklara. Jag vill hur som helst dela mina tankar med er i denna årets sista kulturpanel som är tänkt att vara en sammanfattande spaning över årets utgivning av musik med andliga förtecken.
Martina Möllås ‘Pärlan i djupet’ i duett med Michael Jeff Johnson är just en pärla.
Allra mest slående är den våg av nya artistsamarbeten som seglat upp. Folk skriver musik tillsammans, spelar in tillsammans, turnerar tillsammans. Nya konstellationer ser dagens ljus och när musikaliskt begåvade människor från olika genrer och sammanhang möts befruktas den kreativa processen på ett sätt som skulle kunna beskrivas som en ny musikekumenik. En rörelse där kreatörerna går från att bara gräva i sin egen lilla låda till att samlas kring något större och låta sig inspireras av andra. Samtidigt som man själv bidrar.
En bidragande orsak är säkert den omskrivna musikresan till Nashville som ett 30-tal svenska och norska artister gjorde hösten 2022. Men det är långt ifrån hela förklaringen eftersom detta tillvägagångssätt tycks smitta av sig på andra som inte hade privilegiet att vara med i Alla tiders sånger-projektet. Det är mycket möjligt att tv-serier som Så mycket bättre också kan ha inspirerat.
På sitt senaste album Hem gästas Bengt Johansson av fem artister plus hans yngsta dotter. Michael Jeff Johnson har turnerat med Sonja Aldén och mötts av utsålda hus, Peter Hallström likaså tillsammans med norska Lewi Bergrud och Maria Synnøve Solheim. Maria Gustin Bergström har gjort liveplatta med Victor Ternvall och Lars Mörlid. Martina Möllås Pärlan i djupet i duett med Michael Jeff Johnson är just en pärla. Sebastian Stakset är den som kanske tar ut svängarna allra mest – en av hans musikaliska samarbetspartners på skivan med musiken till filmen Miséria är Petter. Och det finns många fler exempel.
[ Tittarna till SVT: “Snälla, ge oss fler program som Saliga sånger” ]
Jag tycker mig också finna allt fler sånger som handlar om himlen på olika sätt. Michael Jeff Johnson har flera på höstens nya ep Öppna din himmel (där det även finns flera lyckade artistsamarbeten). Skivan innehåller bland annat Andra stranden, en duett med Evelina Gard som beskriver en pilgrims himlalängtan. Evelina Gard ligger förresten bakom en av årets finaste sånger om himlen – gospelballaden När vi kommer hem som hon framför tillsammans med kören On Duty Gospel. Samuel Ljungblahds smärtsamt vackra Forever With You är en annan favorit.
Ska jag våga mig på en framtidsspaning så kommer det att skrivas allt fler sånger på detta tema. Himlen symboliserar det kristna hoppet och i den mörka tid som vi nu går igenom är behovet av hoppets ljus oändligt.