Sveriges radios premiärsändning var en gudstjänst. I januari inleder de sitt 100-årsjubileum på samma sätt.
På nyårsdagen 1925 sände nystartade AB Radiotjänst sitt allra första program. Det var en gudstjänst. Eller egentligen två gudstjänster. På den tiden fanns radiosändare i Stockholm, Göteborg, Malmö och Boden, som var och en nådde en omkrets på 10 mil. När de första gudstjänsterna sändes gjordes det från S:t Jakobs kyrka i Stockholm och S:t Petri i Malmö. Att det blev just S:t Jakob berodde på att den låg nära Operan, berättar radioproducenten Claes Hollander, som i 40 år arbetade med livsåskådningsprogram på Sveriges radio.
– Telegrafstyrelsen som låg på Malmskillnadsgatan hade i sin försöksverksamhet 1923 redan kopplat sändningsledningar mellan sig och Operan och sänt därifrån. De ledningarna gick över S:t Jakobs kyrka vid Kungsträdgården, vilket gjorde att man kunde klippa av ledningen där och stoppa ner den i kyrkan. Man använde fem mikrofoner som guldförgylldes för att de skulle passa i kyrkans inredning.
Först i hela Europa
Redan 1923 kunde Telegrafstyrelsen därför sända en julotta från S:t Jakobs kyrka, vilket blev den första radiogudstjänsten i hela Europa. Två år senare, när Radiotjänst hade bildats, fanns tekniken i kyrkan redan på plats. På den tiden fanns dock ingen möjlighet att spara sändningen, och man har inte hittat någon tablå för att få reda på vilka som medverkade i gudstjänsten.
S:t Jakobs kyrka renoveras
Inför planeringen av SR:s jubileum fick Katarina Josephsson, som tog över ansvaret för Radiogudstjänsten efter Claes Hollander, frågan om hon och hennes kollegor kunde stå för inledningsprogrammet.
– Vi tänkte direkt: Då måste vi sända från S:t Jakobs kyrka, precis som för 100 år sedan! Problemet var bara att den kyrkan just nu tokrenoveras, så där gick det inte att vara, vilket var lite av en besvikelse. Men sedan hittade vi ett annat jättebra alternativ.
Jubileumsgudstjänsten kommer nu att sändas från Storkyrkan i Stockholm. Där hade man redan planerat för en nyårsdagsgudstjänst med fokus på hundraårsjubileet av att ärkebiskop Nathan Söderblom tog initiativ till det ekumeniska mötet i Stockholm.
– Det blev en lyckoträff att vi kan uppmärksamma både det ekumeniska mötet och SR:s jubileum i samma gudstjänst, kommenterar Katarina Josephson, som berättar att hela sändningen kommer att inledas med att hon och Claes Hollander står i S:t Jakobs kyrka och samtalar om den första sändningen innan de ”drar över strömmen” till Storkyrkan där biskop Andreas Holmberg kommer att predika under rubriken ”I Jesu namn”. Liturg blir Sabina Koij, Gary Graden står för sången och Mattias Wager spelar orgel. Katarina Josephsson hoppas på ”en härlig gudstjänst med jubileumskänsla”.
Lewi Pethrus startade egen radiokanal
Under sin 100-åriga historia har Radiogudstjänsten förändrats en hel del. Från att sända från de, ganska få, kyrkor där det fanns sändarutrustning till att i dag sända direkt från kyrkor i hela Sverige.
Claes Hollander berättar att man från början sände två gånger varje söndag: på förmiddagen oftast från Svenska kyrkan och på eftermiddagen oftast från Missionsförbundet, metodisterna eller baptisterna. Några år senare tillkom Frälsningsarmén och EFS. Pingströrelsen fick sända sin första gudstjänst från Filadelfiakyrkan 1943. Lewi Pethrus och Einar Ekberg medverkade.
– 1945 sändes ytterligare en gudstjänst från Filadelfia och i den vittnade en kvinna om att hon blivit helbrägdagjord, vilket fick Radiotjänst att slå bakut. Efter det fick inte pingströrelsen sända fler gudstjänster. Det här upprörde Lewi Pethrus, som tre år senare startade IBRA-radio. Jag tror att det var en motreaktion på Radiotjänsts beslut.
Tuffa besparingskrav
Sedan många år tillbaka sänds Radiogudstjänsten åter från pingströrelsen. Varje vecka lyssnar 200 000 människor till direktsändningen, vilket gör gudstjänsten till Sveriges största.
– Att vi sänder direkt gör att vi hela tiden kan vara aktuella; om det händer något i världen kan vi ta upp det i gudstjänsten. Samtidigt känner också vi av de tuffa besparingskrav som finns på SR. Det måste vi förhålla oss till, konstaterar Katarina Josephsson.
– Men trots ett svårt ekonomiskt läge är jag glad att SR sträcker på sig och firar sina 100 år. Det känns jättekul att man inledde hela verksamheten med en gudstjänst, och att vi fortfarande håller på. Min förhoppning är att vara viktiga för människor i 100 år till!
[ ”Ett liv utan Gud och musik är otänkbart för mig” ]
---
Fakta: Radiogudstjänsten i SR
Sveriges Radios äldsta program, sändes första gången den 1 januari 1925 från S:t Jakobs kyrka i Stockholm och S:t Petri kyrka i Malmö.
I dag sänds gudstjänsten varje söndag och produceras av journalister stationerade i Göteborg, Växjö, Örebro och Umeå. Målet är att spegla variationen i svenskt gudstjänstliv men även bjuda in till dialog med andra stora världsreligioner.
Källa: SR
---