Kultur

”Håll fast i julmyset - men bryt upp de invanda mönstren”

Bokaktuella Daniel Röjås om att våga vidga sina invanda cirklar, i kombination med julmys och firande

”Hejsan hoppsan fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad” sjunger vi i visan. Men i verkligheten kanske vi snarare är stressade och trängda av förväntningar när julen nalkas. I sin nya bok vill pastorn Daniel Röjås visa hur julens budskap kan skänka frid – alla dagar om året.

Första gången Daniel Röjås, 51, skulle fira jul med sin svärfamilj fick han en chock: De hade ingen rödbetssallad på julbordet! Förmodligen uttryckte han sin förfäran med sådan emfas att svärmor kände sig nödgad att rusa till affären och komma tillbaka med ett helt lager av kladdig rödbetsblandning. Sedan dess har det inte gått en jul utan rödbetssallad – inte heller utan att svärmor påpekat det.

Lyft blicken från stöket

Till synes obetydliga saker – som rödbetssalladens vara eller icke-vara – tycks kring juletid få orimliga proportioner. I sin bok Mer än tomtar och glögg (Libris) vill Daniel Röjås hjälpa läsaren – och sig själv – att lyfta blicken från julstöket och i stället upptäcka de värden som finns i den ursprungliga julberättelsen.

– Många människor verkar ägna hösten åt att drömma om något som ska ske under tre, fyra dagar då allt ska vara på topp, men de vittnar också om att det är just under de där dagarna de lätt blir irriterade på dem som står dem närmast. Och då kommer frågan: Var det här allt?

Daniel Röjås eget svar på den frågan är ”Nej!”

I arbetet med sin bok har han levt sig in i Bibelns julberättelse – den om Maria som blir havande, Jesusbarnet i krubban, herdarna och de vise männen. Det är en berättelse som är så välkänd att den närmast betraktas som en gullig saga, men Daniel påpekar att texten från Lukasevangeliet är grundad i historiska händelser, noggrant sammansatt och detaljerat återgiven. Han låter uppriktigt entusiastisk när han säger att han är ”så upprymd” över att bibeltexter som han predikat över många gånger har fått nytt liv.

– Julen bär inte bara en hälsning om en tillfällig gemenskapskänsla – ett tomtebloss i slutet av december –utan vittnar om en kompakt gudsnärvaro och värme året om. Julevangeliet kan därför kasta floder av ljus över den lilla berättelse som är mitt liv, och mina vägskäl.

Julevangeliet kan kasta floder av ljus över den lilla berättelse som är mitt liv, och mina vägskäl.

—  Daniel Röjås

I Mer än tomtar och glögg går Daniel Röjås igenom vad vi kan lära oss av de olika personerna som vi möter i julevangeliet. Han lyfter fram Maria som ett föredöme i tro. När hon blir gravid tvivlar hon och undrar hur allt ska gå, men ställer sig ändå till Guds förfogande och väntar uthålligt.

– Och till slut står det ju att ”den högstes kraft ska sänkas ner över dig och vila över dig”. Och det är liksom verkligheten för allt kristet liv; jag kan inte prestera tro, jag kan inte hålla ut på egen hand.

Daniel Röjås (lucian till höger) lussar tillsammans med sina syskon Susanne och Thomas julen 1980. Pappa Anders står i bakgrunden.

Herdarna föredömen

Han berättar vidare om herdarna, som i dåtidens samhälle liknade ”tvivelaktiga svartjobbare” utan religiös tjänst eller teologisk kompetens.

– De fick vaka om natten, skydda fåren från vilda djur, ta skitjobbet, om man säger så. Men de visade på stor ödmjukhet, öppenhet och förmåga till stillhet. Det tror jag att vi som nutidsmänniskor behöver mer av.

Om de vise männen som kommer till Jesus med dyrbara gåvor skriver Daniel Röjås att de, som levde välbeställda liv, vågade följa stjärnan till stallet i Betlehem och väl på plats föll ner inför Jesus för att tillbe. På så sätt visar de på modet till uppbrott för att de anade ett högre värde.

Hur har det påverkat dig att närstudera den bibliska julberättelsen?

– Framför allt att jag insett att Gud inte är avlägsen. Han sitter inte i ett religiöst skyddsrum och zappar vidare när vi lider. Gud bryr sig! Det visar han genom att stiga ner till jorden och bli människa, dela vårt lidande.

– Änglarna talar också i julberättelsen om att vi inte ska vara rädda. Gud gör något nytt som övervinner all den gastkramande rädsla och ångest vi människor kan känna över det globala läget eller svårigheterna i våra liv.

Hur kan man fira jul på ett sätt som gör att Jesus är i centrum?

– Alltså, jag säger inte att man ska sluta med myset. Jag tror att det är viktigt att få koppla av. Det är viktigt att få träffa släkt och vänner och göra allt det som hör julen till: Koka mycket knäck! Gör ett bra julbord! Ta vara på de som står dig nära! Men att ta vara på de som står dig nära tror jag också kan kombineras med att öppna cirklarna lite.

Daniel Röjås.

Gör något annorlunda

Daniel Röjås föreslår att man kan fundera över om man på något sätt kan ”bryta upp sina sociala mönster” och kanske bjuda in någon som annars inte skulle få något julfirande. I hans familj har de vissa år valt att inte köpa så många julklappar, utan bestämt att varje familjemedlem i stället får välja ett ändamål att skänka pengar till.

Däremot tillstår han att det även för en pastorsfamilj kan vara svårt att ha Jesus i centrum. På julafton kanske Daniel är så upptagen med gudstjänstförberedelser att han inte är närvarande med familjen.

– Vi har fått fråga oss: På vilket sätt märks det att vi är kristna? En sak är ju att läsa julevangeliet ihop, men en annan sak är att fundera på hur julen inte bara blir tydlig i krubban på byrån, utan i våra kroppar. Hur gestaltar vi evangeliet i vår vardag?

En sak är ju att läsa julevangeliet ihop, men en annan sak är att fundera på hur julen inte bara blir tydlig i krubban på byrån, utan i våra kroppar.

—  Daniel Röjås

Det här försöker Daniel Röjås påminna människor han möter om, till exempel par som ska gifta sig. Han berättar om ett par där den ena redan på första dejten, på en romantisk kobbe på västkusten, hade gjort klart vad som gällde: ”Bara så du vet, i min familj firar vi jul på följande sätt”. Och sedan kom schemat.

Även Daniel och hans fru Tine har haft bestämda uppfattningar om julfirandet, men som gifta har de fått kompromissa.

– Jag var van att äta jullunch klockan tolv, men i hennes familj åt de jullunch klockan fyra på eftermiddagen. Jag var så hungrig så jag höll på att svimma och kände: Kommer firandet aldrig i gång?

– Jag tror att det är viktigt att som par sätta sig ner och prata igenom vilka förväntningar man har på julen och samtala om hur man kan forma juldagarna ihop. Outtalade förväntningar skapar gnissel som den andra inte vet var det beror på – och därmed få svårt att hantera.

Sedan några år tillbaka firar familjen Röjås: Daniel, Tine och deras två söner Noah och Theo julafton i huset i Boxholm. Lunchen serveras varken klockan 12 eller klockan 16. Paret har fått jämka och äter numera julbord (med rödbetssallad!) klockan 14.

---

Fakta: Daniel Röjås

Mer än tomtar och glögg av Daniel Röjås.

Ålder: 51 år.

Familj: Gift med Tine, sönerna Noah, 18 år och Theo, 16 år.

Bor: Boxholm.

Gör: Författare, föreläsare och pastor i Centrumkyrkan, Boxholm och Mjölby Pingstkyrka. Han har tidigare gett ut Helt liv (David Media) och Världens vackraste berättelse (Libris bokförlag).

Aktuell: Med boken Mer än tomtar och glögg (Libris).

---

Fler artiklar för dig