Kultur

Dagens recensenter listar årets bästa böcker

Biografier, poesi och teologisk litteratur återfinns bland favoriterna

Bokåret 2024 går mot sitt slut. Vi bad Dagens recensenter svara på frågorna:
1. Vilken var den bästa boken du recenserade för Dagen i år?
2. Vilken annan bok som du läste i år vill du tipsa om?
3. Vad ser du fram emot att läsa nästa år?

Nelliemei Gunnardo

Nellimei Gunnardo.

1. Den bästa boken jag recenserade i år är Rosa moln och svarta skuggor av Linda Järlestrand och Birger Thureson (Sjöbergs förlag). Den lever kvar i mig efter läsningen. Boken har gett mig nya perspektiv på hur vi i kyrkan behöver bemöta psykisk ohälsa på ett bra sätt.

2. Jag vill också tipsa om Den hänsynslösa elimineringen av stress av John Mark Comer (Sjöbergs förlag). Den toppar listan över bästa böcker jag läst någonsin. Boken fångar vår samtid och visar hur den kristna tron och Bibeln har lösningen på vår stress.

3. Jag skulle vilja läsa mer om kristen sabbat och hur vi kan implementera det i våra liv i dag.

Tobias Hadin

Tobias Hadin.

1. Schola Caritatis av Magnus Malm (Vildhonung förlag). Det den skissar på är akut för kyrkan att ta tag i. Hur blir våra församlingar miljöer där vi tillsammans gestaltar ett fullt mänskligt liv ihop med Kristus och varandra?

2. Vandra Ödmjukt (Spricka förlag) har jag tidigare avfärdat som en bok i genren: ”21-klyschiga-andakter-skrivna-på-en-eftermiddag.” Men oj vad fel jag har haft! Samuel Wells skriver extremt kärnfullt om mänsklighetens sårbarhet, och stora filosofiska frågor om existens och mening, på ett så jordnära sätt att jag är djupt imponerad. Köp och ge bort i julklapp till alla dina vänner!

3. Jag ser fram emot att läsa ikapp i innestående års nummer av tidskriften Nod nu när min hjärndimma börjar lätta. Sjukt mycket intressant, särskilt i numret om en förtrollad värld och det senaste om politiska landskapet.

Evelina Lundkvist

Evelina Lundkvist.

1. Christoffer Abrahamssons Lyft blicken – hoppets hållning i vredens tid (Libris). Som mjölk och honung för hjärna och hjärta att läsa denna klarsynta vackra bok om hur vi kan leva med samma hopp som Jesus och hur hela livet kan få bli en gudstjänst i en larmande värld.

2. En annan bra bok jag läste i år som jag vill tipsa om är Pachinko av Min Jin Lee (Polaris) – en episk historisk roman som spänner över flera generationer och följer koreaners liv i Japan från början av 1900-talet till vår tid. Skildringen av spruckna liv, rasismen i Japan, kvinnlig vänskap och kristen tro är några anledningar till att den fångade mig.

3. Nästa år ser jag fram emot att läsa bra facklitteratur, nästa del i en uppslukande fantasyserie och min man Nils Lundkvists nya kapitelbok för unga. Facklitteratur för hur den vidgar världen och väcker min fascination. Fantasy för roande verklighetsflykt. Min mans nya bok för hur han spänstigt skriver dystopisk spänning ur en tolvårings perspektiv.

Birger Thureson

Ulla och Birger Thureson

1. Kallelsen, av Görrel Espelund (Eddy.se förlag). Denna roman om en svensk pingstmissionär i Kongo i mitten av 1900-talet känns alltigenom trovärdig genom att den vågar problematisera mer än romantisera.

2. Förinta världen i kväll, av Stina Jackson (Albert Bonniers Förlag). En fängslande relationsroman som binder ihop Västerbotten och USA. Skicklig intrig, välskriven till max.

3. Jag ser fram mot Karl Ove Knausgårds femte roman i serien som började med Morgonstjärnan. Titeln är Arendal, och den kommer på svenska nästa år.

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson, kulturpanelen

1. Den väg är bred av David Eklind Kloo (Atlas förlag) är en eftertänksam och personlig uppgörelse med frikyrkan och snäva ideal, men också religionspsykologiskt intressant. Jag tror många kan känna igen sig i den.

2. Johanna Larssons diktdebut Bokstavstro (Ellerströms) är årets bästa bok. Med öm blick och språklig briljans skriver hon om mission, hängivenhet och bibelöversättning utifrån amerikanen John Chaus liv – han som dödades med pilbåge av världens mest isolerade folkgrupp.

3. Det är fantastiskt med all nyutgiven litteratur, men under 2025 är mitt mål att läsa fler döda författare. Helst de som varit döda i många hundra år.

David Nyström

David Nyström.

1. Den bästa boken jag recenserade i Dagen i år är Riket inom räckhåll: Jesus enligt Lukas, av Patrik Hagman (Spricka förlag). En engagerad teologisk vandring genom Lukasevangeliet, med blick för det utmanande och samtidsrelevanta.

2. En annan bra bok jag läste i år som jag vill tipsa om är Hand i hand med barnen till Treblinka: berättelsen om Janusz Korczak, av Margit Silberstein (Albert Bonniers Förlag). Den spännande och gripande berättelsen om läkaren och barnrättsförespråkaren Korczak som drev ett barnhem i Warszawa-gettot.

3. Inför nästa år har jag inga konkreta önskemål om läsning. God litteratur kan komma i så många olika former och genrer.

Håkan Arenius

Håkan Arenius, journalist och författare.

1. Den bästa boken jag recenserade i Dagen i år var Antje Jackeléns Tio tankar för själens hunger (Romanus & Selling). Spirituell och lättläst. Jordnära – ändå fylld av hopp och ändlös rymd.

2. En annan bra bok jag läste i år som jag vill tipsa om är När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med av Andreas Magnusson (Ordfront). En utförlig men lättläst och saklig analys av hur det har gått till när individer, partier och redaktioner gjort det förut otänkbara självklart.

3. Nästa år ser jag fram emot att läsa många berättelser om hur vi svenskar i föreningar, församlingar, partier, skolor och arbetsplatser bygger relationer som innesluter alla och ökar tilliten genom anspråkslösa, eftersinnande och konstruktiva samtal.

Per-Johan Thörn Wistrand

Per-Johan Thörn Wistrand.

1. Robert Erikssons Hitta hem – Gudslängtan och ditt sanna jag (Verbum). För dess djupa och vackra beskrivningar av tro som en mognadsprocess.

2. Jonas Hassen Khemiris Pappaklausulen (Albert Bonniers Förlag). För tempot, tajmingen och igenkänningen där skrattet både fastnar i halsen och briserar fullständigt.

3. Fler böcker på engelska och tyska. Marilynne Robinson, som jag läst mycket om, och förhoppningsvis en någorlunda färdig version av min andra roman.

Elisabeth Sandlund

Elisabeth Sandlund.

1. Det är svårt att jämföra böcker av olika karaktär men måste jag välja en blir det Svåra förluster och livet efteråt av Lars Björklund och Kerstin Dillmar (Argument förlag). Författarna har med sina mångåriga erfarenheter i bagaget lyckats skriva en bok som fungerar för både den som behöver tröst och den som tröstar.

2. Jag hade anledning att läsa om några av C S Lewis böcker och konstaterade återigen att de är enastående. Inte minst gäller det Från helvetets brevskola, lika aktuell i dag som när den kom ut på 1940-talet.

3. Jag planerar att ta mig tid att läsa provtexterna ur översättningen av Nya testamentet som ska vara klar 2026. De publiceras fortlöpande på Bibelsällskapets sajt så att alla som vill kan komma med synpunkter.

Tore Samuelsson

Tore Samuelsson.

1. Guldtråden – en äventyrares väg till Gud av Anders-Petter Sjödin (Libris). Förkunnaren Sjödin bjuder på en frisk, äventyrlig, och inte minst trosviss biografi. En del äventyr är smått otroliga men i motsats till boken om 100-åringen som hoppade ut genom fönstret är detta inte dikt utan verklighet. Och trådarna vävs samman i Anders-Petters och frun Pamelas liv för Gud. De blir till en guldtråd.

2. En annan bra bok jag läste i år som jag vill tipsa om är Kvinnors styrka av Denis Mukwege (Volante), den kongolesiske läkaren och pastorn som fick Nobels fredspris 2018. Alla borde läsa denna gripande biografi som är en berättelse om kamp och lidande men också bevis på att det goda kan besegra det onda. Den tar sin tid att läsa men ger rik belöning, både i kunskap och engagemang.

3. Nästa år ser jag fram emot att läsa fler inspirerande böcker som ger hopp i en mörk tid, såväl i Sverige som ur ett globalt perspektiv. När så mycket av det vi matas med handlar om våld, övergrepp, krig och miljöhot behövs berättelser som delar hopp, glädje och framtidstro. Det kan vara romaner, biografier, betraktelser, facklitteratur … så länge det ger oss mod att vandra vidare.

Daniel Ringdahl

Daniel Ringdahl, bibelkrönikör.

1. Tomas Nygrens troslära Kompass för livet (Budbäraren) var stundtals väldigt bra, och det behövs lättillgängliga böcker som introducerar centrala delar av den kristna tron på ett enkelt sätt.

2. De mest tankeväckande böckerna jag läste var apologeten Laine Craigs The Quest for the Historical Adam och filosofen Thomas Nagels Mind and Cosmos (Oxford University Press).

3. Det är dags att läsa om Bröderna Karamazov av Dostojevskij och så vill jag läsa om historikern Peter Browns bok Through the eye of a needle om den senantika kyrkans förhållande till pengar.

David Sönnerbrandt

David Sönnerbrandt.

1. Den bästa boken jag recenserade i Dagen i år är Så mycket mer, så mycket större av Sören Perder (Libris). Klar och tydlig om den kristna tron, skriven på ett sätt så att alla kan förstå, utan att urvattna budskapet.

2. En annan bra bok jag läste i år som jag vill tipsa om är Efterföljelse av Dietrich Bonhoeffer. En riktig ögonöppnare för vad det innebär att betona lydnad utan att gå miste om nåden.

3. Nästa år ser jag fram emot att läsa några riktiga kyrkohistoriska klassiker. Mycket av vårt nutida tänkande påverkas, kanske omedvetet, av dessa böcker och att läsa dem leder till en förståelse för både dåtid och nutid.

Stig Öberg

Stig Öberg

1. Den bästa boken jag recenserat i år är Marken, andligheten (Polaris). Utifrån sin delaktighet i försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och samefolket berättar prästen och teologiprofessorn Petra Carlsson Redell om sin förändrade syn på kolonisationen av Sápmi.

2. En annan bok som jag vill rekommendera är Peter Halldorfs bok Guds Israel – I profeternas spår genom omstritt land (Libris). Boken ger värdefull hjälp till orientering i frågorna kring Bibelns Israel och den nuvarande staten Israel.

3. Nästa år ser jag fram emot en alldeles obläddrad bok som jag hittade i en undanskymd vrå: Den andlige Jung av Vivvianne Crowley (1998). Dags att läsa den nu och kanske något mer om eller av Jung.

Fler artiklar för dig