Kultur

”Josefs utsatthet när Maria blev gravid tog tag i mig”

Åsa Molin och Robert Eriksson skrev ny gudstjänstmusik för julen • ”Alltid en frestelse att lägga till en massa bjällror och sentimentalitet”

På juldagen sänder P1 en annorlunda gudstjänst med sex nya sånger skrivna för kyrkoårets jultid.
– Visionen har varit att genom olika karaktärer i julevangeliet skildra julens berättelser på vår tids språk, säger Åsa Molin som varit med och skrivit texterna.

Veckorna innan jul fylls varuhusen och radiokanalerna av en till synes ändlös flod av julmusik. Men hur ser det egentligen ut med nyskriven gudstjänstmusik för julen, som ju är en av de viktigaste tiderna på kyrkoåret? Robert Eriksson, Åsa Molin och Per Boqvist upplevde att det saknades nyskrivna sånger för julens gudstjänster. Det blev upprinnelsen till Natten ska vika. Upphovstrion beskriver projektet som ”en gudstjänst med nyskriven julmusik, baserad på den stora berättelsen om att Gud blir människa”.

Varje år känner jag samma sak, ‘Hallå, var är julevangeliet?’

Oväntad trio

De tre skaparna av verket utgör en något oväntad trojka. Åsa Molin är teolog, författare och lärare vid Akademi för ledarskap och teologi), Robert Eriksson är föreståndare i Betlehemskyrkan i Göteborg, författare och även sångare, och Per Boqvist är musiker, kompositör och arrangör. Boqvist har också varit en starkt tongivande personlighet i Göteborgs kristna musikliv under de senaste årtiondena.

Det är inte första gången de tre samarbetar. Inför påsken 2023 gjorde de musik för långfredagens drama De sista sju orden, där man utgick från Jesu sista ord på korset. Redan när det sista ackordet tonat ut i den radiogudstjänst som producerades kring långfredagssångerna föddes tanken på ett nytt utmanande projekt.

– Vi tittade på varandra och konstaterade att det här samarbetet blev väldigt roligt och kreativt, konstaterar Åsa Molin.

– Ja, allt växte fram så organiskt och efter påsken är ju det mest självklara steget att ta sig an barnet i krubban. Du sa ja direkt och sedan satte vi i gång, fortsätter Robert Eriksson.

Rösterna kring krubban i centrum

Tillvägagångssättet i julprojektet Natten ska vika har varit liknande som när man arbetade med påskens bibeltexter. Även denna gång blev slutresultatet inspelade låtar och en notbok som ges ut av David Media samt en kommande radiogudstjänst som kommer att sändas i P1 på juldagen.

Sångerna är av psalm- och lovsångskaraktär och Robert Eriksson beskriver hur man arbetat med att försöka fånga in olika perspektiv från julevangeliets ögonvittnen i sångtexterna.

– Förra gången när vi utgick från en dramaturgi kring Jesu sju sista ord var det ju långfredag och moll rakt igenom. Nu är det i stället sex sånger där många karaktärer är inblandade, så det är ganska annorlunda. Sedan är lätt att julmusik blir för glättig, det finns alltid en frestelse att lägga till en massa bjällror och sentimentalitet, säger han.

Herdarna, Symeon, Josef och Maria, till och med stjärnans perspektiv finns representerade bland sångerna. Åsa Molin beskriver att hon med sångerna vill hjälpa lyssnarna att finna en väg fram till barnet i krubban.

– Varje år känner jag samma sak, ”Hallå, var är julevangeliet?”. Det är mycket bråte innan man kommer fram till krubban. I de här sångerna får vi slå följe med människorna som fanns mitt i julberättelsen – med herdarna, Maria och alla de andra.

Natten ska vika.

Har du fått någon särskild aha-upplevelse när du levt dig i livsödena runt julevangeliet?

– Ett sådant livsöde för mig är Josef. Han måste känt sig så besviken. Så tillplattad. Det har varit starkt att närma sig honom och försöka leva sig in i den här initiala besvikelsen när han tror att Maria har bedragit honom.

I Åsa Molins sångtext bryter Josef tystnaden och utbrister ”Du väntar barn, men inte med mig”. Det är rakt berättat, utan krusiduller eller religiöst språk.

– Vi har velat hitta ord som inte är så överanvända, som kan bli till tröst och hjälp för människor. Det är ju något man ständigt jobbar med i våra roller till vardags, men i det här projektet har vi verkligen fördjupat ambitionen att göra texterna levande för människor i dag, konstaterar Robert Eriksson.

En övning i återhållsamhet

Betlehemskyrkan i Göteborg, där Robert är pastor och föreståndare, har en uttalad ambition att vara en församling som arbetar aktivt med kultur. Projektet Natten ska vika sker inom ramen för det arbetet.

– Det här är inte bara vår trios projekt utan landar i en församlingskontext, säger Robert Eriksson

På juldagen sänder Sveriges radio dessutom en gudstjänst utifrån de sex sångerna, där Robert sjunger, Åsa predikar och Per tillsammans med Betlehemskyrkans Ulrika Henkelman står för instrumenteringen.

– Per Boqvist har gjort ett fantastiskt arbete med att tonsätta och arrangera. Det finns en innerlighet i sångerna och för mig har det varit viktigt att det här blir lovsång, berättar Robert Eriksson som sjunger in sångerna både på albumet samt för Sveriges radio.

Han beskriver att inspelningsprocessen blev en övning i återhållsamhet.

– Jag är ju egentligen en oskolad rocksångare, så det har varit en utmaning att inte använda så mycket kraft och i stället sjunga mer återhållsamt. Jag ville inte hacka sönder inspelningen och göra något hårt producerat där man sjunger en rad i taget och sedan lägger autotune på det.

Hur gick inspelningarna till?

– Först gjorde vi flera tagningar, där jag spelade in en vers i taget. Men när jag kom till studion för att komplettera ett par veckor senare hade rösten plötsligt en helt annan klang. Det kan vara så vissa dagar och då kände jag direkt hur jag kom in i ett annat flow, där jag kunde vara helt närvarande. Så vi la faktiskt om all sång från början på tre timmar. Det blev mer levande och så har jag också upplevt hela det här projektet, att det funnits liv och kreativitet i det vi gjort.

Nu hoppas Robert Eriksson och Åsa Molin att sångerna ska användas inför julens gudstjänster.

– Det som föds i bön brukar ofta väcka bön. Vi hoppas att det här kan bli till välsignelse och att sångerna får komma till användning både som solosånger och gemensamma sånger. Jag hoppas att något nytt ordval eller vinkel på julberättelserna kan hjälpa människor till närvaro, tillbedjan och förundran inför barnet, säger Åsa Molin.

---

Natten skall vika

Natten skall vika är en gudstjänst med nyskriven julmusik.

De sex nyskrivna sångerna finns släppta och tillgängliga genom streamingplattformarna samt genom en nyutgiven notbok genom David media.

Sångerna är skrivna av författarna Robert Eriksson, Åsa Molin och kompositören Per Boqvist. Trion samarbetade även på releasen ”De sista sju orden” med nyskriven långfredagsmusik 2023.

---

Fler artiklar för dig