Kultur

“Sorgen är bara vad kärleken kostar”

Malina Abrahamsson tipsar om det bästa hon läst under november

Uppriktig poesi om en mammas död

I samband med att poeten Hanna Rajs i november tilldelades SvD:s litteraturpris hörde jag henne läsa ur sin diktsamling Samma, mamma (Albert Bonniers Förlag). Jag blev helt tagen! Dels av det rytmiska och samtidigt naturliga sätt hon läste på, dels av hur enkla rim och upprepning kan användas för att skapa djup. Samma, mamma är skriven som en bearbetning av Hanna Rajs mammas död. Nu är hon själv mamma och undrar hur hon ska klara sig. Här ryms den stora kärleken till mamman, det judiska arvet och det som var svårt i deras relation, men det är kärleken som lyser starkast. Och sorgen. ”Sorgen är bara vad kärleken kostar”, konstaterar hon.

Hartmut Rosa ger lust att leva

Den tyska sociologen Hartmut Rosa har blivit något av en akademikerkändis. Jag har precis läst hans Det vi inte kan råda över (Daidalos) för andra gången och känner mig upplyft. Rosa är både insiktsfull och vardagsnära när han beskriver hur människan i allt högre utsträckning försöker kontrollera och behärska världen. Våra ansträngningar blir dock kontraproduktiva eftersom det vi egentligen längtar efter är något som inte kan frammanas, bara åtnjutas. Rosa kallar det för resonans – ett sätt att träda i relation med världen, att bli tilltalad – och att svara an. Det kan handla om att vi blir tårögda i mötet med en annan människa, får gåshus när vi lyssnar till ett musikstycke eller känner förundran över den första snön. Med andra ord: Små ögonblick av nåd.

Hartmut Rosa under ett panelsamtal

När arbetet tar religionens plats

Hos tech-jättarna i amerikanska Silicon Valley har arbetet tagit religionens plats. Det är i alla fall vad sociologen Carolyn Chen drar för slutsats efter att i fem år djupintervjuat människor som arbetar där. Flera av dem var religiöst aktiva innan de flyttade dit, men vittnar om hur arbetet ersatt religionen genom att fylla samma behov av mening, tillhörighet och transcendens. I boken Work Pray Code: When Work Becomes Religion in Silicon Valley (Princeton University Press) redogör Carolyn Chen för utvecklingen och visar också hur företagen medvetet införlivat meditation och andra religiösa praktiker på arbetsplatsen för att öka medarbetarnas produktivitet. Religion används alltså i kapitalismens tjänst. Det är intressant, och delvis lite skrämmande, läsning.

Dessutom …

… vill jag ge er ett julklappstips: Ingenting går upp mot en, noga utvald, bok!

Fler artiklar för dig