När det drog i gång visste ingen om det skulle bli en komplett guide till Nya testamentet. Nu, 14 år senare, har man svaret: Bibelguiden har gått i mål och omfattar Nya testamentets alla böcker. Tillsammans har 19 unga teologer varit författare i projektet.
Det var efter en föreläsning på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala som dåvarande präststudenten Reine Toth fick idén. Föreläsningen hade handlat om att våga tänka visionärt och fundera över på vilka sätt man kan bidra till kristenheten. Tanken på en fördjupande bibelguide, som omfattade alla nytestamentliga böcker, kom till honom.
– Vi valde att testa med fyra böcker först, för att se hur det fungerade. Men det var egentligen aldrig något alternativ att inte fortsätta – böckerna blev så uppskattade, konstaterar Olof Brandt på Bibeln Idag, som står bakom serien.
Enskilt eller i grupp
Nyligen släpptes den nittonde och sista boken: Guide till Lukasevangeliet, som Charlotta Nordström skrivit. I och med det är det mångåriga projektet i hamn. Det känns ”jättestort”, tycker Olof Brandt.
– Förhoppningen nu är ju att de ska fortsätta att användas. Många frågar efter hur man ska göra om man vill starta en bibelstudiegrupp, eller bara fördjupa sitt eget läsande av Bibeln. Detta är ett mycket lämpligt verktyg att använda sig av tycker vi.
Även om varje bok har olika skribenter följer de samma upplägg: ett bibelställe följs av en kommentar av författaren som sedan avslutar med fem frågor om textstycket man läst.
Åldersgräns på skribenter
En annan tanke med projektet har varit att låta nästa generations teologer författa guiderna. Redaktörerna har därför hört av sig till teologiska högskolor och bett dem tipsa om lämpliga personer. Bland skribenterna finns exempelvis Hanna Simonsson, Johannes Sköldengen, Martin Helgesson och Victoria Vasquez.
– Det har varit bland det roligaste, att få lyfta fram unga teologer, de flesta tidigare helt outgivna. Flera av dem har studerat vidare och blivit doktorander. Vår ambition var att de skulle vara mellan 25 och 40 år vid tiden för utgivningen, säger Olof Brandt.
Hur används guiden mest?
– Det är väldigt tydligt att den har två användningsområden: dels bibelstudiegrupper, dels för enskilda läsare. Reines tanke var också att den skulle vara så pass billig att man kan beta av flera böcker, eller köpa in till en hel grupp.
Vilken av de 19 böckerna har gått bäst hittills?
– Efesierbrevet har helt klart gått bäst – det var också den första vi gav ut, så den har ju haft längst tid på sig. Markusevangeliet och Uppenbarelseboken har också gått bra. Uppenbarelseboken är ofta populär när vi har bokbord på bibelskolor eller bland unga studenter – det verkar finnas en nyfikenhet eller längtan att förstå den, säger Olof Brandt.
Framöver finns lite planer på att göra något utifrån Gamla testamentets böcker, dock inte på samma sätt som man gjort med Nya testamentet.
[ Unga teologer lockar många läsare: sålt i tio tusen exemplar ]
---
Fakta: Bibelguiden
- Består av 19 olika böcker, skrivna av 19 olika författare.
- Författarna, som alla studerat teologi, har varit mellan 25 och 40 år vid tiden för utgivningen.
- Bland författarna finns Hans Dahlén, Jonas Nordén och Anna Enberg.
- Ursprungsidén kommer från Reine Toth som varit redaktör.
- Bibeln Idag står bakom utgivningen av Bibelguiden.
---