Kultur

Johannes Skoog, 32, blir kungens nya organist

”Jag har längtat efter ett andligt hem och nu har jag funnit det”, säger den nye hovorganisten.

Tidigare under hösten deltog Johannes Skoog i världens största orgeltävling i Kanada – och vann. Kort därefter har han utsetts till ny Hovorganist i den församling där kungafamiljen firar gudstjänst.
– Jag upplevde det som att de visste vem de sökte efter, säger 32-åringen.

Att verka som organist vid Hans Majestät Konungens hov är inget jobb man söker, det är något man utnämns till. Det förklarar Johannes Skoog när vi hörs då han just haft sin första sovmorgon på länge.

– Det är hovet som tänker ut möjliga kandidater och genomför en ganska stängd rekryteringsprocess, säger han.

Han upplevde själv att de visste vad de ville ha: framför allt en väldigt duktig musiker, men även att man tycktes lägga stor vikt vid att den tjänstgörande hovorganisten ska vara varm som person och ha integritet.

Världsbäst

Att han precis innan intervjun på slottet hade vunnit världens största orgeltävling – Canadian International Organ Competition – låg honom nog inte heller i fatet.

– Det var bra tajming.

Från och med april nästa år sitter han på orgelpallen i Slottskyrkan – församlingen där Michael Bjerkhagen är kyrkoherde och där Kungen och Drottningen regelbundet firar gudstjänst. Det är något han ser fram emot ”oerhört mycket”.

Bibelsällskapet.

– Jag ser bland annat fram emot att jobba med pastor Michael Bjerkhagen som jag fått ett mycket gott intryck av, att få lära känna församlingen och även instrumenten som finns i Slottskyrkan. Jag ser också fram emot att få sätta mig in i budgeten och så klart att vara med och planera ett kungligt dop som kommer så småningom!

– Det är också många av dem som rör sig i Slottskyrkan som även rör sig i Hedvig Eleonora och Storkyrkan där jag jobbar nu. Så på så sätt känner jag redan delar av församlingen.

Johannes Skoog är ny Hovorganist.

Med på 60-årskalaset

Kungafamiljen kan han inte säga att han känner än, men spelat har han gjort för dem några gånger. Bland annat i samband med kungens 60-årsfirande, då Johannes Skoog gick Adolf Fredriks musikklasser.

– Jag har alltid varit positivt inställd till kungafamiljen och fått ett väldigt gott intryck av dem. Det intrycket förstärktes av de som jag träffade på slottet i samband med anställningsintervjun. De har en elegans i sin kommunikation, något jag hoppas att jag har i mitt orgelspel också.

Att den kristna tron är central för flera medlemmar i kungafamiljen är välkänt. Kronprinsessan Victoria, Hans Majestät konungen och Hennes Majestät drottningen, har alla vid ett flertal tillfällen medverkat i samband med gudstjänster i Slottskyrkan på Drottningholm och på Stockholms slott.

Har du själv en gudstro?

– Absolut. Jag har också sökt ett andligt hem, eftersom jag frilansat så mycket de senaste åren, och det känns skönt att huvudsakligen få verka på en och samma plats, att få spela in sig i rummet och lära känna församlingen – det är något jag längtat efter faktiskt.

Var åtta år gammal

Johannes mamma är präst och den kristna tron har funnits med sedan barndomen. Johannes stortrivs i kyrkorummet, inte minst i relation till musiken. Orgelmusiken har han alltid omgetts av, inte minst sedan han själv började spela orgel som åttaåring.

– Många kan ju få en låt eller en textrad som sätter sig på hjärnan. I mitt fall hör jag klangen av en orgel. All musik jag har i mig filtreras genom orgelklangen.

En del kallar orgeln för ett gudomligt instrument – håller du med?

– På ett sätt är det ett ganska jobbigt instrument att spela – man kan till exempel inte ta det med sig och man måste alltid anpassa sig till förutsättningarna. Men det finns en anledning till att orgeln oftast står på läktaren och det är för att den är den klangliga länken mellan det gudomliga och det mänskliga. Kyrkans fönster försätter kyrkan i ljus och färg, medan orgeln försätter hela kyrkan i klang.

Johannes Skoog nämner också alla duktiga musiker som finns knutna till hovet, som hovkapellet, orkestrarna i armén, hovsångarna – de besitter en ovärderlig kunskap och musikalitet, enligt honom.

Han vill inte nämna någon specifik psalm eller musikstycke som sin favorit utan sätter en ära i att vara öppen för alla genrer och stilar.

– Jag tror att min musiksmak är ganska bred och jag har utmanat mig själv att hålla mig öppen. Inte minst för att jag anser att alla musiker som syns mycket också måste vara goda förebilder för unga musiker – det brinner jag för. Då måste man också kunna se att det finns många olika sorters musik, ingen bättre eller sämre.

---

Fakta: Johannes Skoog

  • Född 1992.
  • Utsedd till ny hovorganist, med tillträde i april nästa år. Han efterträder då Mary Ljungquist Hén som går i pension.
  • Arbetar som kyrkomusiker i Hedvig Eleonora där han primärt leder Hedvig Eleonora Vokalensemble. Vikarierar även i Storkyrkan och frilansar som konsertorganist.
  • En av Sveriges mest namnkunniga organister, med examen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Staatliche Hochschule für Musik i Stuttgart samt Pariskonservatoriet.
  • Vann nyligen första pris i Canadian International Organ Competition, där han också tilldelades pris för bästa interpretationer av J.S. Bachs musik.

---

Fler artiklar för dig