En tillfällig duett i turistkyrkan ledde till en oväntad vänskap. Och mer än så. Dan Ådahl, 73, och Sarah Lindberg, 49, har blivit både låtskrivarpartners och kringresande evangelistteam. ”Hel och fri” kallar de sitt koncept som inbegriper såväl egna sånger som djuplodande samtal om livet och tron. Två vardagens apostlar som delar livsnära berättelser i både ord och toner.
Många i frikyrkosfären känner Dan som den äldre brodern till de mer omskrivna musikerna Simon Ådahl och Frank Ådahl. Samtidigt ger låtar som Vanlig människa och Att lämna allt fog för påståendet att Dan Ådahls sånger nog är mer kända än han själv. Men för sju år sedan gick han ut i offentligheten när han i en Dagenintervju för första gången talade ut om sina missbruksproblem, något som plågat honom under många år och tagit hans frimodighet ifrån honom. Men sedan dess har öppenheten – och nykterheten – tagit honom tillbaka till ett aktivt församlingsengagemang. Något som också öppnade dörren för uppdraget att organisera musiklivet hos Svenska turistkyrkan på Gran Canaria, ett uppdrag han haft under tre säsonger.
Det var också där, i turistkyrkan i det svenska semesterparadiset, som han och Sarah Lindberg för ett och ett halvt år sedan träffades första gången. Mötet var helt utan några djupare avsikter. Sarah skulle sjunga en sång som Dan spelade, något han ofta brukar göra med sångkunniga besökare. Hon hade inte volonterat själv, utan det var svärmor som lagt fram förslaget för Dan och när Sarah tackade ja så var saken klar. Sarah och familjen kom till kyrkan på tisdagskvällen före samlingen.
– Då övade vi ihop, kanske en vers och en refräng, så sa han: ”Ja men det här går bra”, minns Sarah Lindberg.
– Jag hörde ju att hon kunde sjunga, inflikar Dan Ådahl.
Hela gudstjänsten lyfte! Och nu överdriver jag inte – alla pratade om Sarah sedan. Det var en sådan kemi, dels ekot som är i den kyrkan och dels att vi fungerade så bra ihop.
— Dan Ådahl
Ute och sjunger tillsammans
De är egentligen på väg till en av sina möteshelger som numera inträffar ungefär en gång i månaden, men tar sig ändå tid för en intervju. Sedan februari i år har de släppt den ena låten efter den andra på Spotify, sånger där Sarah skrivit texten och Dan musiken. Tonen och tilltalet väckte min nyfikenhet och därför har vi sammanstrålat på en thairestaurang längs E4:an söder om Stockholm.
Jag vill höra hela berättelsen om hur en socionom och legitimerad psykoterapeut från Nordmaling kunde bli ett sjungande evangelistteam tillsammans med en av kristenhetens mest etablerade sångförfattare.
Sarah minns mycket väl den där tisdagskvällen när hon medverkade på ”Hela kyrkan sjunger” i den stora Katolska kyrkan Templo Ecumenico där turistkyrkan hyr in sig ibland i Playa del Inglés.
– Efteråt säger han: ”Du, det där var ju bra. Det skulle vara kul att göra någonting i Sverige”. Då tänkte jag: ”Yeah, right! Det säger han till alla”, berättar Sarah.
– Det är därför vi sitter här, konstaterar Dan.
[ Frikyrkopastor startar politiskt parti med fokus på ödmjukhet och vänlighet ]
Vad hände i rummet när ni sjöng er första sång tillsammans?
Dan är snabb att ta till orda.
– Det kan jag svara på. Jag brukar alltid ta fram folk som sjunger, vare sig de kan eller inte. Det handlar om att sjunga gamla sånger och vi har inga speciella förväntningar. Det är oftast bara jag som spelar. Men Sarah kom fram och sjöng O store Gud med Py Bäckmans text, en version som har titeln Det är min Gud. Hela gudstjänsten lyfte! Och nu överdriver jag inte – alla pratade om Sarah sedan. Det var en sådan kemi, dels ekot som är i den kyrkan och dels att vi fungerade så bra ihop. Sarah tittade på mig och gjorde om lite verser. Vi förstod varandra, konstaterar han.
– Det var väldigt lätt att sjunga till Dan. Det gav sig självt, säger Sarah.
Livslång längtan
Efter en vecka på Kanarieöarna åkte Sarahs familj hem, men svärföräldrarna stannade kvar. Två gånger träffade de på Dan och båda gångerna sa han: Hoppas att Sarah hör av sig. När de sedan berättade det för henne tänkte hon att det där som Dan hade sagt nog faktiskt var seriöst menat. Då tog hon kontakt. En mening i deras första konversation tog tag i Dan. Sarah sa: ”Jag har alltid velat göra sånger …” Egentligen var det i akt och mening att de skulle sjunga tillsammans som hon hörde av sig, men samtidigt var det en livslång längtan som hon satte ord på.
Den återupptagna kontakten mynnade ut i att Sarah ordnade så att hon och Dan fick sjunga på en samling i Salem i Lögdeå, den kyrka i Nordmalings kommun där hon och hennes familj sedan 24 år är engagerade. Utan att tveka åkte Dan de 95 milen från Kungsbacka till Lögdeå. Han och Sarah hade visserligen inte setts sedan Gran Canaria, men å andra sidan hade de skrivit två sånger tillsammans – Du fanns där och Sarahs bön.
Det där med låtskrivande började som en sms-konversation dem emellan. När det kom på tal bad Dan Sarah att skriva en text och hon ville verkligen att den skulle bli speciell.
– Jag tänkte att jag kan ju skriva om kärlek eller Gud eller så, men det gör ju många. Vad var speciellt för mig just denna dag att skriva om? När jag så var ute och gick med mina hundar landade det i mig: Jag ska skriva en hyllningstext till min pappa, berättar Sarah.
Fyra år tidigare hade hennes pappa fått sluta sina dagar.
– Vi var väldigt nära, han och jag.
Sarah skickade texten till Du fanns där på sms till Dan, som genast satte i gång att göra en melodi till den. För Dan som är musiklärare och alltid gjort låtar med barnen i skolan var det en spännande utmaning att få en ny text.
– Då ringde vi och pratade med varandra första gången och så kom den första sången till. Vi är fem syskon och det här beskriver min relation med vår pappa, förtydligar Sarah.
– Jag blev impad att du kunde göra det så bra. Det är en konst att kunna fånga en tanke och gör det så där kort och koncist att det blir en helhet, berömmer Dan som skrivit sånger sedan han var i 15-årsåldern.
Från en till 17 låtar ihop
Det skulle visa sig att sången om pappa bara var början för Sarahs och Dans låtskrivarsamarbete, för snart kom en text till och sedan ytterligare en och därefter … Proppen ur, helt enkelt. 17 sånger har det blivit hittills och trots att de bor i var sin ände av landet bara fortsätter deras låtskrivarverkstad att producera.
Vid inspelningarna tar de hjälp av producenten Joakim Sandström som bor i en grannkommun till Kungsbacka där Dan och hans fru har sitt hus. Joakim Sandström, som bland annat har jobbat med artister som Medina och Sebastian Stakset, har hjälpt Dan Ådahl och Sarah Lindberg med samtliga fyra sånger som de släppt hittills. Och i fredags släpptes deras första gemensamma julsång – Skapelsen håller andan.
[ Kjell Axel Johanson: Antalet människor som lämnar islam och blir kristna är närmast chockerande ]
Profeten fick rätt
Man kan kort säga att musikskapandet rullar på och för Sarah innebär det också en bekräftelse, att det profetiska tilltal hon fick 2008 nu besannats. Tilltalet framfördes direkt till henne och handlade bland annat om att hon skulle ägna sig åt att skriva sånger. Orden uttalades av en kringresande predikant som var på besök i hennes hemförsamling.
– Man jag har aldrig förstått hur det skulle gå till, säger Sarah.
Nu vet hon.
Vill hjälpa människor komma vidare
Men musik i all ära – denna låtskrivarduo är angelägen om att förmedla mer än bara fina sånger och mitt i vårt samtal konstaterar Dan Ådahl att anledningen till att vi tre över huvud taget pratar är Sarahs profession och hans egen bakgrund med psykiskt dåligt mående och ett Jesusmöte som gjorde att han i dag är nykter alkoholist.
– Detta är min bästa tid. Jag har läkt på alla sätt och fått ett inre rum som jag till och med kan vara i nu, berättar Dan.
Tillsammans har Dan och Sarah skapat konceptet ”Hel och fri” som är det tema som de brukar annonserna sina samlingar med. De sjunger sina sånger för publiken och för ett samtal om sina erfarenheter av livet och tron.
– Vi har dialogpredikan kan man säga. Folk blir berörda och vi får be för människor. För mig är det som att komma tillbaka till min evangelisttid, mitt goda liv på 1970-talet när jag var evangelist i min barndoms kyrka i Vasa i Finland. Sarah är från en helt annan generation, men har samma hjärta för människor märker jag. Det är nog den viktiga kopplingen som du och jag har, säger Dan och vänder sig till Sarah, att vi tänker lika när det gäller det här att be för människor.
Efter samlingarna är det många som vill samtala. Med glimten i ögat beskriver Dan hur han får stå med handväskan medan Sarah, den legitimerade psykoterapeuten, går all in i rollen som själavårdare.
– Jag vill förstå människor och det är väl det som har lett mig till där jag är i dag, förklarar Sarah och fortsätter.
– Om man tänker på ”Hel och fri” så handlar ju ”fri” om hans beroende och att han är fri från ett aktivt bruk av alkohol. Det intervjuar jag honom om och då ställer jag frågor som: Hur var det då? Hur är det i dag? Vad har det gjort med dig? Hur känns det att prata om det här?
Blev frälst som 19-åring
Ordet ”hel” bottnar i Sarahs egen livsresa. Till skillnad från Dan växte hon inte upp i en frikyrkomiljö.
– När jag var 19 år kom jag till tro, då blev jag frälst. Jag är inte uppvuxen i ett kristet hem och jag var mycket ensam när jag växte upp. Kände aldrig riktigt att jag passade in. När jag var på kören och när jag tog sånglektioner, det var min plats kände jag. Min sånglärare var väldigt betydelsefull, berättar Sarah.
Under sina sena tonår bodde hon sambo med en kille i Gävle. När hon hamnade i Pingstkyrkan där fylldes hon av förundran.
– För det första fick jag se hela familjer och så fick jag uppleva att det fanns en kärlek mellan människor som jag inte var van att se. Det och lovsången i kyrkan drog mig närmare Gud. Jag var med i ett halvår ungefär innan jag vågade ta steget och bli frälst. Det är det största i mitt liv. Man blir mer hel som människa av att få möta Jesus och få känna hans kärlek. För mig var det något nytt.
Sjunger om rädslor och kamp
I sångskrivandet har hon fått möjlighet att bearbeta sina egna våndor, exempelvis rädslan för sorgen som hon inte riktigt vågat ge utrymme för i sitt liv.
Både det enkla och det svåra ryms i ”Hel och fri”. Sarah och Dan känner en alldeles särskild samhörighet med LP-verksamhetens arbete, men ser också att deras öppenhjärtiga delning av sin egen kamp går hem oavsett vilken miljö den landar i. Just dynamiken och samspelet de båda talarna och sångarna emellan är något som åhörarna brukar kommentera.
– Vi märker att människor blir berörda av det enkla men äkta och av Jesus i vardagen. Att också berätta hur livet faktiskt är. Det kan innehålla alkohol. Det kan innehålla ångest. Det blir en dimension som kanske inte ges så mycket utrymme för annars i kyrkan, resonerar Sarah.
– Vi sjunger en sång som heter Nyanser om att det finns många nyanser i livet. Det finns glädje, det finns längtan, det finns ångest. Ångest förlamar så många människor, även i kyrkor, och det pratar vi om. Det är det här som är livet.
Börjar prata om sina liv
– Det är flera gånger som människor kommer efteråt och berättar om sina liv. ”Det här har jag varit med om och det här har jag inte pratat om med någon.” Människor berättar om tidigare trauman och de berättar om sina sår. Det är väl där vi vill landa när de gäller respons att det vi säger når människor där de är.
– Och de ringer efteråt, tillägger Dan. I mitt fall pratar de ofta om det här med nykterhet. Det blir en innerlighet i den här programformen som gör att folk blir mer bekväma att ta kontakt.
Kan man säga att ni får människor att börja våga tala sant om sig själva?
– Det var väldigt starkt uttryckt, men jag tycker att det ligger väldigt mycket i det, replikerar Dan.
– Kanske det får dem att våga se litegrann inåt och våga uttrycka: Detta har jag varit med om i mitt liv. De här övergreppen har jag utsatts för. Den här ångesten bär jag på varje dag – och det kanske inte är något man delar med någon i kyrkbänken en söndag förmiddag annars, reflekterar Sarah.
[ "Mardrömmen var att bli ensam, bara tanken gav mig kalla kårar" ]
De flesta av Sarahs och Dans sånger handlar om vardagslivet. I deras gemensamma repertoar finns sångtitlar som Mitt i havet, Källan och Sarahs bön, men där finns också egna kompositioner från Dan gjorda i samma anda, som Inre rum och Bara vara för att inte tala om några äldre klassiker som En vanlig människa och Att lämna allt.
– Vi har sånger som både handlar om livet här och nu och om att när vi hamnar mitt i havets vågor så kommer Jesus ändå gående emot oss på vattnet, säger Sarah.
”Trygga med varandra”
Tiden tickar och den dynamiska duon på andra sidan lunchbordet behöver snart börja röra på sig för att hinna i god tid till kvällens upplaga av ”Hel och fri” som den här gången är i Söderköping. Jag plockar diskret fram kameran och gör mig beredd att avrunda intervjun när Dan Ådahl plötsligt tar över utfrågningen.
– Hur tycker du att vårt program utvecklats under året, Sarah? Vi har hållit på i ett år nu. Vi har samma budskap, nya sånger, summerar han.
– Jag tror att det som utvecklats är tryggheten. Att vi vet vad vi ska säga och vad vi vill åt för något. Vi är trygga med varandra, konstaterar Sarah.
– Hela det här samarbetet var ju inget som någon av oss hade förväntat sig men det funkar väldigt bra. Vi tycker det är roligt att sjunga sångerna vi gör tillsammans och att också se att människor blir berörda.
---
Fakta: Sarah Lindberg
- Ålder: 49 år.
- Familj: Gift med Emanuel, barnen Edvin, 22, Josef, 20, och Selma,18.
- Bor: Hus i Lögdeå i Nordmalings kommun.
- Arbete: Utbildad socionom och legitimerad psykoterapeut.
- Aktuell: Har bildat en sångarevangelistduo med Dan Ådahl. Tillsammans skriver de sånger som de sedan åker runt och framför i ett program de kallar för ”Hel och fri”. Fem av sångerna finns inspelade – hittills.
---
---
Fakta: Dan Ådahl
- Ålder: 73 år.
- Familj: Gift med Gitte. En vuxen son från ett tidigare äktenskap.
- Bor: Hus i Forsbäck i Kungsbacka kommun.
- Arbete: Konsult. Har bland annat arbetat som musiklärare och evangelist. Efter att ha nått pensionsåldern fortsätter Dan att skriva sånger och erbjuda sina tjänster som musiker och sångare.
- Aktuell: Har bildat en sångarevangelistduo med Sarah Lindberg. Tillsammans skriver de sånger som de sedan åker runt och framför i ett program de kallar för ”Hel och fri”. Fem av sångerna finns inspelade – hittills.
---