Kultur

Joel Halldorfs “Bokens folk” ges ut i USA

“Det är väldigt kul och inspirerande att bearbeta manuset med amerikanska läsare i åtanke”

I april förra året gav förlaget Fri Tanke ut Joel Halldorfs Bokens folk – En civilisationshistoria från papyrus till pixlar. Nu ska den översättas till engelska och så småningom möta en amerikansk publik.

Hur känns det att din bok ska ges ut i USA?

– Det känns otroligt kul! Både för att boken nu kan läsas av mina vänner och släktingar som bor där, men också såklart för att det är ett slags kvitto på att innehållet upplevs som relevant också för en internationell läskrets. I Sverige har ju samtalet kring det här blivit allt mer aktuellt, det pågår just nu en stor diskussion om att läskompetensen går ner bland såväl skolelever som studenter, och många undrar vad som pågår.

Hur kommer det sig att boken ges ut i USA? Hur har processen sett ut?

– Jag tog kontakt med ett förlag och skickade dem några provöversättningar på kapitel. De var intresserade och ville läsa mer, och lät också några experter granska manuset. När också de var positiva skrev vi kontrakt.

– Boken ges ut av New York University Press, vilket känns fint. Det är ett skickligt och etablerat förlag. De gör fina böcker och har distribution i hela landet. Jag ska lämna in översättningen i mars, men exakt utgivningsdatum är inte klart.

Är det något som kommer att ändras i boken för att anpassas till den amerikanska marknaden?

– Ja, absolut – så var det också när den gavs ut i Norge tidigare i år. Man måste alltid anpassa sig till läskretsen – en del saker plockas bort, för att det inte är lika relevant i USA. Annat tillkommer, till exempel statistik och andra typer av exempel från USA. Det är faktiskt väldigt kul och inspirerande att bearbeta manuset med amerikanska läsare i åtanke.

Ser utvecklingen med minskad läsning och försämrad läsförståelse likadan ut i USA som i Sverige?

– Ja, det här är en global trend i västvärlden – ja, i hela världen. Det pågår många diskussioner kring detta i USA som boken knyter an till. Läsningen går ner även där, och det offentliga samtalet svämmar över av polemiska och snuttifierade budskap.

Har du någon uppfattning om hur läskulturen ser ut i kristenheten i USA?

– Det kom en studie just efter att min bok kommit ut, en som hette ”People of the Screen”. Den visar att skärmarna påverkar bibelläsningen på flera sätt – de läsare som följer digitala bibelläsningsplaner läser mer, men förstår mindre. Den boken skrev jag faktiskt om för Dagen och jag tänkte försöka få in diskussionen i boken också.

Kommer du att åka till USA för att lansera boken?

– Vi får se, jag vet faktiskt inte.

---

Fakta: Joel Halldorf

Ålder: 43.

Bor: Utanför Linköping.

Familj: Gift med Lydia, har två barn.

Gör: Författare, medarbetare på Expressen Kultur och professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm.

---

Fler artiklar för dig