Svt-serien Tunna blå linjen, som handlar om ett gäng poliser i Malmö, går ner för landning efter tre säsonger. Dagen hörde av sig till manusförfattaren Cilla Jackert om det som blivit en snackis: karaktären Saras kristna tro.
Förra söndagen sändes det sista avsnittet på säsong tre av Tunna blå linjen, där tittaren kunnat följa de fiktiva karaktärerna Jesse, Sara, Magnus och de andra Malmöpoliserna i deras vardag. Det har handlat om grova brott och missbruk, tjafs och skämt mellan kollegor och både struliga och fina stunder i huvudkaraktärernas privatliv.
Något som stuckit ut på grund av att det så sällan förekommer i en svensk tv-serie, är hur karaktären Saras kristna tro fått ta plats. Den har varit ett naturligt inslag i serien, där tittaren bland annat fått höra henne be högt i badrummet, sjunga i kyrkokören och försvara sin tro inför sin partner Magnus.
Att detta skulle väcka reaktioner kom som en överraskning för Cilla Jackert, manusförfattaren bakom serien.
– Jag har fått respons från flera kristna som har varit tacksamma och jag vet att även Amanda (Jansson, skådespelaren, reds. anm.) har fått det, säger Cilla Jackert.
– De har varit så glada för att en kristen framställs som helt normal, och jag har förstått av reaktionerna att detta inte är helt vanligt. Det var ingenting jag hade tänkt att folk skulle reagera på, men jag har blivit väldigt glad – jag har ju velat försöka sätta mig in i hur Sara tänker kring sin tro.
Vad tänker du om att det är så pass ovanligt i svenska serier?
– Det är sorgligt att folk är utsvultna på att få se en troende människa gestaltas på ett trovärdigt sätt. Det känns deppigt. När jag har fått den här responsen har jag också tänkt ”Stackars er som inte fått uppleva detta tidigare!” Det finns ju tusentals exempel på när man svartmålat troende människor eller vridit tron till något som blir tok.
Cilla Jackert tar som exempel karaktären Sten Frisk från Tre kronor, en annan serie hon skrivit manus till. Sten Frisk var en psykotisk pastor som ledde en grupp människor till kollektivt självmord. Ett färskare exempel är filmen Gudstjänsten som kom i somras där Linus Wahlgren spelar en präst som spårar ur och börjar döda människor. För att inte tala om Ingmar Bergmans både dystra och ondsinta prästkaraktärer.
Äkta präst blev bäst i rollen
När man skulle ha med en präst i Tunna blå linjen valde man att ta in en riktig. Gustav Burman, kyrkoherde i Lomma församling fick vara skådespelare, och hjälpte dessutom till med manus på ett ställe, berättar Cilla Jackert.
– Jag hade hittat en predikan på nätet och tagit ett bibelcitat därifrån. Då hörde Gustav av sig till mig och sa att det var fel. Det var inte Paulus som sagt det där, utan Jesus. Ops, då var det bara att ändra! Det var väldigt bra att han såg det – det hade jag själv aldrig upptäckt.
[ Prästen Gustav fick spela rollen som präst i Tunna blå linjen ]
Annars är det just kristna poliser som Cilla Jackert varit intresserad av under arbetet med att mejsla fram Saras karaktär. Till sin hjälp har hon bland annat använt Polisbibeln som, förutom Nya testamentet, även innehåller livsberättelser och vittnesbörd. Dessa har hon lusläst som en del av sin research.
– Jag använde ingen av deras personliga berättelser rakt av, men jag kunde inspireras av hur de berättade om på vilket sätt deras tro påverkat dem i arbetet och hur det gick till när de blev frälsta. Jag rekommenderade den till Amanda också.
Personligen så var jag också inspirerad av att mitt yngsta barn då sjöng i kyrkans barnkör.
— Cilla Jackert, manusförfattare
Hur fick du idén med att en av poliserna skulle vara kristen?
– Seriens grundfråga är ju hur man kan förbli hel som människa när man ser så mycket elände. Då behöver huvudkaraktärerna bära den frågan, på olika sätt. Sara blev den som står för det goda och att hon skulle vara kristen blev liksom självklart.
– Personligen så var jag också inspirerad av att mitt yngsta barn då sjöng i kyrkans barnkör och jag var med på en del gudstjänster och rörde mig i kyrkliga miljöer. Men jag har ingen egen tro alls, tyvärr. Mina många besök i kyrkan förändrade ingenting, förutom att jag tyckte att det var vackert och mysigt. Jag kan önska att jag hade en tro, en tilltro till något större – det har jag alltid gjort.
Du har jobbat med serien under tio års tid och nu avslutas den – hur känns det?
– Jag tycker det är ganska skönt. Det har varit en otrolig och fantastisk upplevelse. Det är märkligt hur mycket tid och arbete man lägger ner – om folk förstod hur mycket jobb som krävs för att producera det som för publiken tar några timmar att titta på. ”Nafs, nafs”, säger det, så har de sett hela serien – det står inte i paritet med arbetet som läggs ner, men så är det. Det blir skönt att nu få gå in i skuggorna ett tag, där trivs jag bäst.
Kommer du skapa fler kristna karaktärer framöver tror du?
– Det tror jag. Jag är intresserad av tro på det sättet att jag inte riktigt kan förstå, men gärna skulle göra det. Det är en stor fråga som jag tycker är intressant. Så absolut, det kan jag tänka mig, det ser jag till och med som rimligt. Det var väldigt kul och utmanande att skriva om Saras trygghet i tron – intressant och bra.
[ Lista: Svenska filmerna och serierna där kristna karaktärer framställs som onda ]
---
Fakta: Cilla Jackert
- Manusförfattare som står bakom Tunna blå linjen, som nyligen avslutade den tredje och sista säsongen på Svt. Har även skrivit manus till Tre kronor, Spung, Nya tider och andra.
- Född 1968.
- Tunna blå linjen utspelar sig i Malmö och följer en grupp poliser och deras arbete och familjeliv.
- Serien började sändas hösten 2021.
- Några av huvudrollerna är Amanda Jansson (Sara), Oscar Töringe (Magnus) och Per Lasson (Jesse).
---