Kultur

Anna tog ut pensionsbesparingar för att förverkliga drömmen

Musikläraren Anna Blom: Kanske några år som pensionär blir fattigare, men nu kan jag göra det här • Orden från scenen avgjorde: “När hon sa ‘Det är inte för sent’ drabbade det mig som en tornado.”

Hur mycket är du beredd att offra för att uppnå din dröm? En hel del är svaret om du frågar musikläraren Anna Blom. När tillfället att spela in en skiva med egna sånger äntligen dök upp bestämde hon sig för att använda en del av de pengar som hon lagt undan till pensionen. Tillsammans med producenten Ola Hedén och ett gäng erfarna musiker blev albumet ”Bilder av Dig” verklighet.

MALMÖ. – Musiken har alltid varit väldigt nära mitt hjärta, konstaterar Anna Blom när vi möts en solig eftermiddag för att tala om livsdrömmar och det hantverk som kallas låtskrivande.

Annas farfars bror var en berömd jazzpianist vilket gjorde avtryck i familjelivet. Själv spelar hon flöjt, piano och flera andra instrument. Hon bär en genuin kärlek till musiken och den är förknippad med många minnen.

Anna Blom växte upp i Kalix och när grundskolan gick mot sitt slut besökte hon musikgymnasiet i Skellefteå eftersom hon längtade efter gå musiklinjen.

– Men när det väl var dags så vågade jag inte söka, så jag tog tvåårig social linje Jag hade nog behövt lite push från någon.

Efter gymnasiet följde en tid där hon jobbade som närradiotekniker och gick musiklinjen på den lokala folkhögskolan. En period åkte hon ut med Team Action och evangeliserade i Sverige, vilket tände gnistan att vinna människor för Jesus. Hon sökte musiklinjen på Brommaskolan i Stockholm, men backade ut när det var dags att provspela. En dag fick hon en kallelse att arbeta med ungdomar i Pingstförsamlingen i Osby och hamnade på så sätt i Skåne. Under den tiden träffade hon sin livskamrat Stefan och så småningom bestämde hon sig för att flytta till Malmö där hon läste på Musikhögskolan och pluggade engelska vid Lunds universitet.

Älskar att undervisa

Annas val visade sig vara lyckat. Under alla sina år som lärare har hon kunnat kombinera två saker hon älskar – att undervisa och att syssla med musik.

Anna Blom, Malmö, berättar om sitt låtskrivande och sitt debutalbum som släpptes i mars 2024.

Men parallellt med skolarbetet engagerade hon sig maximalt i sin församling. Anna satt i gudstjänstrådet, var med i musikrådet, ledde kören, organiserade julkonserter och en massa annat. Och fastän hon ägnade massor av tid åt musik så fanns det inte utrymme för att lyssna inåt och skapa själv. När hon en kväll kom hem efter en körövning var hon så slut att hon inte kunde dra sig till minnes någonting av vad hon hade varit med om förstod hon att en gräns var passerad.

– Jag kände att jag klarar inte att köra det här rejset. Jag klarar inte att köra både fullt ut i skolan och fullt ut i kyrkan. Så jag började söka mig en väg ut från skolan.

Det landade när hon för fyra år sedan fick en förfrågan från Wesleykyrkan i Malmö om att bland annat gå in och ta ett övergripande ansvar för sången och musiken i församlingen. Hon brottades med lite dåligt samvete för att hon lämnade ett bra jobb, men kände samtidigt att detta var Gud som hjälpte henne att få komma ut i frihet.

Anna fick en tidsbestämd anställning på tre år och när den var slut förra sommaren kände hon sig inte redo att gå tillbaka till skolan, utan sökte sig i stället till Svenska kyrkan där hon nu arbetar med barnkörer och öppen barnverksamhet.

Dubbla sjukdomsbesked

En bidragande orsak till att orken inte räckte till för skolan var två tunga smällar när det gäller hälsan som gjort att hon behövt gå ner i tid i sitt arbete – först dubbla diskbråck i nacken 2018 och följande år diabetes typ ett. Det sistnämnda beskedet fick hon på morgonen samma dag som hon skulle träffa sin producent för att han skulle lyssna igenom hennes första sånger till det som eventuellt skulle bli hennes första skiva.

– Det var lite tumultartat, säger Anna och minns hur hon blev ståendes storgråtande på trottoaren utanför sjukhuset efter beskedet.

Jag har nog undrat: Har jag ett eget uttryck? Skulle jag kunna skapa något själv inom musik?

—  Anna Blom

Som skivartist är Anna definitivt en “late bloomer”, men längtan att få beröra människor med sång och musik har hon burit länge inom sig. I synnerhet ett minne har hjälpt henne att hålla drömmen vid liv.

– Jag var tonåring och bodde hemma hos mamma. Vi hade alltid stereon på där hemma och plötsligt är det någon som tar hela min uppmärksamhet, jag hör en kvinna som sjunger så att hela mitt hjärta kramas och jag börjar gråta. Jag känner bara: Gud, jag vill kunna beröra människor på det sättet. Jag blir fortfarande berörd när jag pratar om det för det är så starkt.

– Jag vet inte om jag hade kunnat formulera att jag ville göra en skiva från början, jag tror inte jag vågade tänka det ens. Jag har nog undrat: Har jag ett eget uttryck? Skulle jag kunna skapa något själv inom musik?

Anna Blom, Malmö, berättar om sitt låtskrivande och sitt debutalbum som släpptes i mars 2024.

Musiken föddes vid pianot

Samtidigt visste hon ju att hon inom sig bar på ett kreativt frö. Ända sedan musikhögskolan hade hon en idé att hon var en sådan som inte kunde skriva texter. Musiken, tonerna, de kunde ofta komma till henne sent på kvällen när hennes man lagt sig och hon satt ensam vid pianot och bara spelade fritt. Det blev olika ackordrundor och så småningom föddes även textrader.

En viktig bekräftelse att hon var på rätt väg fick Anna när hon besökte en sång- och musikledarkonferens som Pingst anordnade. Sarah Lundbäck Bell skulle hålla ett låtskrivarseminarium, Anna kom in precis när det skulle börja.

– Jag glömmer det aldrig. Sarah står där och säger: ”Innan jag börjar vill jag bara säga en sak. Det är inte för sent. Det är inte för sent!” Och det bara drabbar mig som en tornado i bröstkorgen och jag börjar gråta igen, minns Anna.

När hon fyllt 50 bestämde hon sig för att gå några låtskrivarkurser. Till sist insåg hon.

– Jag kommer att smita iväg från detta om jag inte gör mig själv ansvarig inför någon. Då bestämde jag mig för att ringa Ola Hedén. Han lyssnade på låtarna jag hade och sa: “fem sådana till så kör vi”. Ola gick igenom alla moment och berättade bland annat att det kommer att kosta ganska mycket.

Så förutom en massa tid, vad fick du offra för att kunna genomföra skivprojektet?

– Det var faktiskt så att vi tittade på vårt pensionssparande. Jag sa till Stefan att jag har ju ingen aning om hur länge jag lever. Kanske några år som pensionär blir fattigare, men nu kan jag göra det här, säger Anna och förklarar att funderingarna landade i ett gemensamt beslut.

Proffs eller duktiga amatörer?

Ett val hon ställdes inför var att använda sig av proffsmusiker i studion eller låta kompisar spela. ”Tar du kompisar så är det kul, men då kanske du behöver fem omtag på varje låt. Tar du någon som inte gör något annat så sätter de det direkt. Studion kostar flera tusen kronor i timmen plus arvode till musikerna”, förklarade Ola Hedén. Anna är glad att hon bestämde sig för att satsa på yrkesmusiker.

– De satte tio låtar på två dagar.

Sju har Anna skrivit själv. Tre är covers, däribland Göte Strandsjöns psalm Guds kärlek är som stranden. Soundet är en blandning av pop, visa och psalm som ibland färgas av hennes kärlek till jazz. Albumet heter Bilder av Dig och utgår från en sång, En bild av Gud, som talar om hur vi människor alla återspeglar en liten bit av Gud, men att vi alla behövs för att bilden av Gud ska bli mer hel. En metafor som i mångt och mycket återspeglar hur Anna ser på tron och på Guds storhet.

När Anna i sin ungdom var ute och evangeliserade med Team Action upplevde hon och de andra deltagarna att de ville vara med och se människor befriade på olika sätt. Det hoppas hon också att hennes sånger ska bidra med. Ett kvitto på att det faktiskt fungerar fick hon efter releasekonserten i mars när en kvinna som lyssnat förklarade sin upplevelse av Annas sånger: ”Det händer något i mitt hjärta. Det är som att någon vrider om en nyckel och jag känner saker som jag inte har känt på år och dar.”

Anna Blom, Malmö, berättar om sitt låtskrivande och sitt debutalbum som släpptes i mars 2024.

Fortsätter du att skriva sånger?

– Det är tanken. Jag har en text som ligger på köksbänken som är inspirerad av att jag läste en text av Tomas Sjödin där han skrev om att säga positiva saker till människor vi möter. Det tog tag i mig, för jag har alltid känt att det är viktigt och det är något jag vill göra, att lyfta människor på olika sätt.

Vad drömmer du om när det gäller framtiden?

– Att på något vis få använda sången och musiken som Gud har tänkt. Det finns många som inte tror att de hör hemma hos Gud eller i församlingen, som har dragit sig undan och har sår av olika anledningar. Om jag kan få hjälpa människor att hitta hem och förstå att de behövs, då blir jag jättelycklig, säger Anna Blom.

---

Fakta: Anna Blom

Anna Blom "Bilder av Dig" - debutalbum utgivet 2024.
  • Ålder: 56 år.
  • Familj: Gift med Stefan.
  • Bor: Hus i Malmö.
  • Gör: Arbetar med barn och musik i Svenska kyrkan.
  • Aktuell: Med debutskivan ”Bilder av Dig”.

---

---

Fakta: Anna Bloms låtskrivartips

  • Det är inte för sent. Vill du skriva? Skriv!
  • När du börjar, var inte så kritisk, skriv allt som kommer ur dig under korta koncentrerade stunder, läs igenom och plocka ut det som skulle kunna vara början till något och spara. Lämna när det tar stopp och kom tillbaka till texten flera gånger över tid, kanske hittar du en väg vidare.
  • Acceptera att låtskrivande är ett arbete. Sånger ramlar för det mesta inte ner från skyn, även om det händer. Du behöver jobba med texten för att den ska utvecklas, hitta synonymer, beskrivande bilder och så vidare.
  • Låt en annan människa läsa. Co-work är ett jätteviktigt ord när man skriver sånger.
  • Skaffa dig tid där du umgås med Gud ensam. Läs Bibeln och annan litteratur, lyssna inåt. Läs tills du känner att något fångar dig, att orden talar till dig och skriv ner dina tankar.
  • Tacka Gud och sjung lovsång från ditt eget hjärta (bilen är en utmärkt plats att sjunga på). Spela in melodier och strofer när de kommer till dig, även när det bara är en liten fras eller slinga.
  • Samla på strofer och melodislingor, överallt! Det är helt ok att ”låna” och sen bygga ut med ditt eget.
  • Allt blir inte fantastiskt, det är helt ok!

---

Fler artiklar för dig