Kultur

19-åringen från Västergötland gick in i kloster - 25 år senare visas ny dokumentär

Många har undrat hur det gick för Marta som bestämde sig för att bli nunna vid 19 års ålder

Dokumentären Nunnan från 2007, om Marta som blev karmelitnunna, får en uppföljare. Filmaren Maud Nycander hade inte planerat för det, men ändrade sig.
– Det var så många människor som var berörda och hörde av sig, säger hon till Sydsvenskan.

Marta växte upp i en katolsk familj i Västergötland. Redan som 19-åring fattade hon det livsavgörande beslutet att gå in i en av de strängaste klosterordnarna för att bli karmelitnunna. Därmed lovade hon bland annat att aldrig lämna klostret i Glumslöv.

Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

Dokumentärfilmen Nunnan, som handlar om Martas resa, väckte stort intresse när den kom. Tittarna fick följa vägen fram till beslutet och även se hur Martas föräldrar och några av de åtta syskonen reagerade.

Det har redan gått tre decennier sedan som filmaren Maud Nycander tog kontakt med Marta första gången. Syftet var att göra ett enda inslag till ungdomsprogrammet Elbyl på SVT, men Maud Nycander fortsatte att hålla kontakten med Marta.

– När jag träffade henne igen efter fem år, 2003, var jag nyfiken på hur hon hade påverkats av tiden i klostret. Det som fascinerade och väckte min nyfikenhet var att hon såg ut att må så bra, säger Maud Nycander till Sydsvenskan.

Gick med på att filmas

Klostret gick med på att låta henne filma och den 8 april 2007 hade Nunnan premiär på SVT. Den sågs av 1,6 miljoner människor och har vunnit flera priser, bland annat ”Bästa dokumentär” på Guldbaggegalan.

Nästa år planeras Nunnan – 25 år i kloster att få premiär. Det blir dels en dokumentärfilm för bio, dels en tv-film i två delar. Men en uppföljare var ingenting som Maud Nycander hade planerat för.

– Det var så många människor som var berörda och hörde av sig och undrade hur det gick för Marta. Till slut frågade jag klostret och Marta om det var möjligt att göra en uppföljning. Men det var som sagt ingen självklarhet. Systrarna lever sina liv inne i klostret och har väldigt lite kontakt med yttervärlden. Att en Karmelitsyster medverkar i en film är ett unikt undantag, säger hon.

I dag är Marta priorinna, motsvarande föreståndare, vid klostret och hennes klosternamn är Moder Maria. Även i den nya filmen får tittarna träffa några av familjemedlemmarna. Fokus kommer denna gång att ligga på att fördjupa den kristna mystiken och kallelsen.

– Det kändes angeläget att försöka förstå Karmelitorderns rötter. Systrarna lever efter klosterregler som formades på 1500-talet. I stort sett ingenting har förändrats. Martas erfarenheter är så annorlunda och unika, och det är en ynnest att ha fått samtala med henne i snart 30 år, säger Maud Nycander.

---

Fakta: Klostret i Glumslöv

  • Nunnorna i Karmelitklostret i Glumslöv i västra Skåne, lever sina liv innanför murarna och begravs även på området.
  • Ingen släpps in i klostret om det inte är absolut nödvändigt. Nunnornas familjer får umgås i besöksrummet och det finns ett gästhus för övernattande gäster.
  • En gång om året, den 16 juli, arrangeras en fest dit andra är välkomna: ”Vår Fru av Berget Karmels högtid”. Då sätts det upp ett partytält på gården och runt 200 personer, mestadels från det katolska stiftet, brukar delta i mässan.
  • Karmelitklostret var det första kloster som officiellt grundades i Sverige efter reformationen. En grupp nunnor kom från Belgien till Sverige 1956 i syfte att etablera ett kloster.
  • 1963 stod klostret färdigt.
  • Systrarna är från Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Lettland och Colombia. De målar ikoner, driver bokförlag och sköter trädgård och underhållsarbete av klostret.
  • Synbart avskiljer sig karmelitnunnorna från världen i syfte att leva radikalt för Gud och nå världen på en djupare nivå för att på så sätt bidra till världens frälsning. Klostret har stängda portar men öppna fönster riktade mot världen för att ta del av människornas nöd. (Källa: Karmel.se)

---

Fler artiklar för dig