Vännernas dröm om att få växa i sitt skapande ledde till starten av ett nytt förlag - Vildhonung. Första boken blir Magnus Malms Schola Caritatis som handlar om klostertraditionens integrerade syn på arbete, bön och studium. En pedagogik som inspirerar det nystartade förlaget och även testas i större skala på Hjälmareds folkhögskola.
Det började med ett matlag. Tre kristna familjer i Alingsås sågs hos varandra varannan måndag för att äta mat, prata och be tidebön. De kände varandra genom Equmeniakyrkan och delade, förutom den kristna tron, ett intresse för det konstnärliga. Flera av dem hade oförlösta drömmar om skapande.
– Vi funderade på om vi på något sätt kunde hjälpa varandra att komma loss i skapandet. Nästa tanke blev: Kanske kan vi också hjälpa fler? säger Daniel Klemetz, som är lärare och kaplan på Hjälmareds folkhögskola och gift med Elin Klemetz, som är skribent och redaktör.
Har ingen strikt affärsplan
Tillsammans med Simon och Viktoria Jannerland, illustratör respektive svensk- och bildlärare och Lovisa och Johan Hanberger, psykoterapeut respektive brandingenjör, har de startat förlaget Vildhonung. Men de är fortfarande osäkra på hur vägen framåt ser ut.
– Ingen av oss vet var det här ska landa, vi har ingen strikt affärsplan, säger Simon Jannerland med ett litet skratt.
Sedan lägger han till:
– Men det finns en grundtanke, både i boken som vi ger ut och i vår gemenskap, som handlar om att börja i det lilla, främja kreativitet och våga pröva.
– Det är lite det namnet vildhonung anspelar på, lägger Elin Klemetz till. Det är som att vi är ute i vildmarken och söker efter något sött och vackert som vi kan förvalta. Kommer vi att hitta mer? Kanske!
Fick en fråga av Magnus Malm
Boken som blir förlagets första att ge ut är Schola Caritatis av Magnus Malm. Den i kristna kretsar välkända författaren och retreatledaren har i många år samarbetat med Simon Jannerland kring sina bokomslag. När han i våras blev klar med ett nytt manus, men inte hade något självklart förlag, frågade han Simon: Ska inte ni ge ut min nästa bok?
På 1990-talet startade Magnus Malm tillsammans med några vänner tidskriften Nytt Liv hemma i köket i kollektivhuset i Mölndal. Trettio år senare är det något liknande i görningen i Vildhonungs regi. Men den här gången handlar det alltså om böcker. I alla fall initialt.
– Magnus manus fick oss att sätta i gång. Och även om det inte blir några stora svallvågor av det här, är det värt någonting, säger Simon Jannerland.
Daniel Klemetz förklarar att förlaget inte finns för att vinstmaximera, utan för att bidra till samhällsförändring.
– Pengar måste vi ju förhålla oss till, vi vill ju inte driva företaget med underskott. Men vi är noga med vad som är medel och vad som är mål. Pengar är medel. Punkt.
Arbetet kan vara paradisiskt
Med sitt initiativ hoppas Vildhonung återerövra det de kallar “the stolen art of labour”, vilket handlar om att inse att skapandet är en del av vår gudslikhet och att arbetet kan vara paradisiskt.
– Arbetet gavs av Gud som en del av Eden – och inte en del av syndafallet. Vi har velat upptäcka glädjen i arbetet och komma bort från att arbeta ”i vårt anletes svett”; i stället för att tänka att allt ska vara till nytta vill vi värna lekfullheten, säger Daniel Klemetz.
Han är medveten om att det är ett privilegierat sätt att se på arbete; många människor kan inte välja kreativitet utan måste jobba hårt för att kunna försörja sig. Men kanske går det att hitta glädjen i arbetet i högre utsträckning än vi först tror? funderar han.
Den här synen stämmer också överens med Magnus Malms förhållningssätt. I sin nya bok utforskar han vad en 1 500 år gammal klosterregel som grundar sig i bön, arbete och studium kan lära kristna i dag. Han ställer frågan hur det skulle se ut om vi började tillämpa den pedagogiken i dag, både i våra kyrkor och i våra enskilda liv.
Daniel Klemetz har redan införlivat ett sådant synsätt i sitt jobb på Hjälmareds folkhögskola. När skolans bibellinje – den som funnits sedan starten – tvingades lägga ner för två år sedan, började lärarna fundera på vad de kunde göra för att skolans kristna profil inte skulle plattas ut, utan fördjupas. En studieresa till det koptiska retreatcentret Anafora i Egypten gav en fingervisning.
– Hela platsen är genomsyrad av kristen tro, men samtidigt känner sig alla välkomna där. Där fanns en ton som jag kände igen mig i, och som jag skulle vilja slå an i en svensk kontext, säger Daniel Klemetz.
Han berättar att man på Anafora bara har en enda regel: Man ska inte försöka förändra en annan människa, utan det är bara upp till Gud.
– Ändå, eller kanske just därför, åker alla därifrån förändrade.
Vill utgå från erfarenheter
Besöket på Anafora mynnade så småningom ut i ”En annorlunda bibelskola” som deltagare på Hjälmareds folkhögskola kan välja att gå utöver sina vanliga studier. Bibelskolan bygger på strukturen: en tidebön om dagen, en mässa i veckan, ett vägledningssamtal i månaden och en retreat om året. Dessutom har man varje vecka ett undervisningspass. Det kan till exempel innebära kallbad och ett påföljande samtal om kroppslighet.
– Upplägget är väldigt likt det Magnus Malm skriver om i sin bok: att utgå från erfarenheter och sedan reflektera kring dem. Ytterst handlar det om att söka, finna och följa Jesus i vardagen, förklarar Daniel Klemetz.
– I Johannesevangeliet säger Jesus först ”följ mig och se var jag bor” för att tre år senare säga: ”tro på mig”. Vi tolkar det som en inbjudan att ”göra tro” i stället för att tänka sig till den.
På liknande sätt kommer Vildhonung att pröva sig fram som förlag. I processen kring Magnus Malms bok har Elin Klemetz fungerat som redaktör ihop med Lovisa Hanberger. Elin har även lärt sig att sätta texten. Simon Jannerland har gjort omslaget och illustrationerna i boken. Johan Hanberger har varit drivande i det praktiska kring företagsstart, tryck och distribution med hjälp av Daniel Klemetz, medan Viktoria Jannerland och Lovisa Hanberger ansvarar för kommunikation och marknadsföring.
Hur har det här präglat er som grupp att börja jobba på det här sättet?
– Vi är på en gemensam resa där vi får upptäcka glädjen i att göra saker ihop. Samtidigt skapar det en ny dynamik i gruppen, och jag tror att man får gå lite försiktigt fram när man som vänner börjar jobba tillsammans och dessutom blandar in pengar, svarar Simon Jannerland.
– Men där får vi hitta en balans, helt enkelt.
Ni ger ut en bok samtidigt som bokbranschen har det tufft, särskilt de kristna förlagen. Hur tänker ni kring det?
– Det är väl att vi inte tänker? säger Simon Jannerland med ett leende och vänder sig mot Elin Klemetz som nickar. Hon berättar att de bästa beslut hon tagit i livet har varit icke-strategiska. Som att hon under sin journalistutbildning tackade ja till praktik på magasinet Filter i stället för Göteborgs-Posten där det skulle vara enklare att få jobb. Det visade sig att hon ändå lyckades få stanna kvar på Filter, i tio år.
– Jag har ofta gått på magkänsla kring vad som är roligt. Jag har inte haft någon garanti för att det ska gå bra, men det har känts tråkigt att välja bort.
Ni sysslar själva med olika konstnärliga projekt. Finns det en tanke att ni ska kunna ge ut era egna verk längre fram?
– Ja, men det finns det. Om vi håller måttet, så att säga, säger Simon Jannerland.
Hur utvalsprocessen ska se ut har gänget bakom Vildhonung än så länge ingen tanke om. De tar en sak i taget, och framför allt: gläds över möjligheten att skapa någonting vackert som förhoppningsvis blir andra människor till välsignelse. Och oavsett vad som händer kommer de fortsätta att träffas varannan måndag för att äta, umgås och be tidebön ihop.
---
Fakta: Förlaget Vildhonung
- Nystartat förlag av Elin och Daniel Klemetz, Simon och Viktoria Jannerland, Lovisa och Johan Hanberger.
- Ger ut boken Schola Caritatis av Magnus Malm den 11 november.
---