Den uppskattade SVT-serien Tunna blå linjen är inne på sin tredje och sista säsong. Denna gång har man en riktig präst med bland skådespelarna. Gustav Burman, kyrkoherde i Lomma församling, tackade nej första gången, men nu ville han vara med.
Längst fram i S:t Matteus kyrka i Malmö sitter en samtalsgrupp i en ring. Samtalet leds av prästen Gustav Burman, och ändå inte. För just vid detta tillfälle spelar nämligen Gustav Burman rollen som präst i tv-serien Tunna blå linjen. Scenen, med polisen Sara (Amanda Jansson) och hennes svägerska Marie (Anja Lek Paulsson) filmas av flera kameror och tagningarna blir många.
– Det var lite speciellt för mig att tänka hur jag skulle hantera detta att spela präst. Jag är ju präst, men nu skulle jag ha ett manus att följa och det är ingen riktig samtalsgrupp jag leder utan det är fiktion, säger Gustav Burman, kyrkoherde i Lomma församling.
Tackade först nej
Han har tidigare arbetat i just S:t Matteus kyrka, dit produktionen för tv-serien återkommit vid ett flertal tillfällen för att spela in scener. Således hade han haft kontakt med teamet och då även fått frågan om att själv vara med i serien som statist. Han skulle i så fall spela präst i sin egen kyrka, men även fast han inte skulle ha några repliker valde Gustav Burman att tacka nej – det kändes för nära när det handlade om samma kyrka där han då tjänstgjorde.
– Men det fanns något hos mig som också kände att det egentligen hade varit roligt.
Så när frågan kom för andra gången inför polisseriens tredje och sista säsong, och Gustav Burman hunnit byta arbetsplats, valde han att tacka ja.
– Jag visste att det var en seriös produktion och jag har ju själv sett att de sköter det respektfullt. Jag hade ju fått godkänna att de kunde hålla till i S:t Matteus tidigare och hade även fått läsa manus – de har varit väldigt tillmötesgående.
Upptäckte teologiska felaktigheter
Inför inspelningen fick Gustav Burman några repliker att öva på, men när han tittade igenom manus upptäckte han teologiska felaktigheter. Han påpekade detta och fick då ändra i manuskriptet.
– Det stämde inte riktigt, men det är inte så lätt att veta om man inte är en van bibelläsare. Det handlade om att Paulus skriver vissa saker som återberättar något som Jesus sagt – han kommer inte på det själv, som det framstod i manus. Men det är som sagt inte lätt att veta. De tog mina synpunkter på allvar och ändrade, det kändes respektfullt att de lyssnade in mig. Jag är ju på ett sätt bara en skådis som vem som helst, men jag vet ju att de jobbar en del med riktiga yrkeskategorier, som poliser och läkare, för att det ska blir mer trovärdigt.
Eftersom inspelningsplatsen var välbekant för Gustav Burman – samma kyrka där han tjänstgjorde under sju år – kändes det tryggt och bra, trots att han inte har scenvana sedan tidigare förutom en del musikaler som barn. Och även om det är skillnad mellan att leda en gudstjänst och att agera i en tv-serie, kan han se likheter mellan att som präst följa en liturgi inför en församling, och att som skådespelare följa ett manus framför filmkamerorna.
Det vore tråkigt om vår kyrka är så snål att hon inte kan gå med på en sådan här grej.
— Gustav Burman
– För mig var det viktigt att min roll gick i linje med det jag står för och att det skulle vara förenligt med kyrkoordningen och handboken och mina prästlöften. Annars tycker jag inte att det är problematiskt faktiskt. Det vore tråkigt om vår kyrka är så snål att hon inte kan gå med på en sådan här grej.
Glada tillrop
Och reaktionerna efter hans medverkan beskriver Gustav Burman som överväldigande. Flera, både inom och utom kyrkan, har hört av sig och tyckt att det var roligt att se honom i rutan.
– Min stora förhoppning, min vision och längtan är att kyrkan ska vara en naturlig del av samhället, där människor känner till vad vi gör, att vi finns här och att vi inte blir betraktade som ufon.
– Detta blir ändå en möjlighet för kyrkan att synas, och kanske öppnar det en längtan hos människor, att vilja söka sig hit, vad vet jag?
Hittills har han medverkat i en scen, men fler följer.
– Jag har skrivit på tunga papper om att inte avslöja någonting i förväg, men om de inte klippt bort mig så dyker jag upp åtminstone ytterligare en gång, det tror jag att jag kan säga utan att spoila något.
Kändes det lite som att du spelade dig själv?
– Det var inte mina ord och jag är inte van vid att ha en massa kameror omkring mig och göra om samma sak tolv gånger. Men det kändes tryggt att sitta i prästskjortan, i ett rum jag jobbat jättemycket i – det kändes naturligt. Det hade varit en betydligt större utmaning att spela polis!
Hur var det att titta på det färdiga resultatet?
– Jag var ju tvungen att titta, absolut, och min fru visste ju om det förstås. Det var lite skräckblandad förtjusning, det känns som att det är någon annan än jag. Våra två äldsta barn, 8 och 11 år, har inte fått se serien, men de tyckte det var kul att se klippet – pappa som tv-kändis.
– Jag hade ju inte heller fått säga något till mina prästkollegor eller ens till biskopen, och det kändes lite oroligt till en början. Men så kom jag på att min biskop (Johan Tyrberg) ju spelat sig själv i tv-serien Halvvägs till himlen – då kändes det safe.
Har din insats i serien gett mersmak?
– Absolut, jag är öppen för alla erbjudanden och väntar på att de ska ringa från större produktioner, haha. Nä, men allvarligt talat tycker jag att det var jättekul och jag har stor respekt för de som jobbar med detta. När jag hade spelat in min scen tog de andra bara en fikapaus och så skulle de fortsätta. Att orka hålla på så lång tid, det ger en otrolig respekt för skådespelaryrket. Och man inser också vilken stor produktion som krävs för att göra detta!
[ Jonas Karlsson om avkragningsfilmen: De glömde berätta för biskopen ]
---
Fakta: Tunna blå linjen
- SVT-serie där man får följa en grupp poliser i deras arbetsvardag i Malmö.
- Nu sänds tredje säsongen som förväntas bli den sista.
- Cilla Jackert har skrivit manus.
- Amanda Jansson (Sara), Oscar Töringe (Magnus), Per Lasson (Jesse), Sandra Stojilikovic (Dani), Anna Sise (Faye) och Mustafa Al-Mashhadani (Khalid) spelar huvudrollerna.
---