Kultur

Gunde Svans tårar borde K-märkas

Dagens kulturredaktör Daniel Wistrand tipsar om poddar och tv

Elin Gårdestig gör podcasten "Psalmister och popsnören".

Lyhörda samtal om låtskrivande och tro

I podden Popsnören och psalmister samtalar begåvade programledaren Elin Gårdestig om låtar och låtskrivande i en kristen kontext. Gästerna spänner över en bredd av genrer och musikaliska temperament. Bland annat finns avsnitt med sångaren Michael Jeff Johnson, pastorn AnnaMaria Bergqvist och hårdrocksgitarristen Torbjörn Weinesjö. Särskilt gillar jag det böljande samtalet med radiojournalisten och sångpedagogen Katarina Josephsson om allt från absolut gehör till hennes kärlek till psalmer.

Kompani Svan – den enda kändis-reality du behöver i höst

En realityserie där kändisar testar livet i armén, bär tung packning och blir uppläxade för sina slappt bäddade sängar. Mina förväntningar var låga när jag tillsammans med familjen inledde den första säsongen av Kompani Svan på Kanal 5 (Max) för ett antal år sedan. Nu är programmet inne på tredje säsongen och jag vet bättre. Att se hur deltagarna växer och offrar sig för varandra under programmets gång är en välbehövlig motvikt till mycket annan tävlings-tv. Dessutom känns programledarduon Gunde Svan och Mikael Tornving som gjorda för uppgiften. Svans engagemang och hans glädjetårar när en deltagare utmanas och växer som människa är djupt berörande och känns närmast som något som borde K-märkas i en ofta cynisk tv-värld.

Samuel LJungblahd medverkade när missionsorganisationen Ljus i Öster firade 120 år med en stor festdag i Livets ords lokaler i Uppsala den 21 oktober 2023.

Musiktugg med oväntade vändningar från Samuel och Samuel

Artisten Samuel Ljungblahd och medieläraren Samuel Edsmyr, tidigare också rappare i bandet Hansam, har begått poddcastdebut. Podden Sam and Sam – Mostly Gems bjuder, förutom bakom kulisserna-snack om Ljungblahds nya album, även på flera roliga överraskningar. Exempelvis chockar Edsmyr gospelartisten med att spela upp 11 AI-versioner i olika genrer på Ljungblahds tidiga hit Your Love.

Dessutom …

... tar de baktalade hämnd på Schulman och Eklund. Likt många andra män i min generation har jag levt med Alex och Sigges podcast sedan starten. Nu släpper medieprofilerna podden Mardrömsgästen via plattformen Podme där offentliga personer som kritiserats av duon bjuds in för konfrontation. Både outhärdlig och oemotståndlig lyssning.

Fler artiklar för dig