Kultur

Ljungblahd slår till med sin svängigaste platta

Urban Thoms presenterar tre musikskapare som stod ut under september

Michael Jeff Johnson och Sonja Aldén "Du är inte ensam" (2024).

Två personliga röster ger ensamma tröst

Flera nya låtar trillar nu in från Michael Jeff Johnson. Jag har särskilt fastnat för Du är inte ensam, en duett med Sonja Aldén. Samarbetet är väldigt lyckat. Formen – soft popballad med trösterikt budskap – passar den nya konstellationen som hand i handske. Senaste tiden har det dykt upp allt fler musikaliska samarbeten i den andliga musikfåran. Inte minst mellan dem som medverkade i en stor artistresa till Nashville med projektet Alla tiders sånger. Michael Jeff Johnson och Sonja Aldén planerar en gemensam turné i oktober/november. Det finns all anledning att se fram emot den.

Samuel Ljungblahd "I Made It Out" (2024).

Helgjutet sväng när Ljungblahd når ny nivå

Det svänger hejdlöst om Samuel Ljungblahds nya album I made it out. Det är souligt. Det är funkigt. Det är gospligt. Och alldeles, alldeles underbart! Ljungblahd måste haft roligt i låtskrivarstugan, för att inte tala om i inspelningsstudion. Redan under sommarens festivalspelningar märktes tydligt att något nytt har hänt med den folkkäre artisten. Som att han klivit upp till en ny nivå. Låtmässigt vill jag särskilt framhålla Oh Happy Day, en nyskriven sång med lånad titel. Sunshine är otroligt medryckande liksom Grateful och titellåten. Avslutande spåret Forever With You berör på djupet. Detta är utan tvekan Samuel Ljungblahds mest helgjutna platta.

Olivia Junholm "Hold me" (2024).

Göteborgstjejen som LA börjat älska

Med en kappsäck full med drömmar flyttade Olivia Junholm till Los Angeles för att försöka slå sig fram som låtskrivare och artist. Jag minns ett samtal vi hade 2021 när hon var nominerad till Utbultstipendiet. Hon uttryckte en längtan att få presentera sin tro i miljöer där det kristna budskapet vanligen inte ges utrymme. Sedan hon kom till USA har hon släppt en rad låtar, den senaste heter Hold me och är en varm, drömsk ballad fylld av längtan. Och Olivia börjar få luft under vingarna. Hela tre gånger har hon spelat på jazzklubben The Baked Potato och när mexikanska upplagan av musikmagasinet Rolling Stone nyligen listade “25 intressanta artister att ha på sin radar” var Göteborgstjejen enda svensk i gänget.

Dessutom …

… ser jag fram emot att få dela ut Utbultstipendiet 2024 på DagenGalan i Falun den 19 oktober. Alltid en stor glädje!


Fler artiklar för dig