Kultur

Sebastian Stakset-film etta på biotoppen i flera städer

Distributören Maria Viklund från Heart Films: Jag är överväldigad

Biopublikens stöd för Miséria fortsätter. Inför den gångna helgen låg filmen etta på Filmstadens egen topplista över mest sedda biofilmer i över 20 städer, berättar distributören Maria Viklund, som är tagen över responsen.

Intresset för Miséria, filmen som delvis är baserad på Sebastian Staksets liv, fortsätter att öka. När Dagen efter premiärveckan pratade med distributören Maria Wiklund från Heart Films kunde hon med säkerhet slå fast att 5 300 biobesökare sett filmen. Men sedan dess har siffrorna kunnat skrivas upp rejält.

Maria Viklund är producent och regissör av filmen "Barfota rop".

– Nästan 18 000 har hittills sett Miséria, men det kommer att tillkomma fler för det här justeras hela tiden. Det är otroligt roligt att så många är intresserade av filmen.

I början av förra veckan låg Miséria i topp i hela 20 städer, exempelvis Malmö, Uppsala, Gävle, Örnsköldsvik och Jönköping och trots svala recensioner har populariteten har inte minskat – snarare tvärtom.

– När jag tittade innan helgen på Filmstadens hemsida, där de listar vilka filmer som har flest biobesökare hade den siffran ökat till 24 orter där filmen var på första plats. Det är överväldigande, fortsätter Maria Viklund.

Vilken respons har ni fått från Filmstaden och andra aktörer som visar filmen?

– Det har varit väldigt uppmuntrande med de kontakter vi haft. Man märker verkligen att de tror på filmen och på flera orter har den fått flyttas till de största salongerna.

Sebastian Stakset och Daniel Webb - inför filmpremiären av Miséria. Sebbe och Daniel var tidigare fiender i den kriminella världen. Men är i dag båda kristna och nära vänner.

Förändrat livet för människor

Den allra viktigaste responsen för Maria Viklund kommer dock från de vittnesbörd man fått från människor som sett filmen.

– Sebastian Stakset sa till mig att det räcker med att den här filmen räddar en människa så har det varit värt det och redan efter premiärhelgen kunde han visa två sms med berättelser från människor som inte velat leva längre och på olika vägar hamnat på en visning av Miséria som fått dem att tro på att en förändring är möjlig.

– Jag tror att många som befinner sig i de här miljöerna som filmen handlar om kan finna tröst och hopp i Sebastians berättelse. Man förstår att om han kunde vända om och börja om så finns det hopp.

Från galapremiären i Stockholm av filmen Miséria.

Fler skulle behöva jobba med kristen film

Maria Viklund har tidigare varit inblandad i lanseringen av Jesus Revolution och flera andra biofilmer med tydligt kristet budskap. Hon kan konstatera att publiktillströmningen till filmerna gjort kontakten med biograferna betydligt enklare.

– De har märkt att den här typen av filmer har en publik. Vi har ju framför allt arbetat genom Filmstaden och de större aktörerna, men även de lite mindre är intresserade. Häromdagen fick jag ett samtal från en mindre aktör som distribuerar biofilm i mindre orter som sa att vi inte fick glömma dem och menade att den här typen av hoppfulla berättelser behövs på landsbygden.

– Det var uppmuntrande och jag tror att vi skulle behöva vara fler i Sverige som arbetade med kristen film, säger Maria Viklund.

---

Fakta: Miséria

  • Filmen är delvis baserad på Sebastian Staksets liv.
  • Filmen hade biopremiär den 13 september och har hittills setts av närmare 18 000 personer.
  • Genre: Drama.
  • Manus och regi: Liam Norberg.
  • I rollerna: Sebastian Stakset, Ola Rapace, Amanda Renberg, Ulf Stenberg, Felix Engström, Saad Gibara, Daniel Webb.

---

Fler artiklar för dig