Kultur

Så många såg Sebastian Stakset-filmen på bio under premiärveckan

Distributören Maria Viklund: Fullsatta salonger i storstäderna och spontan förbön efter vissa visningar

Över 5 300 personer har sett Miséria med Sebastian Stakset i huvudrollen under filmens premiärvecka.
– Det är en bra premiärhelg enligt biobranschen. Nu hoppas vi att intresset håller i sig, säger distributören Maria Viklund från Heart Film och avslöjar att vissa biobesökare spontant sökt samtal och förbön efter att ha sett filmen.

En viktig film för vår tid. Så beskriver Maria Viklund filmen Miséria som skildrar den kriminelle förortskillen Adam (spelad av Sebastian Stakset) och hans väg djupare in i droger och våld.

– Filmen i sig är ganska mörk och beskriver verkligen misären i det kriminella livet, men i kombination med att Sebastian Stakset så frimodigt berättar om sin resa och sin omvändelse så blir budskapet hoppfullt – det finns en väg ut ur det här destruktiva livet.

Maria Viklund är producent och regissör av filmen "Barfota rop".

Fullsatta salonger i storstäderna

Maria Viklund, som vid det här laget hunnit arbeta med biodistributionen av ett flertal filmer med kristen tro i handlingen, är nöjd med premiärveckan.

– Känslan var verkligen att nu har vi gått i mål efter premiärhelgens visningar. Det var speciellt och högtidligt, särskilt vid galapremiären där de allra flesta som medverkat under filmen var på plats.

Filmen har fått svala recensioner, men verkar ha gått hem desto bättre hos biopubliken.

– Den har under förra veckan visats för drygt 5 300 personer, vilket räknas som en bra premiärhelg sett till besökarantalet. Det kanske inte är någon dundersuccé än, men det är helt klart en godkänd siffra. Vi har även haft fullsatta salonger i många stora städer. Bland annat på Sergelbiografen i Stockholm, men också i Jönköping, Göteborg, Malmö och Örebro.

Filmen Miséria.

Vad har ni fått för respons från tittarna?

– Det är många som känner att det här är en film som tar tag, som berör. Den responsen har vi fått från flera håll.

Avslöjar mörkret utan att försköna

Maria Viklund berättar att det på visningarna i Göteborg och Malmö särskilt hade bjudits in boende och personal från HVB-hem samt människor som på olika sätt arbetar i utsatta områden.

– Det här är verkligen en film som visar verklig misär och avslöjar mörkret utan att försöka försköna något. Som kristen kan man kanske uppleva att det är ett ovårdat språk och lite för rakt på. Men Miséria riktar sig i första hand till alla de unga människor som befinner sig i riskzonen för att hamna i kriminella miljöer.

– Sebastian (Stakset) berättade att han mött en person som sett filmen som själv befinner sig i de här miljöerna. Den killen konstaterade att han aldrig skulle kunna låta någon av ”deras yngre” se filmen. ”Då kommer vi inte att ha kvar dem”, sa han. Det tyckte Sebastian var det bästa betyget han kunde få på filmen.

Skärmdump av trailern Miséria. Sebbe och Daniel var tidigare fiender i den kriminella världen. Men är i dag båda kristna och nära vänner.

Det har även hänt att människor sökt samtal och till och med förbön efter att eftertexterna börjat rulla i salongen.

– Jag var själv med om det här i Göteborg. Dit kom det många som levt det här livet tidigare. Det var inte alls planerat utan skedde helt på besökarnas initiativ, berättar Maria Viklund.

Skärmklipp filmen Miséria med Sebastian Stakset.

Beroende av spridning på sociala medier

Exakt hur länge Miséria kommer att visas på biograferna är ännu inte känt. Men ju fler tittare som sluter upp desto fler visningar.

– Många har hjälpt till att sprida på sociala medier, vilket är jätteroligt! Vi har inte så mycket pengar i marknadsföring, så vi är beroende av att människor som gillar filmen tipsar om den till andra. Det hoppas vi att människor fortsätter att göra, säger Maria Viklund.

---

Fakta: Miséria

  • Filmen hade biopremiär den 13 september.
  • Genre: Drama.
  • Manus och regi: Liam Norberg.
  • I rollerna: Sebastian Stakset, Ola Rapace, Amanda Renberg, Ulf Stenberg, Felix Engström, Saad Gibara, Daniel Webb.

---

Fler artiklar för dig