Kultur

Amerikanska hiphopstjärnan samplar svensk kristen musiker

ASAP Rocky fastnade för Peter Sandwalls 1970-talskomposition

Tro det eller ej, men på sin senaste singel har den amerikanske hiphopstjärnan ASAP Rocky lånat musik av Peter Sandwall, välkänd musikprofil bland kristna i Skandinavien. ASAPs nya låt har redan snurrat flera miljoner gånger på Spotify.

Kompositören är minst lika förvånad som alla andra. I mitten av 1970-talet fick han uppdraget att skriva musik till en skiva där den kristna konstnären Birgitta Yavaris texter är tonsatta. 1976 släpptes albumet I mitt hjärtas trädgård och i början av den här sommaren blev Peter Sandwall uppringd av sitt skivbolag som fått en förfrågan från ASAP Rockys dito i USA. De var angelägna om att få köpa rättigheterna att använda musik ur titellåten som Peter komponerat eftersom ASAP Rocky samplat ett stycke till Ruby Rosary. Amerikanarna var angelägna och ville ha besked omgående.

Peter Sandwall

Influerad av soulmusik

– Jag tyckte det lät kul, säger Peter Sandwall som aldrig tidigare varit med om något liknande.

– På den tiden när jag skrev den var jag influerad av soulmusikens olika genrer, jag inspirerades av Quincy Jones, Isaac Hayes och liknande artister. Jag minns att jag lade in en rytmisk harmonik som jag tyckte passade i sammanhanget. När man sedan samplar den och drar ner tempot med mera låter det såklart helt annorlunda. Det är ju helt otroligt att de hittat en slinga som kan passa i ett sådant här nutida sammanhang.

Hur ASAP Rocky hittat den gamla inspelningen med Sandwall och Yavari är en gåta som inte heller Peter Sandwall har något svar på och när han nu lyssnar på det färdiga resultatet har han svårt för att urskilja exakt vad de plockat från den ursprungliga inspelningen.

– Min musik har använts i en gryta av många andra ingredienser, konstaterar han. Jag är tydligen en av åtta inblandade upphovsmän. Vi får väl se hur mycket låten spelas. Jag fick ingen möjlighet att få höra text eller hur musiken lät innan jag bestämde mig, det var en take it or leave it-deal.

Omslaget till singeln "Ruby Rosary" med ASAP Rocky och J. Cole.

Miljontals lyssningar

Fast hur det än blir med den saken, kommer antalet spelningar att vida överträffa de 20 000–30 000 per låt som han är annars är vad vid. Ruby Rosary släpptes på digitala plattformar den 6 september och hade efter första helgen flera miljoner lyssningar. Artisten ASAP Rocky ståtar med 35 miljoner lyssningar i månaden bara på Spotify.

Hiphopartister som ASAP Rocky har ett sätt att uttrycka sig som är väsensskilt från de sånger och de sammanhang där musiker som Peter Sandwall vanligen figurerar och språket i Ruby Rosary är inget undantag. Men Sandwall låter sig inte förfasas.

LP:n "I mitt hjärtas trädgård" med texter av Birgitta Yavari och musik av Peter Sandwall.

I mitt hjärtas trädgård är en instrumentallåt som skrevs i ett helt annat sammanhang. Jag hoppas att lite av Guds välsignelser därifrån skvätter över i stället för tvärtom, säger han med glimten i ögat.

I hiphopvärlden är ASAP Rocky ett av de stora namnen och hans stjärnglans blir knappast mindre för att han lever tillsammans med sångerskan Rihanna som han också har en son med. För den breda allmänheten i Sverige är ASAP Rocky annars mest känd för att han sommaren 2019 satt häktad i Stockholm anklagad för misshandel, något som genererade rubriker världen över och som slutade med villkorlig dom.

---

Fakta: Peter Sandwall

  • Ålder: 73 år.
  • Bor: På landet utanför Forserumutanför Nässjö med hustrun Karin.
  • Karriär: Musiker, sångare, låtskrivare, skivproducent. Professor emeritus vid högskolan i Oslo. Var kapellmästare i gospelgruppen Choralerna där han bland annat skrev ”Musikalen befriad” tillsammans med sin mångårige musikaliske parhäst Lars Mörlid.

---

Fler artiklar för dig