Kultur

Hillsongpastorn: Lovsången kan vara ett vapen, men vi låter den inte alltid vara det

Eric Liljero: Det är svårt att sätta ord på vad den kvällen gjorde med oss som var där.

Hillsong under namnet Stockholm Worship släpper sitt andra album Alltid bara Jesus nu på fredag. I samband med släppet bjuder församlingarna in till lovsångskvällar, i Stockholm och i Göteborg.

För första gången har Hillsong i Sverige spelat in ett helt lovsångsalbum på svenska, som kommer släppas på det globala skivbolaget Universal nu på fredag.

Projektet inleddes på långfredagen i våras när Hillsong Stockholm bjöd in till två stora nattvardsgudstjänster där man även spelade in lovsånger. Sånger som lovsångsteamet skrivit, med pastorn Eric Liljero i spetsen.

– Det är svårt att sätta ord på vad den kvällen gjorde med oss som var där, men det händer något när vi använder den urkraft som lovsång och tillbedjan är. När vi får lyfta allt vi har och tillbe den Skapare som har allt vi behöver, då faller allt på plats. Lovsång kan vara ett vapen i våra liv, men vi låter det inte alltid vara det. Vi kan säga till Jesus ”Kom och hjälp mig lite här, och lite där”, men han vill vara vårt allt! Och det är precis det vi vill fokusera på med det här albumet som vi därför kallat Alltid bara Jesus.

Anledningen till att albumet blir på svenska denna gång är för att man enligt Eric Liljero upptäckt kraften med att sjunga på sitt eget språk. Att det innebär att det troligen inte blir samma globala spridning på låtarna ser han inte som något problem.

– Vi har aldrig skrivit sånger för att de ska spridas i alla länder utan för att den helige Ande uppmanat oss att göra det, för att Bibeln säger att vi ska sjunga en ny sång. Vi har skrivit sånger som vi upplever att vår kyrka behöver och så har Gud andats på det och så har det spridit sig.

– Med det sagt så har vi flera projekt på engelska på gång också, men det var helt rätt för oss att göra detta på svenska. Så klart hoppas jag att kyrkor runt om i Sverige och även utanför landet skulle sjunga dem, och få bli som vapen rakt in i människors olika situationer.

Från liveinspelningen av Stockholm Worships album.

Vi är skapade till att lovsjunga Gud och gör vi inte det kommer vi lovsjunga något annat, som oss själva eller något annat.

—  Eric Liljero, lovsångspastor Hillsong

Du har ju själv skrivit flera av låtarna – hur går det till när en ny lovsång föds?

– Det är så olika. Ibland är det bara en dragningskraft till ett piano eller en gitarr där en melodi måste ut. En annan gång är det ett budskap som predikas i kyrkan och vi får chans att säga ja och amen till det – som att sjunga ut en predikan.

Eric Liljero berättar att en av sångerna, Alltid bara Jesus, som även gett namn åt albumet, är inspirerad av en predikan av Hillsongs huvudpastor Andreas Nielsen.

Från liveinspelningen av Stockholm Worships album.

Han pratade där om att Jesus är svaret på allt. Och i stället för att påminna Jesus om sina stora problem så kan man berätta för sina stora problem om att Jesus är ännu större.

– Men det handlar inte om att lovsångerna kommer till, bara så där, utan det är mycket hårt arbete som ligger bakom också.

– Jag tror att många människor rånas på det Gud vill göra i deras liv för att man tänker att lovsång inte är någonting för just mig.

Du menar att lovsång ibland är missförstått?

– Ja, jag tror det. Vi är skapade till att lovsjunga Gud och gör vi inte det kommer vi lovsjunga något annat, som oss själva eller något annat. I slutändan är det bara Jesus som kan fylla det.

---

Fakta: ”Alltid bara Jesus”

  • Albumet “Alltid bara Jesus” är det andra från Hillsongs projekt “Stockholm Worship”, men den första skivan helt på svenska.
  • Albumet släpps fredagen den 13 september.
Från liveinspelningen av Stockholm Worships album.

---

Fler artiklar för dig