Kultur

”KG Hammar borde ha varit lite mindre modig”

Birger Thureson har läst ”Den längsta resan” av förre ärkebiskopen KG Hammar.

När förre ärkebiskopen KG Hammar debuterar som romanförfattare påminner det lite om Ingemar Stenmarks debut som stavhoppare. Resultatet imponerar inte, men modet gör det. Och man vet att kompetensen är odiskutabel, fast i en annan gren.

Den längsta resan har ambitionen att beskriva Dag Hammarskjölds sista timmar i livet. I september 1961 lämnar FN:s generalsekreterare sitt skrivbord i New York för att på plats mäkla fred i ett inbördeskrig, som håller på att slita Kongo i stycken. På väg från Léopoldville till Ndola i den brittiska kolonin Nordrhodesia (nuvarande Zambia), där upprorsledaren Moïse Tshombe från Katanga väntar, kraschar planet av oklara skäl. Alla ombord omkommer.

Politisk dramatik på hög nivå. Men det är Dag Hammarskjölds inre resa som författaren vill utforska, inte de yttre händelserna. Noteringarna om förhållandena ombord på DC 6:an med svensk besättning finns där, men känns som onödigt påhäng.

KG Hammar har valt att berätta i jagform. Han har bevisligen mycket gemensamt med Dag Hammarskjöld. Kärleken till medeltida kristna mystiker. Beundran av Martin Buber – med på resan har FN:s generalsekreterare sitt pågående översättningsarbete av den judiske religionsfilosofens klassiska verk Jag och du. Även gudsbilden, om jag förstått saken rätt.

Så vems röst är det jag möter i texten? Bådas, kanske?

"Den längsta resan" av KG Hammar.

Existentiella och moralfilosofiska ämnen utreds utförligt i boken, men formen väcker frågor. Hur hann FN:s hårt pressade generalsekreterare med alla dessa djupsinniga tankegångar under några korta timmar på väg mot en gigantisk diplomatisk utmaning? Var inte hans hjärna ockuperad av politiska praktikaliteter?

Kanske KG Hammar skulle ha varit lite mindre modig, avstått ramen och nöjt sig med det som finns innanför. Som en analyserande essä om hur Hammarskjölds inre kompass fungerade i en politiskt turbulent tid hade den här texten stått stadigt, utan romanuppläggets onödiga kryckor.

Titel: Den längsta resan.

Författare: KG Hammar.

Förlag: Polaris (128 sidor).

Genre: Roman.


Fler artiklar för dig