Kultur

”Att rucka på köttnormen är ett långsamt arbete”

Prästen Jennie Högberg är aktuell med “Kyrkans gröna kokbok” och vill förändra köttnormen i kyrkan – delar sitt bästa vegetariska recept i Dagen

Hunden Sigge fick Jennie Högberg att bli vegan. Nu vill hon att fler ska få upp ögonen för att växtbaserad mat både smakar gott och gör gott för världen.

Prästen Jennie Högberg växte upp i småländska Lessebo, omgiven av hästar, hundar, katter, kor och getter. Flera av grannarna var bönder och Jennies föräldrar tog hand om djur som annars hade gått till slakt. Men Jennie fick också se slaktade djur, och hemma åt de kött.

– Jag har starka barndomsminnen kring mammas kötträtter och gemenskapen runt bordet. Mat blir ju ofta känslomässigt laddat eftersom den kommer oss så nära; vi stoppar den i munnen och den blir ett med oss själva. Men i 16-års åldern började jag fundera om det verkligen var rätt. Jag kände starkt att djuren är mina vänner och ställde frågan: Varför behandlar vi vissa djur på ett sätt och andra på ett annat?

Ensam om sitt ställningstagande

I tonåren bestämde Jennie Höberg sig för att bli vegetarian, men kom därefter in i ett sammanhang där ”det fanns en stark köttnorm”; hon kände sig ensam om sitt ställningstagande och började äta kött igen. Men sedan, några år senare, valde hon att helt sluta äta animaliska produkter. Beslutet tog hon till stor del tack vare sin hund Sigge, som föddes med en njursjukdom.

– Vi valde ändå att följa Sigge under hans korta livsväg och lindra hans lidande så mycket det gick. Vi tog honom till veterinär, gav honom medicin. Och då slog det mig igen att en gris, till exempel, aldrig skulle få samma typ av behandling. Jag insåg att jag, med mitt liv och sätt att äta, antingen kan bidra till lidande eller försöka minska lidandet.

Tro och mat hör ihop

Jennie Högberg kallar sig "vegoprästen" på Instagram och är aktuell med receptboken "Kyrkans gröna kokbok".

Jennie Högberg menar att kostval mycket handlar om att se sig själv i ett större sammanhang och att inse att det vi lägger på våra tallrikar påverkar såväl klimatet som djuren och människor på andra sidan jordklotet. Valet att vara vegan är för henne nära förknippat med hennes kristna tro – den som funnits med hela livet men som växte i mötet med gudstjänstlivet under åren på S:t Sigrids folkhögskola.

– Tro och mat hänger väldigt starkt

ihop för mig. Gud älskar hela sin skapelse – och jag får vara en del av den! Jag tänker att jag som kristen har en kallelse att värna skapelsen så gott jag kan och inta en tjänande inställning: att försöka ge mer än jag tar. Det är nästan omöjligt som västerlänning, men jag tror att det är viktigt att försöka. Skapelsen är varken en kuliss som vi bara ska njuta av eller råvaror som vi ska roffa åt oss av, utan något som vi ska förvalta och värna.

Möter du fördomar på grund av att du är vegan?

– Den främsta fördomen är nog att vegansk mat inte skulle vara god eller att man inte får i sig tillräckligt med näring, men min erfarenhet säger att det går väldigt bra att inte äta animalier. Jag har bra värden, jag mår bra. Ibland kan det bli lite krångligt i sociala sammanhang, men jag brukar erbjuda mig att ta med egen mat.

– Och visst, man kan också få kommentarer som ”Äter du kaninmat?” från människor som vill göra narr av en, men jag försöker att inte lägga så stor vikt vid det.

---

Fakta: Jennie Högberg

Ålder: 42 år.

Gör: Präst i Flemingsbergs församling, Huddinge pastorat.

Aktuell: Som redaktör för Kyrkans gröna kokbok (Argument förlag).

---

Allt sedan Jennie Högberg blev vegan har hon också burit en längtan att sprida kunskap om växtbaserad kost – inte minns inom kyrkan. I dag finns Kyrkans gröna kokbok, som Jennie varit projektledare och redaktör för. I boken har hon samlat femtio recept som passar för kyrkans olika verksamheter: kyrkfika, läger, sopplunch och barngrupper. Alla recept är anpassade för 20 personer.

"Kyrkans gröna kokbok" innehåller vegetariska recept för kyrkkaffe, läger och soppluncher.

Vana att köttbiten är i centrum

Själv arbetar Jennie Högberg som präst i Flemingsbergs församling i Huddinge. Där har kyrkorådet beslutat att maten som serveras i kyrkans regi, med några undantag, ska vara vegetarisk 2027.

Jennie Högberg är medveten om att det finns konfirmandgrupper där det knorras över att få vegburgare i stället för hamburgare och att grönsaksgrytor inte alltid är så populära bland dem som söker sig till kyrkans diakonala arbete, men hennes svar på det är att förändring kan ta tid.

– Att rucka på köttnormen är ett långsamt arbete. Vi är så vana vid att det är kring köttbiten på tallriken som allt det andra ligger. Därför blir det en utmaning att börja laga växtbaserat, vad ska jag ha i centrum nu?

De som äter animaliska produkter menar att det är en naturlig del av kretsloppet. Både djur och människor har i alla tider ätit kött.

– Jo, men vi människor är också moraliska varelser som kan tänka och välja själva. Om vi får kunskap om att djuren och skapelsen lider på grund av vårt sätt att äta kan vi förstå vad det innebär och göra de förändringar som krävs.

Jennie Högberg nämner att köttproduktionen är förknippad med miljökostnader; den kräver stora mängder energi såväl i produktion som distribution. Dessutom importeras djurens foder ofta från fattigare länder där åkrarna bättre skulle behövas för att odla mat åt hungrande människor.

Vad har du för tips till församlingar som vill laga mer växtbaserat?

– Köp kokboken!, säger Jennie Högberg med ett skratt. Nu finns inga ursäkter för kyrkan att inte laga vegetariskt. Mitt bästa tips att prova sig fram, ge det lite tid. Det är inte superenkelt i början. Men man kan göra enkla saker som att byta ut grädden mot havregrädden. Jag lovar att ingen kommer märka skillnad på soppan.

Jennie Högbergs favoritrecept: Chili sin carne

20 portioner

Jennie Högbergs "Chili sin carne" är en av rätterna som finns med i "Kyrkans gröna kokbok".

Du behöver:

  • 5 vitlöksklyftor
  • 5 gula lökar
  • 5 söta paprikor (gula och röda)
  • ½ dl spiskummin
  • ½ dl paprikapulver
  • 3 tsk chiliflakes (efter smak)
  • 3 tsk vitvinsvinäger
  • 2 kg växtfärs på svenska baljväxter (eller sojafärs)
  • 6 paket krossade tomater à 390 g, ca 2 340 g
  • 5 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 3 tsk salt
  • 2 tsk malen svartpeppar
  • 4 paket blandade bönor à 380 g (avrunna 230 g)
  • 2 krukor persilja olivolja
  • Tillbehör:
  • Långkornigt ris och/eller nachochips
  • Sallad

Tillagning:

  • Skala och finhacka vitlök och lök.
  • Tärna paprika.
  • Hetta upp olja i en djup stekpanna/gryta och bryn vitlök och lök tillsammans med spiskummin, paprikapulver och chiliflakes i ett par minuter.
  • Tillsätt vinäger och fräs igen.
  • Tillsätt tärnad paprika, växtfärs, krossade tomater, vatten, socker, salt och peppar.
  • Låt grytan puttra i ca 15 minuter. Rör om då och då.
  • Tillsätt avrunna och sköljda bönor i grytan och låt dem bli varma.
  • Smaka av och tillsätt vid behov mer salt och peppar.
  • Tillsätt finhackad persilja.
  • Servera med ris eller nachochips och en sallad.
Fler artiklar för dig