Kultur

Storslagen rockmusik medan älven sakta flyter förbi

Benessers comebackspelning på hemmaplan bådar gott för framtiden

Utomhuskonsert med rockbandet Benesser i Dala-Järna den 27 juli 2024. I bakgrunden flyter Västerdalälven.

Rocktrion Benesser reser sig igen

En lördag tar en kompis och jag bilen till Dala-Järna för att höra bygdens stolthet, rocktrion Benesser som hållit ihop i mer än 25 år, i ett av deras numera sällsynta liveframträdanden. Inramningen denna sensommarkväll är bästa tänkbara - en liten scen just där Västerdalälven flyter förbi och medan solen strör sitt sista guld över oss som samlats bjuder bandet på det mesta av det bästa ur sin eminenta låtkatalog. Det är fascinerande att tre musiker (gitarr, bas, trummor och sång) kan leverera ett sound som är så dynamiskt och storslaget. Planerna på att göra en skiva med psalmtolkningar tycks nu lagda på is och i stället är ambitionen ett tredje album med nyskrivet material. Må det bli verklighet å det snaraste!

Skärgårdssång 2024. Birgitte Bergerud. .

Fängslande norsk Sverigedebutant

Norska Birgitte Bergeruds första Sverigespelning på Skärgårdssång blir en konsert fylld av starka känslor. Sångerskan har en total närvaro och en sällsam förmåga att fängsla med sin röst. Det gäller både när hon framför sångerna, som hon mestadels skrivit själv, och när hon delar berättelsen om sin egen livskamp. Det är knappnålstyst i Halmstad arena när hon under en timme bokstavligen fängslar publiken. Efter festivalen har jag fortsatt att lyssna på Birgitte Bergerud som gett ut ett tiotal låtar på Spotify. Samma nerv i rösten där som när hon framför sina sånger live.

Lewi Bergrud "Usynlig mørk himmel" (2024),

Berörande sånger i livets gränsland

Den omåttligt musikaliske norrmannen Lewi Bergrud är en skicklig förmedlare av stora och små känslor. Usunlig mørk himmel är hans tredje album och det kretsar i huvudsak kring övergången mellan livet och döden. Eller snarare mellan jordelivet och dess fortsättning. Minnesgoda lyssnare minns kanske Lewi från tv-serien Alla tiders sånger där han stack ut och också berörde med en stark berättelse om hur han och syskonen fick säga farväl vid faderns dödsbädd. Lewis nya album innehåller många berörande sånger varav jag särskilt vill framhålla Vaggvisa för vuxna (Himmelen inom) som han skrivit och sjunger tillsammans med Peter Hallström och med enastående text av Hallströms fru Kristina H Herngren.

Dessutom ...

... anordnar lokala musiker en hyllningskonsert till det kristna hårdrocksbandet Jerusalem lördag den 14 september i Höglandskyrkan i Sävsjö.


Fler artiklar för dig