Kultur

Fascinerande dikter om missionären som ville nå världens mest isolerade folkgrupp

Dagens kulturskribent Malina Abrahamsson tipsar om det bästa hon läst under augusti månad

Fascinerande om missionens inneboende svårighet

Minns ni den amerikanske missionären John Chau? Han som ville nå sentineleserna – världens mest isolerade folkgrupp – med den kristna tron och under en missionsresa 2018 blev ihjälskjuten av öborna. När psykologen och poeten Johanna Larsson nu debuterar gör hon det med en diktsamling som utgår från John Chau.

Den heter Bokstavstro (Ellerströms förlag) och är otroligt fascinerande läsning! På ett språkligt mycket begåvat sätt väver Johanna Larsson samman John Chaus liv med missionens och översättningsarbetets – särskilt bibelöversättningens – inneboende svårigheter.

John Chau, t.h., tillsammans med Casey Prince, grundare av Ubuntu Football Academy i Sydafrika. Några dagar efter att bilden togs begav sig Chau ut på en missionsresa till Norra Sentinel. Resan kostade honom livet.

Inre klyvning mellan dåtid och framtid

Temat överlåtelse går igen i en annan bok som jag har läst den här månaden, nämligen Wilfrid Stinissens Mitt liv i dina händer (Libris). I den skriver den katolska teologen och prästen bland annat vackert om hur vi ständigt lever i en inre klyvning mellan dåtid och framtid, men hur vi, genom att bli närvarande i varje ögonblick, kan möta Gud.

Människan reduceras till en kugge i ett maskineri

Under många år skrev Kristian Lundberg, som avled 2022, krönikor i Dagen. Han hade blivit kristen i vuxen ålder och berättade om det i boken Gud är inte ett främmande namn (Libris). I Yarden från 2009 (Brutus Östlings bokförlag Symposion) skriver han osentimentalt, berörande och inspirerat från sitt eget liv om en journalist som tar jobb på ett omlastningsplats för nya bilar i Malmö hamn och upplever hur det är att som människa reduceras till en kugge i ett stort maskineri. Jag läste boken nu i sommar och tyckte mycket om den.

Dessutom …

… har jag noterat att bokklubbar har fått ett uppsving – både i podd- och liveformat. Deckarförfattaren Pascal Engman har startat podden ”Bokklubben” tillsammans med Amanda Schulman och medieprofilerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrbys bjuder en gång i månaden in till ”Varannan kärlek” – ett boksamtal med inbjudna gäster. Men min favorit är podden ”Expressens bokklubb” där tidningens kritiker talar initierat om nyutgiven litteratur.

Fler artiklar för dig