Kultur

Poddarna som visade Svennis unika personlighet

Dagens kulturredaktör Daniel Wistrand tipsar om poddar, film och tv

Benjamin Ingrossos brottning med framgången

För någon vecka sedan stod jag och min fru lyckliga i spöregnet på Stadion i Stockholm och såg livefenomenet Benjamin Ingrosso. Det var fullsatt till sista plats och en fullkomligt magisk konsert. När jag några dagar senare ser jag HBO-dokumentären This is Benjamin Ingrosso klarnar bilden av hur 26-åringen kunnat bli en så fullfjädrad artist. Filmen skildrar hur talang, arv, miljö samt en extrem målmedvetenhet format Benjamin Ingrosso, men också hur självtvivlet ständigt varit en ständig följeslagare. Ett ärligt porträtt om drömmar, kamp och brottning med framgången.

Josefin Holmström

Uppfriskande radikalitet från Josefin de Gregorio

I senaste avsnittet av podcasten Framåtlutad med Simon Holst gästar författaren och kulturskribenten Josefin de Gregorio i ett vindlande samtal om Bibeln, skrivandet och om en tro som inte ber om ursäkt för sig. Det finns en uppfriskande radikalitet i Josefin de Gregorios texter i Dagen och Svenska Dagbladet och den märks minst lika tydligt när man hör henne utveckla sina resonemang i poddform.

De lågmälda intervjuerna ger förståelse för Svennis storhet

Sven-Göran “Svennis” Eriksson har fått sluta sina dagar. Trots vetskapens om tränarikonens obotliga cancer kändes det märkligt plötsligt. Efter dödsbudet har jag plöjt gamla intervjuer med den varma men lågmälde Torsbysonen. Två samtal sticker särskilt ut: Martin Wicklins kända intervju, där Svennis närmast spontant berättar om sin sjukdom för första gången. Här finns en otrolig nerv, en sorg, men ännu mer en okuvlig tacksamhet över livet. En annan favoritintervju är Studio Allsvenskans öppenhjärtiga möte med Svennis, ett samtal så långt att det fick delas upp i två avsnitt. Även här fascineras jag över Erikssons förmåga att behålla sin ödmjukhet och vänlighet genom alla framgångar.

Filmen Miséria.

Dessutom: Stakset-filmen Miséra går upp på bio

Den 13 september har filmen Miséra biopremiär med Sebastian Stakset. Ambitionen har varit att skildra det kriminella livet i allt sitt mörker och det ska bli spännande att vara med när projektet till sist når vita duken.








Fler artiklar för dig