Kultur

Coldplay släpper sång om bön

Nya singeln ”We Pray” gästas bland annat av brittiska rapparen Little Simz och nigerianska världstjärnan Burna Boy

Rockbandet Coldplays nya singel ”We Pray” har hyllats av kritiker för att förmedla hopp i en svår tid.

Brittiska Coldplay fick sitt genombrott i början av 2000-talet och räknas som ett av världens största band med monsterhits som Fix you och Viva lade Vida. När gruppen nu släpper ett av de första smakproven från kommande albumet Moon Music, som släpps i oktober, står bönen i fokus.

Det är där jag tror att Gud finns.

I singeln We Pray, gästas Coldplay av den brittiska rapparen Little Simz, den nigerianske världsstjärnan Burna Boy, den palestinsk-chilenska R&B-sångerskan Elyanna och den argentinska skådespelerskan och artisten TINI. Coldplaysångaren Chris Martin sjunger i sin vers både om syndernas förlåtelse, samt en bön om hjälp att inte döma och om kraft att inte ge upp utan fortsätta att göra sitt bästa.

Låten har hyllats bland musikrecensenterna för att sprida framtidstro trots ett mörkt världsläge. Kulturjournalisten Aaron Williams på musiksajten Uproxx beskriver We Pray som en ”episkt klingande hymn, som reflekterar artisternas förhoppningar om framtiden, men också deras rädslor i nuet”.

Växte upp i kristen familj

Coldplays sångaren Chris Martin har tidigare beskrivit sin kluvna relation till tro och religion. Han växte upp i en kristen familj, där hans föräldrar hade en framträdande roll i församlingen, medan han själv distanserat sig till tron med åren.

I en intervju med radiojournalisten Howard Stern beskriver Chris Martin hur han upplever att han indoktrinerades under uppväxten och att han i dag har ett vidare begrepp kring hur han ser på Gud.

– När du kommer till en plats där tanken inte kommer längre, det är där jag tror att Gud finns.

– Jag tror inte att Gud är en man i himlen med grått skägg, fortsätter han i intervjun.

Coldplay premiärspelade singeln We Pray under sommarens Glastonbury-festival och i oktober kommer fullängdsalbumet Moon Music. Det brittiska bandet är kända för sitt miljöengagemang och den fysiska vinylskivan kommer att produceras av återvunna plastflaskor.

---

Fakta: Coldplay

  • Coldplay är ett brittiskt rockband, känt över hela världen för sin melodiska musikstil och hits som Yellow och Fix You och Viva lade vida.
  • Bandet består av sångaren Chris Martin, gitarristen Jonny Buckland, basisten Guy Berryman och trummisen Will Champion.
  • Coldplay är aktuella med singeln We Pray och deras kommande album Moon Music släpps den 4 oktober.

---

Fler artiklar för dig