Kultur

Byggandet av Frihamnskyrkan blir coffee table-bok

Förutom berättelser om processen när volontärer byggde sin kyrka beskriver den även Guds omsorg, och den där natten då Urban Ringbäck låg sömnlös.

Smyrnakyrkan har blivit Frihamnskyrkan. Därmed har Göteborgs största frikyrkoförsamling flyttat med sina drygt 3 000 medlemmar över älven. Berättelsen om det enorma byggprojektet, som startade 2008 och avslutades med invigning förra hösten, har kommit ut i bokform.

Uppdraget var inte till en början att skapa en bok, bara att dokumentera arbetet med den framväxande kyrkan. Men Jerker Sjögren, som lett dokumentationsgruppen och som står som redaktör, menar att det var självklart att det även skulle få utmynna i en lättillgänglig tryckt utgåva. Resan till Frihamnen - från dröm till verklighet är utgiven i samarbete med Libris.

– Vi sa i gänget att vi inte bara kunde skriva för arkivet. Satsar man 350 miljoner kronor på ett så här unikt projekt, som kanske görs vart hundrade år, då måste beskrivningen av hela processen bakom få chansen att nå ut till fler.

Jerker Sjögren som skriver en bok om Frihamnskyrkan i Göteborg är Dagens jubilar då han fyller 75 år.

Nyfikna göteborgare

Boken innehåller förutom personliga berättelser och redovisning om processen även ett stort bildmaterial. Jerker Sjögren hade tre ledstjärnor i arbetet med den: den skulle vara intressant, begripligt och korrekt. Han hoppas att vanliga göteborgare som är nyfikna på den nya kyrkan ska vilja kika i boken, och förstås även kristna över hela landet som vill ha en fingervisning om hur man kan göra som frikyrkoförsamling om man vill satsa stort på ett nybygge.

Kan man säga att det är en handbok för andra församlingar som vill bygga nytt?

Resan till Frihamnen

– Nej, det skulle jag inte säga. Däremot tror jag att den kan få vara till inspiration och bidra till vidgade perspektiv. Som till exempel alla diskussioner man hade med bankerna där det till slut bara fanns en bank kvar som det gick att föra vettiga samtal med. Vi citerar i boken en person som summerade det hela: ”De sista veckorna fick vår Herre jobba lite extra med Swedbanks kreditkommitté i Stockholm”.

Bönens betydelse och predikningar, bibelord och tilltal har förekommit ett oräkneligt antal gånger under processens gång, som sig bör när det handlar om en kristen gemenskap. Men allt får förstås inte plats i en bok.

– Det mest intressanta har varit att lyssna till berättelserna från folk som varit med. Hela bygget är ju också ett påtagligt resultat av volontärinsatser från början till slut.

Några av dem jobbar som förskollärare, men här har de fått snickra, måla och skapa – man märker hur konkret engagemanget är hos väldigt många medlemmar.

—  Jerker Sjögren

Jerker Sjögren tar barnlandet som exempel. Det är utformat som ett hav där man kan få känslan av att både vara under vattnet eller så kan man sätta sig i en riktig båt.

– De har lyckats otroligt bra! Några av dem jobbar som förskollärare, men här har de fått snickra, måla och skapa – man märker hur konkret engagemanget är hos väldigt många medlemmar.

Hur kommer den nya Frihamnskyrkan på Hisingen att se ut? Dagen gjorde ett studiebesök och fick en guidad tur i den byggnad där en av Sveriges till medlemsantalet största frikyrkor – Smyrnaförsamlingen i Göteborg – flyttar in 2023.

Ville bryta samarbetet

Och så var det detta med dåvarande föreståndaren Urban Ringbäcks sömnlösa natt. I ett av bokens kapitel beskrivs hur stadsarkitekten Björn Siesjö konfronterar styrelsen med uppgifter om att församlingen ”diskriminerar homosexuella” och att samarbetet i så fall måste brytas. Urban Ringbäck bokar snabbt in ett möte med honom dagen därpå, och ligger vaken hela den natten. Som läsaren anar löste det hela sig på bästa sätt, av resultatet att döma.

Det känns ju transparent att ha med sådana berättelser. Ni har också tagit med att de första ritningarna kallades för ”ett hastverk” och att Göteborgs biskop till en början inte gillade kyrkans utseende.

– Vi diskuterade detta mycket i gruppen och pratade även med andra och landade i att det är viktigt med transparens och öppenhet. Det är också viktigt för folk att förstå att det inte är helt enkelt att gå igenom en sådan här stor förändring.

– Men det är helt fantastiskt att fira gudstjänst i nya kyrkan. Jag tror hela församlingen känner att vi är på rätt plats.

Invigning av nya Frihamnskyrkan i Göteborg 17 september 2023.

---

Fakta: Frihamnskyrkan

  • Invigdes den 17 sep 2023 och ligger i Frihamnen på Hisingen i Göteborg.
  • Den tidigare Smyrnakyrkan, som låg i centrala Göteborg, är numera såld till ett fastighetsbolag.
  • Församlingen, som tillhör Pingst FFS, består av drygt 3 000 medlemmar.
  • Boken Resan till Frihamnen - från dröm till verklighet är utgiven på Libris förlag.

---

Fler artiklar för dig