Kultur

Många muslimer väntar på att någon ska berätta för dem om Jesus

Shino Gabo, tidigare muslim och numera kristen evangelist, skriver i Dagens artikelserie utifrån Lausannedeklarationen om vägar för att nå den muslimska världen

Har du en trygg tro på Jesus, kunskap om Bibeln och lite mod kan du evangelisera bland muslimer. Det menar evangelisten Shino Gabo. Många muslimer väntar på att någon ska dela de goda nyheterna för dem, skriver han.

Mitt namn är Shino Gabo och min fru heter Shania Gabo. Vi leder en kristen somalisk mediemission där vi betjänar den världsvida somaliska och muslimska diasporan via sociala medier och tv. Innan vi började med detta var vi sunnimuslimer. Min fru blev faktiskt en Jesusefterföljare fyra år före mig och att jag var den första muslim som hon någonsin evangeliserade för.

Krävdes fyra års vittnande

Jag var en klassisk hårdhudad muslim som använde de klassiska argument som vi än i dag kan få höra från muslimer, såsom “Kristna tror på tre gudar” och “Jesus var bara en profet”. Shanias sätt att nå mig var genom att dela Guds kärlek med mig och genom att berätta att tron på Jesus är den enda vägen till evigt liv. Efter fyra års tålmodigt vittnande från hennes sida insåg jag att detta var sant. Den bibelvers vi alltid tänker på när vi vill nå muslimer är denna: “Alltså kommer tron av predikan och predikan genom Kristi ord” (Rom 10:17, SFB 15).

Shino Gabo med hustrun Shania Gabo. De leder en kristen somalisk mediemission som evangeliserar i den muslimska världen.

Många kristna har på senare år välkomnat muslimer med öppna armar till sina länder och samhällen. Men många är rädda för att dela sin tro med muslimer, eftersom de tror att de då kommer att förolämpa dem. Vi blev själva välkomnade till Sverige med kärlek när vi kom hit under det somaliska inbördeskriget på 1990-talet. Däremot kan vi från egen erfarenhet säga att muslimer inte är rädda för att förolämpa eller “evangelisera” andra in i islam! Detta för att de antingen ser dig som sin biljett till himlen genom att omvända dig, eller åtminstone kunna skryta över dig inom sin gemenskap. Det var inte heller någon kristen som evangeliserade för oss under de mer än tio år som vi levde i Europa som muslimer innan vi blev Jesusefterföljare.

Det var inte heller någon kristen som evangeliserade för oss under de mer än tio år som vi levde i Europa som muslimer innan vi blev Jesusefterföljare.

Att missionera hemmavid

Med detta sagt har vi goda nyheter och ännu bättre nyheter. De goda nyheterna är att man bara behöver en trygg tro på Jesus, god bibelkunskap och lite mod för att evangelisera. De ännu bättre nyheterna är att miljoner muslimer bor i Europa, vilket betyder att du har många tillfällen att dela frälsningen med dem och leda dem till Kristus, utan att åka långt hemifrån. Missionsuppdraget finns på din tröskel. Och om det inte lyckas första gången finns det andra muslimer som väntar på att någon ska dela de goda nyheterna med dem. Så tappa inte modet!

---

Lausannedeklarationen

Vinjettbild för artikelserie i samband med Lausannedeklarationen 50 år.
  • Lausannedeklarationen är en bred evangelikal kristen trosbekännelse med inriktning på mission och evangelisation.
  • Deklarationen antogs i juli 1974 i Lausanne i Schweiz. Vid en internationell konferens för världsevangelisation där över 2 300 kristna från mer än 150 nationer deltog.
  • Världspredikanten Billy Graham och anglikanske kyrkoherde John Stott var viktiga centralgestalter i arbetet med Lausannedeklarationen.

---

Mötas ansikte mot ansikte

Vissa muslimer tycker om att gå in i debatter, men detta ska vi undvika. Om de frågar dig något som du inte kan svara på utifrån Bibeln, säg att du återkommer senare med ett svar. I samband med gatuevangelisation är det bättre att tala en och en, kvinna till kvinna och man till man. I en grupp vill muslimer ofta visa upp för varandra att de är “goda muslimer” genom att försöka vinna över dig så att kristna framstår som svaga och muslimer som starka. Detta är islams mentalitet. När vi för en tid sedan vittnade ute på gatan i Sverige kom ett somaliskt par fram till mig och min fru och skrek och svor åt oss. Vi delade upp dem för att kunna samtala lugnt och personligt med dem och fick dem på så sätt att vända sig från varandra. Då kunde de inte se hur den andra parten betedde sig. Min fru sa till kvinnan att hon kunde få en bibel om hon var intresserad och när hennes man inte såg tog hon direkt en bibel och stoppade den i väskan.

Enligt min erfarenhet är muslimer generellt rädda för Allah och för sin muslimska familj eller större gemenskap. Allt handlar om att se ut som eller uppträda som en god muslim, eftersom de tror att det är så som man blir räddad från helvetet. Allah såsom han presenteras i Koranen är inte den kristna Guden och islam är en märklig kombination av judendom, kristendom och animism. Allah är inte en levande Gud som kan svara på bön. Han är en gud som är väldigt avlägsen. Överlåtna muslimer ägnar ofta timmar varje dag åt de obligatoriska bönerna, men under dessa citerar de memorerade koranverser snarare än ber direkt till Allah om olika saker.

Be alltid i Jesu namn

När vi evangeliserar för muslimer ansikte mot ansikte frågar vi alltid om de vill ha förbön i Jesu namn, eftersom det finns kraft i Jesu namn. De flesta brukar säga ja till detta. En gång mötte vi en syster som evangeliserade bland muslimer i Mellanöstern. Hon hade västerländsk bakgrund och muslimerna på plats visste att hon var kristen. Hon berättade att hon alltid bad för de sjuka. Samtidigt bad hon oss om råd gällande om det var okej att be i Jesu namn – av rädsla för att förolämpa muslimerna bad hon nämligen i Allahs namn. Men det är ju precis samma sak som muslimerna gör. Som kristna måste vi därför be i Jesu namn, och det kan vara vårt enda sätt att komma en muslim inpå livet. Bara att be en sådan bön kan så ett frö.

Ett viktigt arbetssätt för att nå till muslimer genom vår mediemission är också jämförelse. Vår tv-publik lät oss veta att vi borde jämföra islam med kristendomen. Till exempel gjorde vi då en video om muslimer som bad fem gånger om dagen om att Allah skulle leda dem på den rätta vägen (Koranen, Sura 1:6). Samtidigt berättade vi att Jesus är vägen, sanningen och livet (Joh 14:6) – att Jesus är den enda vägen till frälsning. Videon blev viral, prisad vare Gud! Men man behöver inte åratal av erfarenhet eller stor kunskap om Koranen eller haditherna för att nå muslimer. Att ha kunskap är förstås ett plus, men kom ihåg att många muslimer har falska föreställningar om kristendomen utan att någonsin ha läst Bibeln. Skillnaden är att vi har den helige Andes kraft och att vi utför hans missionsbefallning (Matt 28:16–20).

Var välsignad och utrustad till att dela Guds kärlek med dem!

---

Fakta: Lausannedeklarationens 15 punkter

  • Guds syfte
  • Bibelns auktoritet och kraft
  • Kristi unika ställning och universalitet
  • Evangelisationens natur
  • Kristet socialt ansvar
  • Församlingen och evangelisationen
  • Samarbete i evangelisation
  • Församlingar och kyrkor i gemensamt evangelisationsansvar
  • Evangelisationsuppdragets brådska
  • Evangelisation och kultur
  • Utbildning och ledarskap
  • Andlig kamp
  • Frihet och förföljelse
  • Den helige Andes kraft
  • Kristi återkomst

[Läs alla texter i artikelserien om Lausannedeklarationen]

---

Fler artiklar för dig