Kultur

Skadliga generaliseringar och lösryckta bibelord i Warrens nya bok

Evelina Lundkvist har läst “Skapad för att drömma” av Rick Warren: “Tyvärr känns boken som en försäljningsstrategi”

“Ännu en banbrytande bok av Rick Warren” lovar omslaget till Skapad för att drömma – kan den leva upp till det? För många klingar författarens namn bekant. Rick Warren, pastor och grundare till megakyrkan Saddleback, skrev boken Leva med mål och mening som blev en källa till uppbyggelse i många kristna hem runt om i hela världen.

Skapad för att drömma är en hundrasidig redogörelse för de sex stadier Warren menar att Gud använder som en formel för att vår tro och karaktär ska växa. Sambandet mellan drömmar och tro är enligt Warren mycket viktigt och något “folk i allmänhet är ovetande om”. Det är författarens önskan att kristna (1) ska identifiera Guds dröm för sina liv, (2) fatta beslut och handla för att följa drömmen genom (3) förseningar, (4) svårigheter, (5) återvändsgränder. Genom att se prövningen för vad den är ska vi bli mer benägna att stå ut i tro och tacksamhet tills (6) räddningen kommer och Gud mirakulöst uppfyller drömmen.

De stadier som beskrivs är lätta att känna igen som allmänmänsklig erfarenhet: vägen till våra drömmar är sällan rak. Men premissen att det skulle vara ett av Gud fastställt händelseförlopp för alla människor i alla tider? Det känns konstruerat; varken vetenskapligt eller bibliskt förankrat. De förklaringar som sedan följer i boken är praktexempel på när bibelord rycks ur sitt sammanhang och böjs för att passa författarens modell.

Visst kan du hitta uppmuntran, vishet och enkla sanningar som “Gud har alltid använt ofullkomliga människor i ofullkomliga situationer för att förverkliga sin fullkomliga vilja” eller gamla goda råd som att ta sig tid att lyssna till Gud i stillhet och genom Bibelns ord. Det goda är dock uppblandat med motsägelser och skadliga generaliseringar som påståendet “din tro är avgörande för hur mycket Gud välsignar ditt liv” eller “Guds dröm avgör din framtid och definierar din värdighet”.

Något annat som väcker olust hos mig är den överdrivet personliga tonen; författaren ber läsaren mejla sitt vittnesbörd, lovar vägledning i utbyte och signerar sedan boken “Pastor Rick”. Efter att jag har “tagit nästa steg” och följt QR-koden i slutet av boken för att få kostnadsfria andakter i min mejlkorg känns tyvärr boken som en försäljningsstrategi. Varför? Ett av de mest återkommande budskapen i pastor Ricks värld, i utskick och på hemsida, är “Give now”, “Looking for alternative ways to donate?” och “Recieve as thanks for your gift”.

Titel: Skapad för att drömma – de 6 stadier Gud använder för att din tro ska växa.

Författare: Rick Warren.

Förlag: Sjöbergs förlag (130 sidor).

Genre: Teologi och vägledning.

Fler artiklar för dig