Kultur

2 000 döpta i nytt massdop i Kalifornien efter filmen Jesus revolution

För andra året i rad blev tusentals personer döpta vid den historiska stranden Kaliforniastranden Pirate’s cove där massdop ägde rum 50 år tidigare.

Över ett år efter premiären inspirerar den populära filmen Jesus Revolution människor till att låta döpa sig på platsen där massdop ägde rum under Jesusväckelsen bland hippies 50 år tidigare. Sammanlagt har 6 500 dop förrättats vid Pirate’s Cove.

Det var efter evangelisationskampanjen Harvest Crusade (ungefär ”skördekorståg”), ledd av pastorn och evangelisten Greg Laurie, som cirka 2000 människor lät sig döpas vid Pirate’s Cove i södra Kalifornien den 27 juli. Det rapporterar Christian Post. I juli förra året döptes på samma plats ännu fler, ungefär 4500 personer.

Dopevenemangen ”Jesus revolution baptism” uppkallades efter fjolårets biosuccé. Filmen Jesus Revolution skildrar bland annat hur just Greg Laurie blev frälst genom Jesusrörelsen och så småningom kom att plocka upp manteln som evangelist och ledare för megaförsamlingen Harvest Christian Fellowship. Laurie berättar för Christian Post att själva platsen Pirate’s Cove är samma plats där massdop förrättades under väckelsen på 1970-talet som kom att kallas just för en Jesusrevolution. Namnet på den nya dopkampanjen hänvisar både till Jesusväckelsen och den populära filmen.

– Det är ingen tvekan om att många människor har blivit inspirerade av scenerna från filmen och velat bli döpta på samma plats, säger Greg Laurie.

Dopen omgärdades av både förberedelser och efterarbete. Vid kampanjmötet en vecka innan hade man fyllt en stadion i Los Angeles till bredden, och 5 000 personer hade börjat bekänna tro på Jesus, uppgav Harvest Ministries. Dessa blev sedan inbjudna till dopevenemanget. Dopkandidaterna fick undervisning om dopets betydelse, och efteråt fick de fick ta emot biblar och sattes i kontakt med en församling.

Skärmdump från massdop-scenen  i filmen Jesus revolution.

Laurie fortsätter:

– Det är fantastiskt rörande att få se så många liv som förvandlas i överlåtelsen till Kristus. Väckelsens ande som började med en Jesusrevolution fortsätter att röra hjärtan och dra människor närmare Gud. Pirate’s Cove har blivit en plats för förnyelse och hopp, och vi är välsignade att få vara del i denna pågående resa i tron, säger Greg Laurie.

---

Fakta: Jesus revolution

  • Baserad på Greg Lauries bok från 2018 om det han och hans fru var med om under Jesusrevolutionen.
  • Skildrar den väckelse som gick genom hippierörelsen på 70-talet, som en följd av samarbete mellan den karismatiska predikanten Lonnie Frisbee och pastorn Chuck Smith.

---

Fler artiklar för dig