Om några veckor hålls det årliga Höstmötet i Linköping och hundratals kristna, sökande och nyfikna samlas för att ta del av det helglånga programmet. Bland årets medverkande finns artisten Sara Parkman, ikonmålaren Kristoffer Lignell och den muslimska läkaren Bushra Ishaq.
Ett av spåren som deltagarna erbjuds att följa under helgen är på temat bön. Förutom den syrisk-ortodoxa munken Charbel Rizk och pastorn Liselotte J Andersson talar även Bushra Ishaq, läkare och författare under rubriken ”I Guds, den nåderikes, den barmhärtiges namn: Att vara en bedjande muslim i en sekulariserad tid”.
Motverka fördomar mot muslimer
Trots att det är en kristen konferens kommer alltså en troende muslim att hålla föredrag om bön, något som vissa nog kan uppfatta som kontroversiellt. Joel Halldorf, ansvarig för programgruppen, förklarar hur man tänker när man bjuder in talare från andra religioner.
– Under minst tio års tid har vi haft någon eller några som talare på Höstmötet som själva inte är kyrkliga. Det har varit väldigt givande att lyssna till någon som har andra perspektiv. Det gör både att man förstår den personen och dess tradition bättre, och i kontrast till det även sin egen tradition.
– Sedan finns det i dag en väldigt stark misstänksamhet mot muslimer och en direkt fientlighet i vissa kretsar och där tror vi att det är viktigt att vi möts och talar om saker som vi har gemensamt.
Nu handlar det om just bön som för många kristna är något intimt och som alltid sker i Jesu namn. Hur kan kristna inspireras av den muslimska bönen?
– För det första är det nog inte så många som vet hur muslimer tänker kring bönen så jag hoppas man får kunskap om det. Sedan när till exempel Johannes Anyuru (poet och författare, reds. anm.) var på Höstmötet för två år sedan var det många som inspirerades av hans sätt att beskriva sitt sökande efter Gud – man fick syn på något i sitt eget sökande. Ibland överdriver vi avståndet mellan oss.
– Detta är dessutom ett möte för vuxna människor och de har en förmåga att lyssna och samtala sinsemellan utan att någon går från ett föredrag och tänker ”Jag ska göra precis som den personen gör”. Jag ser inga problem alls med att lyssna till andras erfarenheter. Dessutom finns det gott om utrymme att samtala efteråt och ställa sina frågor till talarna.
Vad hoppas du att deltagarna på spåret om bön framför allt får med sig?
– Jag hoppas att man både förstår sig själv och sin egen kristna bön bättre och att man lär sig något om hur andra människor ber. Närheten mellan kristna och muslimer är ju på ett sätt väldigt naturlig och självklar genom att vi delar mycket, bland annat att världen är skapad av Gud.
Vill bredda samtalet
Jonas Eveborn är pastor och även föreståndare, eller preses, i Ekibs - den Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby. Utöver kommuniteten finns två andra aktörer kopplade till densamma: Johannesakademin och Pilgrim. Han förklarar hur de olika arrangörerna tillför olika perspektiv.
– Alla tre har sina olika uttryck och har fått en egen prägel på sina olika möten. Pilgrims vintermöte och präst- och pastorsmöten är till exempel alltid inriktade på fördjupning i en kristen teologisk kontext. Johannesakademin uttrycker en mer akademisk inriktning, och Höstmötet, som arrangeras av Pilgrim, har blivit en plats där vi vill skapa mötesplatser i gränslandet mellan kyrka och kultur.
Han menar att där ingår det att bjuda in talare med olika religiösa rötter och livsåskådningar och nämner Christer Sturmark, tidigare ordförande för Humanisterna, och Anita Goldman, judisk författare, som exempel på tidigare medverkande.
– I dessa polariserade tider kan det vara en viktig sak i sig att visa på det goda samtalet, för alla, säger Jonas Eveborn.
[ Fredrik Wenell: Religionsdialog och ekumenik är två olika saker ]
---
Fakta: Höstmötet
- Hålls den 25-27 oktober i Linköping.
- Beskrivs som ett ekumeniskt möte med inriktning mot andlig vägledning, bestående av gudstjänster, seminarier, samtal, kultur och konserter.
- Har arrangerats sedan 2005 av tidskriften Pilgrim i samverkan med studieförbundet Bilda. Sedan 2021 sker det också i samarbete med Linköpings domkyrkoförsamling, Equmeniakyrkan i Linköping och Babettes Kafferi.
---
[ Pilgrim samlar till ekumeniskt höstmöte i en mörk tid ]