Kultur

Emma Israelsson: När jag var tolv år hörde jag Guds röst – rent fysiskt

”Det blev ett avstamp i min tidiga kristna tro – att Gud är på riktigt och bryr sig”, berättar smyckesdesignern

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med … möter vi i dag Emma Israelsson

Vad har uppfyllt dina tankar den senaste tiden?

– Oj, verkligen allt möjligt. Jag är en grubblare med alldeles för mycket i huvudet. Jag tänker på barnen, familjen, på företagets väg framåt och på allt som händer i världen just nu.

Vilken biblisk person identifierar du dig med och varför?

– Esters bok är fantastisk. Ester har blivit en person som har landat i mitt hjärta. Att vara kallad till något som är avgörande i den tid vi lever i.

Vad har du för ”guilty pleasure” (hemlig last)?

– Tantgodis. Bridgeblandning!

Emma Israelsson ,smyckesdesigner.

Vem är Jesus för dig?

– Mitt allt. Jag har haft en stark tro sedan jag var barn och Jesus är nyckelpersonen i allt som rör mitt liv.

Vad kan få dig att ligga vaken på natten?

– To do-listor som jag måste göra kommande dag. Bästa sättet är att skriva ned det direkt när det poppar upp för då åker det ur huvudet.

Brukar du ljuga och i så fall när?

– Nej, jag brukar faktiskt inte ljuga men jag öser på lite väl och överdriver när jag återberättar saker och saftar på ordentligt för att historien ska bli kul, då blir det kanske lite lögn ändå till slut, haha.

Vad skulle du gärna ändra på hos dig själv?

– Stress. Jag behöver bli bättre på att varvar ned och vila. Jag ställer lite för höga krav på mig själv och måste alltid överleverera. Det är så klart bra i många sammanhang, men lite orimligt också. Hälsan tar stryk. Jag ska försöka bli bättre på att vila och helga sabbaten.

Vad skulle få dig att avföljda en person på sociala medier?

– Hat mot andra människor.

När möter du Gud?

– Jag tror att jag hänger med Gud hela dagarna. Men jag hade en period förra året då allt kändes väldigt tufft och krävande och då bad jag Herren att hjälpa mig att få ordning på agendan. Jag fick inte ihop jobbet helt enkelt. Jag upplevde att Herren sa ”Ge mig förstlingsfrukten av din arbetsvecka”. Så det har jag testat eftersom jag har ett jobb där jag kan göra det. Tionde av min 40 timmars arbetsvecka – fyra timmar, så jag har börjat min veckor med att verkligen avsätta tid för att hänga med Gud. Det har varit helt fantastiskt kan jag lova.

Vem är din förebild och varför?

– Jag har många förebilder. Jag ser upp till min man Fredrik, han är vis och vågar satsa. Sedan har jag alltid sett upp till mina föräldrar, jag har en mamma och pappa som levt nära Gud i alla år och alltid låtit oss barn testa Gud själva och lära känna Honom på djupet. Det har varit på riktigt utan förbud och så vidare. En barnatro som är fräsch, stark och som består hela vägen in i evigheten. Det försöker jag ge våra barn. Tack mamma Gunilla och pappa Pelle!

Vilken sak skulle du rädda först om det brann i ditt hem?

– Oj … sak. familjen såklart men en sak … ingen aning. Förr hade jag nog svarat foton men allt finns ju digitalt i dag så jag hade nog inte brytt mig så mycket om någon pryl.

Vad ångrar du?

– Det här blir kanske ett tråkigt svar, men jag har växt upp med en inre rubrik att försöka göra det man drömmer om. Just för att sedan inte ångra att man inte gjorde det man drömde om. Så just nu kan jag faktiskt inte komma på att jag ångrar något.

Jag smög tillbaka till mitt rum och anande att det var pappa Guds röst jag hörde och han fortsatte tala. Det blev ett avstamp i min tidiga kristna tro.

—  Emma Israelsson

Vad skulle du vilja säga till ditt tolvåriga jag om du fick chansen?

– Fortsätt att drömma! Det kommer att bli fantastiskt. Jag drömde stora drömmar om framtiden när jag var barn.

Emma Israelsson ,smyckesdesigner.

– När jag var tolv år var jag också med om en väldigt speciell händelse. Jag låg vaken en natt innan skolan och började be och hörde Guds röst rent fysiskt. Jag var först övertygad om att det var pappa, så jag sprang in i rummet en bit bort och frågade i mörkret varför han pratade med mig på natten. Jag hann inte avsluta meningen innan det gick upp för mig att pappa sov gott och snarkade. Jag smög tillbaka till mitt rum och anande att det var pappa Guds röst jag hörde och han fortsatte tala. Det blev ett avstamp i min tidiga kristna tro – att Gud är på riktigt och bryr sig om den lilla situationen i en enkel människas liv fast allt annat pågår. Det var min första riktiga övernaturliga kvittens på Guds verkliga närhet och faderskap. En trygg röst som jag direkt kopplade till ”Far”.

Nämn en period i livet som präglat dig mycket.

– När jag och Fredrik blev ett par för 24 år sedan och det visade sig att vi båda drömde om Kalifornien. Vi gifte oss snabbt och efter några år med bra karriärer i Stockholms reklam- och mediebransch ville vi få barn. Men den resan visade sig bli riktigt tuff. Flera missfall senare bestämde vi oss för tillbringa somrarna i Kalifornien, då vi kände att det mest var stora magar och barnvagnar i umgänget. Vi tog ett litet break från sorgen och åkte bort.

– Till saken hör att Gud redan innan vi började försöka få barn hade förberett mig på en tuff resa. Men vissheten fanns att det kommer bli bra och i Guds tajming. Till slut kom barnen, tre stycken på fyra år, och eftersom vi tillbringat många somrar i Kalifornien vågade vi hoppa av ekorrhjulet i Sverige och flytta dit under ett par år. Los Angeles kommer alltid att vara en del av vårt liv. Det var där vi startade smyckesvarumärket. Med lite Gnosjöanda i blodet och jantelagen kvar i Sverige var det bara att sätt i gång och förverkliga en av alla drömmar.

Det vackraste ord du vet.

– Glädje.

Har du drömmar som du inte förverkligat och vilka är de?

– Yes, massor! Stora drömmar. Så stora så om, eller, när det händer är det omänskligt och bara Gud kan få äran.

Din absoluta favoritdoft.

– Syrén och nyponrosor.

När och var är du som allra lyckligast?

– När jag är tillsammans med min man och våra underbara barn. Gärna i Los Angeles, antingen Newport Beach där vi bodde tidigare eller Sherman Oaks där vi bor nu på somrarna. I vardagspusslet fyller jag på energi och blir lycklig av att springa. Det har jag gjort sedan jag var tolv. Då kommer idéerna, tankarna läggs på rätt plats och en lite gladare fru och mamma kommer tillbaka, haha.

Vad vill du att det ska stå på din gravsten?

– Saved.

---

Fakta: Emma Israelsson

  • Ålder: 48 år.
  • Familj: Maken Fredrik och tre barn.
  • Gör: Designer och grundare av smyckes­företaget Emma Israelsson Stockholm.
  • Bor: I Strängnäs
  • Uppvuxen: I Gnosjö.

---

Fler artiklar för dig