Kultur

”Det kändes som kronan på verket efter en slitig sommar”

Emilia Lindberg fick överraskande ta emot det norska Fyrlyspriset

Det har varit en slitig sommar för evangelisten och sångerskan Emilia Lindberg, men också en välsignad sommar. Efter att ha genomfört en flera veckor lång tältmöteskampanj på olika platser i landet fick hon nyligen motta ett hedersamt pris för sina insatser.
– Det var återigen Guds tajming, konstaterar Emilia Lindberg.

Förra året fick Evie Tornquist-Karlsson, 68 år, motta Fyrlyspriset i Norge. Priset ges till en person som fått betyda mycket inom den kristna sången och musiken. I år var det 34-åriga Emilia Lindbergs tur. Oväntat, tycker mottagaren själv.

– Jag har nog tänkt att det går till någon som levt länge och hunnit göra mycket, så jag hade ingen förväntan på att jag skulle få det! Jag tror att jag är den yngsta hittills.

– När den norska publiken på festivalen Skærgårdssang, som var runt 2 000 personer reste sig och applåderade, då blev jag lite tagen. Det kändes som kronan på verket efter en lång sommar som inneburit en hel del slit. Det kostar på att vara ute och evangelisera också.

Sångarevangelisten Emilia Lindberg fick motta Fyrlyspriset på norska festivalen Skjærgårdssang 2024.

Hem på hjul

Emilia Lindberg har precis landat hemma i Edsbyn igen, efter att ha varit på turné hela sommaren lång. Tältmöteskampanjen, som landat på fyra olika platser i Sverige, har varit välbesökt och bjudit in olika gäster, som Bengt Johansson och Gunilla Persson. Familjen har bott i husbil medan tältkampanjen pågått och ofta har de två barnen hängt med.

Det var alltså efter många intensiva sommarveckor som hon nu mottog Fyrlyspriset.

– Gud är ju liksom med i allt, så är det. Det kändes så fint att jag fick priset just nu – sista dagen innan vi skulle åka hem efter en lång sommar med både tältkampanjen och Skærgårdssang i Norge. Vi har jobbat mycket för att kunna genomföra tältkampanjen, både Robert och jag – ekonomiskt och praktiskt med barnen. Så detta var väldigt uppmuntrande för oss båda!

Jag sa till publiken att han är som Jesus – han finns fast han inte syns. Det tyckte de var roligt.

—  Emilia Lindberg

Emilia Lindberg berättar att hon gick upp på hotellrummet efteråt och väckte sin man Robert för att berätta om det oväntade priset.

– Det är lika stor del Roberts förtjänst att jag kan göra det jag gör. Han har tagit det mesta med barnen, så vi gör mycket båda två fast på olika sätt. Jag sa till publiken att han är som Jesus – han finns fast han inte syns. Det tyckte de var roligt.

Nu är husbilen parkerad efter sommaren och Emilia Lindberg tänker landa hemma och vara med när Vera börjar ettan och Ben förskoleklass. Men framöver väntar nya spelningar, både i Norge och Sverige för den sjungande evangelisten.

Sångarevangelisten Emilia Lindberg fick motta Fyrlyspriset på norska festivalen Skjærgårdssang 2024.

---

Fakta: Emilia Lindberg och Fyrlyspriset

  • Priset delas ut varje år i Norge och har även en svensk motsvarighet i Fyrljuspriset. Det går till en person inom det kristna musiklivet som bidragit under många år och som fortfarande står mitt i arbetet. Det ska vara en uppmuntran i en ibland tuff och krävande vardag. Det ska vara en bekräftelse på att det man gör är viktigt i det större sammanhanget.
  • Priset i form av en tavla har skapats av bildkonstnären Jens Petter Bratsberg. 2009 gick det till en annan svensk: Roland Lundgren (från duon Curt & Roland). Andra pristagare är exempelvis Bill Maxwell och Solveig Leithaug.
  • Emilia Lindberg är en svensk sångarevangelist, 34 år gammal.
  • Gift med Robert, bor i Edsbyn. Har barnen Vera, som börjar ettan och Ben, som börjar förskoleklass.

---

Fler artiklar för dig