Kultur

Att ge evangeliet till den unga generationen är som mission i en främmande kultur

Johanna Bode, pastor och föreståndare Västra Frölunda Pingst, skriver i Dagens artikelserie utifrån Lausannedeklarationen om vägar för att nå barn och unga

Om vi vill nå nästa generation måste vi förstå dess kultur, språk och livsmönster, menar pingstpastorn Johanna Bode. ”Detta är en utmaning som kräver tid och engagemang, men Kristi kärlek tvingar oss”, skriver hon.

Drivna av vår kärlek till Jesus, och drivna av vår kärlek från Jesus, är utmaningen till kyrkan i varje tid att nå nästa generation. Att göra det är en överlevnadsfråga för församlingen, men framför allt handlar det om att gestalta Guds hjärta för varje enskild individ. I evangeliet finns en inneboende kraft och strävan efter att ständigt låta sig finnas av barnen och de unga. Vi ser det exempelvis hos Timoteus som tar emot från Paulus, som i sin tur har tränats av Barnabas. Timoteus får sedan i uppdrag att ge evangeliet vidare till pålitliga personer som i sin tur skulle undervisa andra (2 Tim 2:2).

Nu är det vår tur. Men att nå nästa generation i vår tid är en utmaning. För även om många av de grundläggande prövningarna i den mänskliga uppväxten är lika genom tiderna, bidrar inte minst den tekniska utvecklingen till en större skillnad i tanke- och levnadsmönster, och dessutom på kortare tid än tidigare.

Som mission i en främmande kultur

Att försöka förstå, möta och ge evangeliet till den unga generationen, kan för någon som själv inte tillhör den liknas vid mission i en främmande kultur. De grundläggande mänskliga behoven och frågorna är visserligen desamma, men de är paketerade i ett annat format. Om vi vill nå nästa generation behöver vi därför söka förstå denna kultur och lära oss förstå dess språk, begripa dess livsmönster och fördjupa oss i dess värderingar. Detta är en utmaning som kräver tid och engagemang, men Kristi kärlek tvingar oss.

Nästa generation är inte bara en målgrupp för mission, utan också deltagare i Guds mission.

—  Johanna Bode

Unga människor behöver få ett tryggt sammanhang där de kan ta emot undervisning för att fördjupas i vad tron, frälsningen och efterföljelsen av Jesus innebär. Här är kärleken till Guds Ord central utifrån att vi där finner den person som Bibeln uppenbarar (Jesus Kristus), den historia som Bibeln berättar, den sanning som Bibeln lär och det liv som Bibeln vägleder till.

Tvivel som möjlighet till fördjupad tro

Nästa generation behöver få sammanhang där de kan brottas med tron och där tvivel tas emot som en möjlighet till fördjupad tro. De behöver också få styrkas i tron och erfara den som en andlig verklighet. Att bli fylld av Anden, att uppfatta Guds ledning och att se Guds ingripanden är erfarenheter som vi behöver hjälpa den unga generationen att erfara. Det krävs också stöttning i att urskilja dessa erfarenheter och hjälp till att sätta ord på dem. Detta är viktigt både för att skapa förutsättningar för en sund karismatik och för att befästa erfarenheterna och integrera dem i den unga personens livsuppfattning.

---

Lausannedeklarationen

Vinjettbild för artikelserie i samband med Lausannedeklarationen 50 år.
  • Lausannedeklarationen är en bred evangelikal kristen trosbekännelse med inriktning på mission och evangelisation.
  • Deklarationen antogs i juli 1974 i Lausanne i Schweiz. Vid en internationell konferens för världsevangelisation där över 2 300 kristna från mer än 150 nationer deltog.
  • Världspredikanten Billy Graham och anglikanske kyrkoherde John Stott var viktiga centralgestalter i arbetet med Lausannedeklarationen.

---

De unga är inte bara morgondagens kyrka utan också dagens

Kapstadsöverenskommelsen uttrycker att unga har en stor möjlighet att vara delaktiga i Guds mission och att Gud kan använda barn och unga för att förändra människors hjärtan. Detta gör nästa generation inte bara till en målgrupp för mission, utan också till deltagare i Guds mission.

Vidare menar Kapstadsöverenskommelsen med rätta att barn och unga inte bara är morgondagens kyrka utan också dagens. Motivet att nå nästa generation är således inte bara att säkerställa församlingens framtida överlevnad, utan att frigöra de unga för tjänst i dag. I Guds rike är ingen för ung eller för gammal för att vara med och bidra.

Detta utmanar kyrkan att våga ge den unga generationen plats att tränas och medverka i det gemensamma livet. Att hitta sin plats, att växa i ansvar och att blomma och tjäna i den personlighet, de talanger och de gåvor som Gud har skänkt är avgörande för att barn och unga ska kunna växa som ledare. Men det har också ett stort värde för att göra den grundläggande erfarenheten av att vara Guds medarbetare i den här världen.

För den rörelse som vill uttrycka sin kärlek till Guds mission är nästa generation också en stor tillgång. Den unga generationen har ett stort försprång både gällande förståelse av den samtida kulturen och hemhörighet i de många tekniska plattformar där evangeliet i dag behöver gestaltas för att nå till nya människor och sammanhang.

Kräver hängivna ledare

Avslutningsvis: Kapstadsöverenskommelsen uttrycker en längtan efter att Gud ska väcka en ny generation lärjungatränade tjänare och ledare vars främsta lidelse är att känna Kristus och bli lika honom. För att detta ska bli möjligt krävs det hängivna ledare i tidigare generationer som kan leda och vara mentorer – människor med erfarenhet, kunskap och kärlek som med trygg hand kan vägleda nästa generation. Att de unga behöver de äldre och att de äldre behöver de unga har sällan varit mer tydligt än i våra dagar. Fler unga än tidigare uttrycker sitt behov av relationer till äldre generationer. Detta är otroligt spännande och tankarna kan inte annat än att vandra till Malaki kapitel fyra:

”Se, jag sänder profeten Elia till er innan Herrens stora och fruktansvärda dag kommer. Han ska vända fädernas hjärtan till barnen och barnens hjärtan till fäderna, så att jag inte viger landet åt förintelse då jag kommer” (Mal 4:5–6).

---

Fakta: Lausannedeklarationens 15 punkter

  1. Guds syfte
  2. Bibelns auktoritet och kraft
  3. Kristi unika ställning och universalitet
  4. Evangelisationens natur
  5. Kristet socialt ansvar
  6. Församlingen och evangelisationen
  7. Samarbete i evangelisation
  8. Församlingar och kyrkor i gemensamt evangelisationsansvar
  9. Evangelisationsuppdragets brådska
  10. Evangelisation och kultur
  11. Utbildning och ledarskap
  12. Andlig kamp
  13. Frihet och förföljelse
  14. Den helige Andes kraft
  15. Kristi återkomst

---

Fler artiklar för dig